IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът вероятно ще поскъпне със 7-8% от април, прогнозира шефът на ДКЕВР

Ангел Семерджиев промени прогнозата си за поскъпването на тока на до 10%, след като в края на януари прогнозира скок от до 8 на сто

10:38 | 06.03.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Газът вероятно ще поскъпне със 7-8% от април, прогнозира шефът на ДКЕВР

Цената на природния газ от първи април по всяка вероятност ще бъде увеличена със 7-8%, като се имат предвид данните към момента. Това прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Той уточни, че има фактори, върху които комисията не би могла да влияе. Сред тях са цените на нефта, на основата на които по определена формула Газпром формира и цените на газа.

Но от друга страна, посочва Семерджиев, с промените в Наредбата за цените на природния газ, комисията използва всички възможности резките промени на пазарите да не се отразяват в цените на Булгаргаз, а недовзет приход да се компенсира през следващи периоди. Това поставя под силно напрежение обществения доставчик, който е длъжен да минимизира всички свои разходи и да оптимизира дейността си, подчерта председателят на ДКЕВР.

При това положение няма как да не се повишат и цените на парното, коментира Ангел Семерджиев. По думите му можем единствено да се надяваме тенденцията на повишаване на цените на петрола на световните пазари да се обърне трайно.

"Имаме основание да искаме и намаляване на цените на природния газ от основния доставчик Газпром и ако това се случи, ще се понижат и цените на природния газ за вътрешния пазар", каза Семерджиев.

Относно цените на електроенергията от 1 юли той прогнозира, че повишението на крайната цена няма да е по-високо от 10 процента. В края на януари Семерджиев каза, че повишението ще е до 7-8%. Шефът на регулатора същевременно добави, че от исканията на дружествата по веригата от производител до търговци излиза, че увеличението би трябвало да е много по-голямо.

„Считам, че все още има достатъчно механизми и възможности самите електроенергийни предприятия да предприемат мерки и да се съобразят със състоянието на пазара. Ще използваме всички възможности увеличението да бъде възможно най-малко за крайните потребители“, заяви Ангел Семерджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
slavkovrr
преди 12 години
Какв съд, бе! Направо трябва да го обесят в центъра на София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
aide_de
преди 12 години
Този човек трябва да бъде съден за застрашаване на националната сигурност. Той успешно продължава линията на предшественика си за защита на монополните и олигархични интереси в БГ за сметка на обикновенните граждани, децата, болните, старците, дребния бизнес.Веднага в съда....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още