IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уволнени министри няма да има, бонусите са върнати*

Парите обаче са получени на законово основание, подчерта началникът на кабинета на премиера Борисов

10:45 | 05.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Уволнени министри няма да има, бонусите са върнати*

Няма основания за уволнения на министри и зам.-министри заради взети бонуси, обяви в сутрешното предаване на bTV Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов.

По думите й всички, които заемат политически позиции са върнали по сметка на Министерството на финансите първата част от бонуса - допълнителните пари, взети за 2011 година - до петък, втори март. Това беше срокът, който премиерът постави със заплахата за уволнение. Има министерства, чийто ръководства не са взели бонуси, допълни Бъчварова.

Тя коментира, че призивът на премиера е бил да се прояви лична и морална позиция и ултиматумът, че след това ще има някакви структурни промени, е свързан с личната му преценка „дали може да продължи да работи с човек, който е готов да направи този жест или не може да продължи да работи с такъв човек”.

Същевременно началникът на кабинета на премиера подчерта, че парите са взети на законово основание по общо около 50 нормативни акта, определени още по времето на предишното правителство с цел да се стимулират хората, които работят в управлението. 

Бъчварова поясни, че в края на годината е имало възможност да се раздават бонуси от спестени пари от фонд „Работна заплата” и още няколко основания за допълнителни пари – от положен допълнителен труд, например участие в комисии по определяне на концесии.

В края на миналата година правителството прие промяна в Закона за държавния служител, с която се отменят основанията за получаване на бонуси, като законопроектът е минал на първо четене и през парламента, напомни Румяна Бъчварова.

От днес вицепремиерът Цветан Цветанов започва изготвяне на списък с хората от държавната администрация, които не са изпълнили условието на премиера. Остава заплахата за структурни промени в някои министерства, съобщава БНТ.

Списъкът с имената на хората, застрашени от уволнение, ще бъде предложен за обсъждане на заседанието на Министерския съвет в сряда. Тогава ще стане ясно каква е точната сума, раздадена като бонуси през последните две години.

По-късно пред БНР вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че гратисният период за връщане на бонусите се удължава до сряда. Тогава се очаква премиерът да обясни и какви пари са влезли в сметката, определена за това.

* Допълнено към 15.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още