IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата поиска пет години затвор за Божидар Нанев

Според обвинението бившият здравен министър е ощетил държавата с близо 2,5 млн. лв. заради неизгодни сделки

13:15 | 28.03.12 г.
Прокуратурата поиска пет години затвор за Божидар Нанев

Прокуратурата поиска пет години затвор за бившия здравен министър Божидар Нанев, съобщи БТА.

Нанев е подсъдим пред Софийския градски съд за сключването на две неизгодни сделки за доставка на "Тамифлу" в края на 2009 г. срещу епидемията от свинския грип. Според обвинението бившият министър е ощетил държавата с близо 2,5 млн. лв. 

В обвинението се казва, че Нанев е предпочел да закупи лекарствата от фирмата "Рош-България", въпреки че Британската здравна служба е предложила по-изгодна оферта.

В пледоарията си прокурор Маргарита Немска посочи, че бившият министър е осъзнавал, че подписва сделка, която не би осигурила спешните нужди на българите и е бил наясно, че лекарствата ще бъдат закупени на по-високи цени. В договора е било предвидено те да бъдат доставени два месеца след избухването на епидемията.

Прокурорът заяви, че Божидар Нанев е преговарял единствено с фирмата "Рош България", а обсъждането за закупуване на лекарства от Великобритания е било само формално. 

Нанев посочи, че е имало законови пречки да се извърши сделката с Великобритания, а и от страната посочили, че не могат да дадат гаранции за лекарствата. По думите му най-вече е бил притеснен от обстоятелството, че лекарствата, които били предложени от Великобритания, са били с неясен срок на годност и можели да повлияят негативно на населението. 

По делото е подсъдим и бившият директор на дирекция "Бюджет и счетоводство" в Министерството на здравеопазването Димитринка Николова.

Заради тежкото й здравословно състояние, прокуроратурата поиска за подсъдимата наказание условно лишаване от свобода за две години с максималния предвиден в закона изпитателен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още