IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доколко проблемите на Алма тур е можело да бъдат предвидени?

Консолидираните отчети на дружеството от последните 2 години показват постоянно превишение на текущите пасиви над текущите активи, както и загуба за 2010 г.

13:31 | 28.09.11 г. 2
Доколко проблемите на Алма тур е можело да бъдат предвидени?

Наскоро комисията за защита на потребителите направи препоръки за избор на туроператор. По-грамотните финансово потребители обаче може да направят още по-добър избор, ако погледнат в отчетите на оператора, който са избрали.

Настоящите проблеми за клиентите и доставчиците на Алма тур БГ АД е можело да бъдат предвидени, тъй като публикуваните отчети на дружеството за 2009 г. и 2010 г. пораждат безпокойство, след като и през двата периода дружеството отчита превишение на текущите пасиви над текущите активи.

В края на 2009 г. консолидираните текущи пасиви са 18,9 млн. лв., докато текущите активи са 16,6 млн. лв. (съотношение от 1,14). В края на 2010 г. текущите пасиви са 16,9 млн. лв. спрямо текущи активи за 14,5 млн. лв. (съотношението се увеличава до 1,17).

Прави впечатление, че основната част от текущите активи на дружеството са текущи търговски и други вземания за 11,3 млн. лв. в края на 2009 г. и за 9,8 млн. лв. в края на 2010 г. В настоящата ситуация на голяма междуфирмена задлъжнялост и в условията на криза, малцина биха се ангажирали с отговор на въпроса каква част от тези вземания е събираема.

Консолидираните нетекущи пасиви на Алма тур БГ АД в края на 2010 г. са били за 43,6 млн. лв. (увеличение с 3,7 млн. лв. за година). В същото време консолидираните нетекущи активи са за 75 млн. лв. или с 30 млн. лв. над нетекущите пасиви.

Но докато оценката на размера на пасивите е сигурна, защото това са основно задължения към банки (39 млн. лв.), отсрочени данъчни задължения (2,7 млн. лв.) и лизингови задължения (1,5 млн. лв.), и едва ли подлежат на намаление, то за нетекущите активи не е ясно как са оценени.

В нетекущите активи влизат имоти, машини и оборудване за 52,6 млн. лв. и разходи за придобиване на ДМА (дълготрайни материални активи) за 15 млн. лв. Голяма е сумата на положителната репутация (3,5 млн. лв.), както и на другите търговски вземания (3,07 млн. лв.).

Ситуацията за дружеството става още по трудна след отчетената консолидирана загуба от 685 хил. лв. за 2010 г.

Видно от отчетите му, Алма тур БГ АД не може да изплати текущите си задължения с текущите си активи, още повече, когато отчита загуба. Затова е нужно да продаде нещо от дългосрочните си активи.

Последна актуализация: 10:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Натрий
преди 12 години
А-а-а няма проблеми. Ако се търгуваше на БФБ щеше все още да има цена 4-5 ст. на акция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
хендехох
преди 12 години
Да знаеш, че фирмата на която си доставчик е в тежко финансово положение и да й доставяш без предварително плащане си е или безумие или непрофесионализъм или пуста лакомия "за лудо работи, за лудо не стой".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още