IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взето е политическо решение за приемане на оставката на Нешева*

Часове след това парламентарната група на ГЕРБ единодушно прие оставката на управителя на НЗОК

16:25 | 21.02.12 г. 8
Взето е политическо решение за приемане на оставката на Нешева*

Единодушно парламентарната група на ГЕРБ е решила да приеме оставката на управителя на НЗОК д-р Нели Нешева, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, цитиран от БТА.

По-рано днес вътрешният министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че е взето политическо решение на изпълнителната комисия на партия ГЕРБ да предложи на парламента да гласува оставката на доктор Нели Нешева.

Решението е взето въпреки изразената през последните дни подкрепа за Нешева, отправена от различни здравни и пациентски организации.

В последните дни съсловни, пациентски и работодателски организации защитиха управителя на НЗОК, като заявиха, че промени в ръководството на касата в момента биха довели до сътресения в системата. Те припомниха приноса й в борбата срещу прокарването на лобистки и финансови интереси при провеждането на търговете за доставка на лекарства за лечебните заведения.

Очаква се парламентарната група на ГЕРБ да разисква днес оставката на Нели Нешева. Тя се оттегли от поста по настояване на премиера Бойко Борисов, след като стана ясно, че е взела 12 хиляди лева бонус за миналата година. Впоследствие Нешева дари получения бонус на сдружение "Деца и юноши".

В своя защита Нешева обясни атаката срещу нея с желанието й да се намалят цените на лекарствата, с което ще се засегнат големи финансови интереси. 

По повод освобождаването на зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлов, министър Цветанов коментира, че това е правилно решение.

Павлова беше освободена днес от премиера Бойко Борисов.

Като зам.-министър Павлова отговаряше за лекарствената политика. Името й беше намесено в скандал с цените за лекарствата у нас, като след журналистическо разследване я уличи в лобизъм за фармацевтичната компания "Софарма", чийто бивш служител е Павлова.

Самата Павлова се спрягаше и като евентуален наследник на Нешева за поста управител на НЗОК.

Още новини от България четете на Dnes.bg

* Допълнена към 17.45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
nice lady
преди 12 години
След тази статия : http://***.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/oktopod_i_v_bolnicite-136145.html се чудя Огнян Донев,дали заслужава да с председател на най-сериозната организация на бизнеса в България КРИБ и дали честния български бизнес не се срамува,да бъде свързван с методите на работа на своя председател! И какво ще си мислят хората вече за КРИБ,като разберат какви ги е вършил нейния председател? Защото българския бизнес в по-голямата си част,се опитва да работи упорито и почтенно за да печели своите клиенти и не заслужава,да го свързват с цялата тази помия около Софарма и Огнян Донев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Нешева и Павлова и са двете страни на една и съща монета. Едната е трябвало да си затваря очите за високите цени на Донев, а другата - за бонусите на първата. Нещата обаче се разчуха и Кръстникът ги отсвири, за да ги замени с други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Тук списващите можем само да гадаем как точно стоят нещата. Едно е обаче сигурно: Краде се яко , като за последно там. Смъртността сред населението им е последна грижа. :) Цинизма им няма граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Eon
преди 12 години
radiohead - не, не мисля, че заслужава по-добро заплащане:1. Защото здравната система е скапана тотално. Хора *** поради хилядите неуредици в здравната система.2. Това, че получава големи бонуси не значи, че няма да краде.Що за лицемерие и нагло безочие е да предложиш да направиш дарение под обществен натиск на деца страдащи от аутизъм, при условие, че самата НЗОК, не го признава като заболяване...И още хиляди и хиляди причини...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
desipaw
преди 12 години
сготвиха я, донев си купи място за нов шеф, че тази не му беше по мярка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
desipaw
преди 12 години
хайде похарчиха я тази за 12 бона, колкото е бонуса на месец на мениджър на средняшка позиция в една фармац. компания. Това е. А в същото време това, че разкри Донев и сие остава някъде във въздуха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
radiohead
преди 12 години
Добре де,всички сме съгласни,че е трябвало този бонус да го съгласува с министъра,но не мислите ли,че човека управляващ 2,6 милиарда лева,не заслужава добро заплащане,за да не се изкуши да получава пари под масата за да ощетява държавата?Нали искаме да ни управляват компетентни и не корумпирани хора,е как да стане ако не са добре платени?Лобито на Софарма и Огнян Донев,добре инсценираха целия скандал,сякаш тези бонуси са проблема на Здравната каса,за да отвлекат вниманието от другите проблеми и да отстранят неудобната Нешева,която отказваше да подпише по-високите цени на Софарма,на които пордава лекарствата си на касата и беше готова да проговори за големия натиск,който и се оказва за да подпише за повишение на цените.Здравната каса от години е източвана,чрез огромните цени които се плащат за лекарствата и това са стотици милиони левове.Срамно е,че в съседните страни цените на лекарствата са много по-ниски,а тук болните българи не могат да си позволята да си купят лекарства които са им нужни защотот са им скъпи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още