IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Добрев: Новият договор с Газпром няма да бъде дългосрочен

На площадката на АЕЦ Козлодуй ще има седми блок, категорично заяви министърът на икономиката и енергетиката

10:25 | 02.04.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Д. Добрев: Новият договор с Газпром няма да бъде дългосрочен

Новият договор с Газпром за доставка на природен газ за България няма да бъде дългосрочен, съобщи пред БНТ министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Предишният ни договор с руския газов гигант беше дългосрочен и изтича в края на тази година. Затова и договореното намаление на цената на газа с 11% ще важи от април до края на годината, уточни Добрев. 

Министърът коментира, че не ни е необходим дългосрочен договор с Газпром, защото вече можем да разчитаме и на собствен добив на газ, а също и на алтернативни доставки от други страни.

По всяка вероятност нов договор ще бъде подписан до края на лятото.

По принцип при газовите доставки за дългосрочни се считат договори с продължителност поне 10 години. По официална информация с повечето страни от ЕС Газпром има дългосрочни договори. При договори с по-дълъг срок на действие могат да се постигнат по-добри условия за страните, на които се доставя синьо гориво.

И тъй като преговорите за газовите договори са дълги и трудни, ще припомним, че изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов имаше „надежди“ нов договор с Газпром да бъде подписан още до края на 2010 г., а след това – до края на миналата година.

Добрев потвърди първоначалната информация отпреди три дни, че при разговорите в Москва с вицепремиера на Русия е договорено да не се плащат от българска страна неустойки заради отказа от реализация на АЕЦ Белене. България ще заплати вече готовия реактор, а също и свършената досега работа по проекта, потвърди още Добрев. Точната сума, която трябва да доплатим на Росаотм, по всяка вероятност ще стане известна през април.

Министърът беше категоричен, че седми блок на АЕЦ Козлодуй ще има и още отсега започваме да работим по този въпрос. Технически е възможно реакторът за АЕЦ Белене да бъде използван на площадката на АЕЦ Козлодуй и това е потвърдено от руска страна, каза Добрев. Той добави, че реализацията на нов блок на АЕЦ Козлодуй ще стане по-бавно отколкото АЕЦ Белене, но „всичко ще бъде както трябва, т.е. ще има проектна компания и осигурено финансиране“. Добрев не отрече и вероятността да има и осми реактор на площадката на АЕЦ Козлодуй, но това би могло да стане след изтичане на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй, а стремежът е този срок да бъде удължен с поне 20 години.

Тази седмица трябва да бъде сформирана парламентарната комисия, която ще разгледа забраната за проучване на шистов газ и ако се окаже, че методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена, коментира още Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
"Министърът беше категоричен, че седми блок на АЕЦ Белене ще има и още отсега започваме да работим по този въпрос. "- Ха сега, кажете, аз ли съм нещо пропуснал, или някой друг дреме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Методът би мотъл и да се окаже относително безвреден. БИ МОГЪЛ.Да, обаче, категорично, Е ОПАСЕН. Ще рече, опасност от замърсяване /независимо, дали се или не се случва то за определен период от време/ съществува. И тя е толкова по-голяма, колкото по-инвазивна е технологията. Разкъсваш ли пластовете /особено, с хидравличен удар/, през пукнатините, при изменения на налягането от едната и другата им страна, претичането на химикали е просто въпрос на време. Ще рече, не "дали", а "кога" е въпросът. Шеврон бяха информирани за възможностите на алтернативните системи, без хидр.разрив, но, така и не се напощиха, да проучат какво имаме предвид. Ще рече, Шеврон НЕ ВЪЗНАМЕРЯВА ДА предприема нищо извън калъпа, в който си е набутал дебелата кратуна. Не смятат и да ни пазят природата с мерки за безопасност, ами, просто ще чакат нашите "държавници" услужливо, просто да снемат забраната....И ще ни гледат тъпо, и ще дупчат, и ще мажат, както си знаят.А боковци ще го пропагандират като независимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Шеврончо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още