IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвиненията срещу Нанев са заради договори с Рош България

Договорите са за „Тамифлу“, струвало с 2,45 млн. лв. повече от друга подадена оферта в търг на здравното министерство

14:21 | 30.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обвиненията срещу Нанев са заради договори с Рош България

Повдигнатите обвинения срещу здравния министър Божидар Нанев за неизгодни договори са заради покупки на антивирусните препарати „Тамифлу“, съобщиха от Министерство на задравеопазването.

Договорите са сключени с „Рош България“, а според прокурора от Софийската градска прокуратура Маргарита Немска нанесени вреди са за 2,45 млн. лв.

Сумата е разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, и договорената цена от министерството за доставка с „Рош България“.

„Касае се за особено тежък случай, като са нанесени имуществени вреди в особено големи размери“, коментира Маргарита Немска.

Антивирусният препарат е купен на по-висока цена, а доставката му е направена, след като е обявен краят на грипната емидемия, посочи тя.

Прокурорката обясни още, че британската оферта е пристигнала 20 дни преди сключването на договорите с Рош, освен това оферта им е била по-изгодна както за цена, така и за срокове и разфасовки на препарата.

Министърът обаче сключил двата договори с Рош за доставка на „Тамифлу“ на стойност 6,5 млн. лв.

Маргарита Немска отказа да коментира дали Божидар Нанев се е облагоделствал лично от сключените договори.

„Използван е механизмът на Закона за обществените поръчки - при форсмажорни обстоятелства (у нас тогава имаше грипна епидемия) е използвана процедурата „преговори с потенциален купувач“, каза тя.

По думите й разследването срещу министъра се води от около 5-6 месеца и е по материали от ДАНС и сигнали на няколко фармацевтични компании. Прокурор Немска обаче отказа да назове кои са те, както и не коментира дали прокуратурата проверява други договори с подписа на Нанев.

Освен на министъра на здравеопазването, прокуратурата е повдигнала обвинение и на директора на дирекция „Бюджет и счетоводство“ към Министерство на здравеопазването Димитринка Николова. 

Обвиненията са по член 220 от Наказателния кодекс. По неговата сила длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и причини с това значителна вреда за организацията, която представлява, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още