IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП иска референдум за АЕЦ Белене

Левицата ще строи втората атомна, ако спечели изборите догодина

20:47 | 02.04.12 г. 5
БСП иска референдум за АЕЦ Белене

БСП ще строи АЕЦ “Белене”, ако спечели изборите догодина. Това обяви зам.-председателят на парламентарната група на левицата и бивш енергиен министър Петър Димитров, цитиран от bTV.

Левицата в момента води и разговори с другите парламентарно представени партии за внасяне на предложение за референдум за реализирането на втората атомна. Димитров обаче се опасява, че той “най-вероятно ще бъде съсечен от сегашното мнозинство”.

По думите му "единственият, който има право да вземе решение за "Белене", е българският народ чрез допитване". 

БСП вече обяви, че ще иска вот на недоверие на кабинета заради спирането на строителството на АЕЦ “Белене”.

Още през 2010 година президентът Георги Първанов повдигна темата за референдум за централата. В края на мандата си той нареди идеята си сред трите неща, които не е успял да постигне за десетте години на президентския пост.

По-рано днес пък лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов предизвика Сергей Станишев или Георги Първанов на дебат по темата за строителството на атомната централа.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
rumen221
преди 12 години
1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ-ЧЕРНА ВОДА!!! - ЗАЩО МЪЛЧАТ ЗА ТОВА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ГО ТВЪРДЯХА(а икономиката ни дори не работи)- ТРАЙКОВ КАЖИ СИ!!!- ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!(- Сталин се би без резерви пред Москва, Хитлер се би без резерви пред Берлин, Япония капитулира, когато им свършиха резервите)- ОЧЕВИДНО ЕНЕРГЕТИКАТА Е ПРЕД КАПИТУЛАЦИЯ!!!- Но ПИТАМ - Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст И защо точно този ток се изнася, а ние купуваме скъпия!?!?!?- Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 6,5 ст В СЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА НИ СВЪРШВАТ СЛЕД 30 ГОДИНИ- Дори цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 5.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА ТУРЦИЯ, а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... СПОНСОРИТЕ НА ОДС ЩЕ ИМ СПРАТ РУШВЕТА, Е, И КОСТОВ ГУБИ, НО БЪЛГАРИТЕ ПЕЧЕЛЯТ!!!Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 60%... Което ще направим всякак..., но САМО, ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 стотинки..., е, които можем да си го позволим де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
atanasovg
преди 12 години
Аз съм против това да се продължава строежа на Белене със средства на данъкоплатеца,ако намерят частен инвеститор,които да си поеме целия риск и без договори за изкупуване на енергията и трябва да я построи,като се съобразява с най-новите изисквания за безопасност,приети след Фукушима,тогава да се строи.А на Първанов някой връзва ли му се вече,човека си изгуби съня,след като се разбра,че Големия шлем отива по дяволите,а кой го знае какви ангажименти и срещу какво е поемъл към Кремъл.Той по-добре е да даде някои отговори относно помилванията на вицето си Марин и относно това защо не си подаде оставката,като всеки нормален политик,след като излязоха информации,че е бил доносник към държавна сигурност,а не да ми говори врели-некипели какво ще възобновява и то с пари на данъкоплатците или иска да ни загроби като Гърция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
Бойко Борисов 2011 г.: Ако се откажем от Белене, през 2020 ще се срути цялата икономика и държавата ще фалира. С доказателства ..........http://***.youtube.com/watch?v=QSE2grkfYOk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
tigerdragon
преди 12 години
Да! Против спирането на Белене съм също - според мен това би означавало край на бг-икономиката и надеждите за такава в бъдеще. И при това само защото една вече открито диктаторска и абсолютно неблагодарна към съюзниците си страна ни е наредила така. По-добре референдум, по-добре късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Както не приемам спирането на Белене, така и ще попитам:-А къде бяха БСП и президентът Първанов, докато държаха властта в ръцете си?Ако са предвидили всичко това, браво им за изчисленията и позор за курвенската политика през тези години. Ще подкрепя подобен референдум , защото въпросът е важен и всеки има какво да каже но, вече не вярвам никому. Да се сърди, който иска - все ми е тази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още