IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков обещава бързи законодателни промени, свързани с държавните бонуси

Финансовият министър смята, че отстранените Павлова и Нешева са станали жертва на популизъм

10:51 | 22.02.12 г. 10
Дянков обещава бързи законодателни промени, свързани с държавните бонуси

Министърът на финансите Симеон Дянков очаква парламентът да ускори приемането на промените в Закона за държавния служител, които имат за цел да въведат прозрачни правила при определянето на възнагражденията за служителите в администрацията.

Това заяви вицепремиерът Дянков в ефира на БНТ тази сутрин, коментирайки разразилите се скандали с бонусите в здравната каса и здравното министерство, довели до оставките в двете ведомства.

Дянков припомни, че законовите изменения са внесени в Народното събрание още през ноември миналата година, но поради приоритетността на бюджета за 2012 г. и останалите данъчни закони те са изостанали в законодателната програма. Дянков припомни, че предложените законодателни промени предвиждат бонусите да не се обвързват с постигнатата събираемост на таксите в съответните ведомства.

Целта е бонусите да се дават само за добре свършена работа и след преценка на прекия ръководител. 

Вицепремиерът обясни, че организации като здравната каса и Националния осигурителен институ се ръководят от други нормативни актове, когато трябва да премират служителите си и те не са свързани със Закона за държавния служител. Затова те могат да раздават до 25 процента от приходите си като бонуси.

Финансовият министър подчерта, че това е допълнително заплащане, което стимулира хората на държавна работа, но трябва да се провежда прозрачно.

Вицепремиерът защити управителя на здравната каса Нели Нешева, както и освободения вчера заместник-министър на здравеопазването Гергана Павлова като хора, които са вършили добре работата си и според него са станали жертви на популизъм.

По повод на уволнението на Гергана Павлова Дянков каза, че тя никога не е работила в "Софарма" и по никакъв начин не се е опитвала да лобира в полза на фармацевтичната компания.

Според министъра на финансите България не е застрашена от налагане на санкции от Европейската комисия заради лекарствената политика. Държавата никога не е субсидирала фармацевтичната компания, а всички процедури, свързани с предприятието, са минавали през обществена поръчка.

Дянков подкрепи и решението на здравния министър да се направи одит за ценообразуването на лекарствата у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Zvezda
преди 12 години
Нужно е. Обаче е нужно и да не се назначават хора с очевиден конфликт на интереси като Герито Павлова със Софарма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
"Аз си мисля,че повечето от тях се опитват да работят честно и без задкулисни игри и трябва да се разграничат от своя председател."И аз бих искал да е така, но не е. Ако си прав, при този 10% данък ЧИ нямаше да са толкова малко."Всичките съмнения за злоупотреби,корупция и задкулисни игри " са в главите на чуждестранните инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
petar yordanov
преди 12 години
След всичко което се изписа последните дни,за Здравната каса,за Гергана Павлова и за Софарма,както и информацията,че ЕК разследва Софарма за злоупотреби и монопол на пазара на лекарства,си мисля,че Огнян Донев не бива да остава повече председател на КРИБ! Всичките съмнения за злоупотреби,корупция и задкулисни игри се прехвърлят върху цялата организация,а тя не заслужава това.Не вярвам членовете и да са много очаровани от информациите,които излизат за нейния председател и сянката на съмненията,които ще надвиснат и над цялата организация,за начините по които правят бизнес! Аз си мисля,че повечето от тях се опитват да работят честно и без задкулисни игри и трябва да се разграничат от своя председател. Бизнеса в България и без това много трудно преминава през настоящата криза и само такъв скандал му липсва,за да подсили и без това лошите резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Ясно е. В тях хляба, в тях ножа. Но ние ще говорим и от нашите уста и клавиатури в ушите на властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
bbzz24
преди 12 години
на никой ли не му се наби в очите: до 25% от здравните ни осигуровки може да бъдат раздавани като бонуси (т.е. пари над заплатата) и за това не е предложена законова промяна. нека каже този очилатко какъв процент от вноските ни отива за лекарства и какъв за издръжката на администрацията в тези паразитни учереждения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
all_trader2
преди 12 години
да не говорим че точон СЕДЯНКОВ си прави каквото поиска и изфука сумати народна пара като ходи през 2 месеца до Америка заедно със своята примадона Ирина там не знам си ква беше - кво още ги търпим тия не ми е ясно???? на плащада и РЕВИЗИЯ И ВРЪЩАНЕ НА ВСИЧКО ЗАГРАБЕНО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
Jack Bauer
преди 12 години
Навремето проф. Вучков беше казал за Емел Етем от тройната коалиция че краде с всички всевъзможни отвори на тялото си,сегашното управление как краде направо надминава всички предишни.Не ми е ясно как си ги отпускат тези бонуси като нищо не произвеждат и са разход за данъкоплатеца а не приход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
FINTA
преди 12 години
В неговото министерство 90% от заплатите са по 350 лв и ти го казвам защото това ме отказа от работа там. Като вземат по една заплата чудо голямо! И какви хора очакваш да работят там? Все доценти и професори ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
all_trader2
преди 12 години
Седянков не може нищо да направи защото беше изнесена информация че и в неговото министрество чиновниците са се облажили богато от парите на българите - за а им тровят нервите ......в момента в ДЪРЖАВАТА СЕ КРАДЕ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО !!! всеки е взел баницата и я дърпа към него а уволненията трябвя да почнат именно това некадърно същество наречено финансов менистер.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Спящият бик
преди 12 години
Дянков, сривате доверието в политическата система въобще. Затвърждавате веруюто на българина, че всички сте маскари. Оттам нататък каквото и да говорите, каквото и да правите - все тая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още