IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миньорите от "Горубсо-Мадан" търсят помощ от кабинета заради ниски заплати

Концесионерът Валентин Захариев не изпълнява задълженията си, смятат миньорите от дружеството

15:51 | 05.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Миньорите от "Горубсо-Мадан" търсят помощ от кабинета заради ниски заплати

В момента повече от половината от работещите в „Горубсо-Мадан“ АД получават около и под минимална работна заплата, от която реално вземат 60%. Това става ясно от отворено писмо на КНСБ до Министерски съвет и министри, от които работниците търсят съдействие и помощ.

В писмото се казва, че ситуацията в дружеството се усложнява и многократните опити за намиране на изход чрез преговори с концесионера Валентин Захариев в продължение на повече от две години досега не дават резултат.

„Хората са принудени да работят за 150 лева под земята. Вследствие на това са лишени от нормален достъп до здравеопазване, образование и дори до нормални условия за живот и развитие. Неадекватното управление на предприятието и неефективната експлоатация на подземните богатства в община Мадан докара семействата ни, а и цялото население, до бедствена ситуация“, се казва в писмото на синдикатите.

В документа се подчертава, че от няколко години в дружеството не е раздавано работно облекло, ботуши, лампи и самоспасители за миньорите. Затова работниците си закупуват работно облекло и ботуши със собствени средства, включително лампи и резервни части за оборудването и машините, с които работят. 

Многобройните проверки, направени от Инспекцията по труда за неспазване на трудовото законодателство и нередовното изплащане на заплати и осигуровки досега не спомагат за нормализиране на ситуацията в предприятието, смятат работещите там.

Собственикът не е в състояние да управлява предприятието, да осигури безопасността и здравето на работещите, да изплаща редовно заплати и осигуровки и всички задължения към държавата, според работещите в „Горубсо-Мадан“.

Затова те настояват да се преразгледа изпълнението на концесионния договор и в случай на необходимост да се предприемат действия, довеждащи до гарантиране на интересите на държавата, работниците и населението на община Мадан, защото останалите рудодобивни дружества в региона нямат посочените проблеми.

Синдикатите искат да бъдат незабавно изплатени в пълен размер заработените заплати, спешно да се предприемат мерки за модернизиране на производството и за осигуряване на безопасни условия на труд в рудниците, както и да се подпише нов колективен трудов договор.

В противен случай ще бъдат предприети нови стачни действия, заявяват от КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още