IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орязват се заплатите на шефовете на общинските дружества в София

Нови правила предвиждат до 30-процентно намаляване на възнагражденията

17:31 | 14.03.12 г.
Орязват се заплатите на шефовете на общинските дружества в София

Заплатите на ръководствата на общинските дружества в София ще бъдат намалени с до 30 на сто, след като общинският съвет приеме новите правила за определяне на трудовите им възнаграждения, съобщи заместник-кметът на столицата Дончо Барбалов за БТА.

Общинската администрация е разработила и внесла в деловодството на общинския съвет новите правила, които се предвижда да влязат в сила от месец май тази година.

Определяща при изчисляването на тези възнаграждения ще бъде не средната работна заплата за дружество, а минималната заплата за страната, която от 1 май от 270 лв. се вдига на 290 лева.

Възнагражденията на управителите, изпълнителните директори и съветите на директорите на общинските дружества ще се изчисляват месечно, а не както сега на тримесечие, гласят още правилата.

Като стимул да се търсят допълнителни възможности за увеличаване на приходите на дружеството при определянето на месечното възнаграждение на ръководителите се предвижда допълнителен критерий "приходи от оперативна дейност". Въвеждат се и санкции при формиран отрицателен финансов резултат.

В общинските дружества, които са в областта на лечебната дейност и здравеопазването, заплатите ще се определят с два коефициента, свързани с финансова автономност и ефективността на приходите от оперативната дейност.

При новата методика на оценка ще отпадне коефициентът на изменение на задълженията на дружествата. С този коефициент до момента са били ощетявани шефовете на общинските пазари и на дружествата, провеждали огромен брой обществени поръчки. Заради отчитането на гаранционни депозити по тези поръчки като задължение ръководителите са били санкционирани с орязване на заплатите им, поясни още зам.-кметът на София.

Въвеждат се три нови коефициента за определянето на обективното състояние на дружествата, след които коефициентът на финансова автономност, на ефективност на приходите от оперативна дейност и коефициентът на бърза ликвидност.

Тези показатели очертават финансовата независимост на дружеството, както и способността за изплащането на текущите задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още