fallback

България очаква с 20% повече руски туристи през тази година

До няколко месеца ще бъде открито туристическо представителство на България в Москва, съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов

13:17 | 19.03.12 г. 3

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов при откриването на московското изложение "Интурмаркет"   Снимка: МИЕТ

България очаква с 20 процента повече руски туристи през тази година. Това съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по време на годишното туристическо изложение "Интурмаркет", което се провежда в Москва, предаде БТА.

Стимул за привличането на руски туристи според Маринов е новата система за безвизово влизане в България за притежатели на шенгенски визи, която е в сила от тази година.

За увеличаване на туристическия поток допринася и нарастването на обема на превозите, постигнато след подписаното споразумение между авиационните власти на България и Русия. Документът предвижда всяка от двете държави да извършва по 28 полета седмично, като през летния сезон бъде отменено съгласуването на чартърни полети с назначени авиопревозвачи.

През 2011 г. над 455 хиляди руски туристи са посетили България, което е с 20 процента повече спрямо 2010 година.

Броят на издадените визи също обелязва нарастване с 35 процента спрямо 2010 г. и със сто процента спрямо 2009 година, посочи заместник-министърът.

През 2011 г. България е била посетена от 6,4 милиона туристи, което е с 4,6 на сто над посетилите страната през 2010 година. Приходите на туристическия сектор са се увеличили с 3,8 на сто до 2,8 млрд. евро.

Основни туристически пазари за България продължават да са Русия, Великобритания, Германия и Румъния.

Маринов съобщи още, че до няколко месеца ще бъде открито туристическо представителство на България в Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
fallback