fallback

Булгаргаз предлага скок на цената на газа от април с почти 26%

Ценовото предложение не включва недовзет приход за минал период, който би увеличил допълнително цената

17:39 | 08.03.12 г. 6
Автор - снимка
Създател

“Булгаргаз” ЕАД предлага цената на природния газ през второ тримесечие на 2012 г. да се увеличи със 159,9 лв./1000 куб. м (25,78%) спрямо сегашната цена до 780,06 лв./1000 куб. м без ДДС, съобщиха от газовата компания.

Официалното заявление за новата цена за всяко тримесечие, както се изисква по закон, е внесено днес в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Увеличението се иска заради по-високите цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари (нефт и мазут), на по-високия курс на лева спрямо щатския долар и задържането на цената на природния газ от ДКЕВР за предходния период, съобщават от компанията.

Посоченото ценово предложение не включва недовзет приход за минал период, който би увеличил допълнително цената, уточняват от Булгаргаз.

Преди месец Булгаргаз прогнозира 27% увеличение на цената на газа за периода април-юни. След това председателят на ДКЕВР Ангел Семерджив изрази становище, че увеличението на цената на синьото гориво няма да е с повече от 7-8%.

Предстои държавният регулатор, на основата на разчетите на Булгаргаз, да изготви предварително решение за цената на газа от 1 април, а след обществено обсъждане ДКЕВР ще вземе и окончателно решение в края на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:49 | 08.09.22 г.
fallback