IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплащат част от закъснелите заплати на миньорите от Горубсо-Мадан

Ангажиментът на концесионера е до две седмици да бъде преведена и останалата сума от общо дължимите 1,1 млн. лв.

14:07 | 09.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Изплащат част от закъснелите заплати на миньорите от Горубсо-Мадан

Ръководството на „Горубсо-Мадан“ се ангажира да изплати в понеделник 700 хил. лева от общо 1,1 млн. лева задължения за заплати към работниците. Това каза пред протестиращите миньори в Мадан министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който днес на място разговаря с представители на ръководството на минното дружество, съобщи БТА.

На срещата с министъра не е присъствал собственикът на дружеството-концесионер „Интертръст“ – Валентин Захариев.

Постигната е договореност до две седмици да се изплатят на работниците и останалите дължими суми за заплати. Засега не е поставен срок за изплащане на осигуровките на миньорите, чиято обща сума е още по-голяма.

Министър Трайков е заявил, че е необяснимо защо Горубсо-Мадан има загуби, след като експлоатира двете най-богати рудни находища в региона и цените на металите са високи.

По повод на искането на миньорите от „Горубсо-Мадан“, подкрепено от социалния министър Тотю Младенов, държавата да прекрати концесията, в случай че концесионерът продължи да не изпълнява задълженията си, министър Трайков каза, че най-важното в момента е миньорите да получат заплатите си, а след това ще се мисли за концесията.

Миналата седмица от Министерството на труда и социалната политика съобщиха, че ще предложат промени в Гражданско процесуалния кодекс, които да защитават правата на работниците при големи забавяния в изплащането на работните заплати. При подобни случаи работникът ще изисква от работодателя си счетоводен документ за размера и точния период на дължимата заплата. На базата на този документ чрез съдебен изпълнител той ще може да докаже вземането си и по бързата процедура парите да бъдат изплащани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още