fallback

Николай Вълканов взима „Горубсо-Мадан”

Досегашният концесионер прехвърля задълженията си към новия, Бойко Борисов гарантира, че работниците ще получат заплатите си до утре

21:00 | 23.03.12 г. 6

Собственикът на „Минстрой холдинг" и бивш вицепрезидент на Мултигруп Николай Вълканов ще получи концесията на мини „Горубсо-Мадан”. Това обяви премиерът Бойко Борисов по националната телевизия. 

В Министерството на икономиката, енергетиката и туризма тази вечер е постигнато споразумение, с което Валентин Захариев е подписал протокол със 7 точки, чрез който прехвърля задълженията си на Вълканов, посочи премиерът. От неговите думи стана ясно, че работниците в мините ще получат дължимите им заплати още до утре. "Валентин Захариев прехвърля своите дългове към Николай Вълканов, а той се оправя с банката инвеститор – Първа инвестиционна банка", заяви Бойко Борисов след края на преговорите. "Подписали са ми надлежно", добави премиерът. Премиерът се ангажира заместник-министърът на финансите Владислав Горанов и управителят на централната банка Иван Искров да проведат разговори с ръководството на СиБанк и ДСК, за да може утре, макар да е събота, работниците в „Горубсо-Мадан” да получат възнагражденията си. Производственият процес на мините няма да бъде спиран, тъй като цялото оборудване ще премине от ръцете на стария концесионер в тези на новия.

Концесията на досегашния концесионер на мините – управляваната от Валентин Захариев „Интертръст Холдинг” бе отнета заради неизплатени възнаграждения на миньорите и задължения към държавата.

Днес изтече срокът, в който досегашния собственик на дружеството Валентин Захариев трябваше да изплати натрупаните дългове към Националния осигурителен институт за близо 8 милиона лева. Отделно Захариев дължи над 1,5 млн. лева за заплати на миньорите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
fallback