IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прибързваме ли с решението за замяна на АЕЦ Белене с газова централа?

По въпросите за неустойката от отказа ядрената централа все още няма никаква яснота, коментират за Investor.bg анализатори

10:42 | 30.03.12 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Прибързваме ли с решението за замяна на АЕЦ Белене с газова централа?

Правителството се отказа от реализацията на проекта АЕЦ Белене, след което и парламентът потвърди това решение. Отзивите от политически партии и политици са разнопосочни, но общото впечатление е, че единствените пътища да се излезе от това положение са повече или по-малко губещи – както в пряк, така и в широк смисъл.

В този ред на мисли на първо време трябва да се разбере дали няма да се наложи да плащаме неустойки по прекъснатия договор. Темата към момента не е повдигната официално от руска страна. Още преди месеци обаче руски медии съобщиха, че при евентуален отказ на България от АЕЦ Белене, Росатом може да поиска неустойки в размер на около 1 млрд. евро, т.е. колкото е сумата, която по предварителни данни сме платили общо досега за АЕЦ Белене.

И тъй като тогава отказът от втора атомна централа би ни струвал твърде „солено“, запитахме енергийни експерти и анализатори как виждат развитието на въпроса в близко бъдеще и каква според тях е стойността на отказа ни от строителство на АЕЦ Белене. Техните мнения показват различните ъгли, от които може да се погледнат посочените  въпроси.

Лъчезар Богданов - Industry Watch

Пределно ясно е, че през следващите години нуждите от електроенергия на страната ни ще се увеличават. Така че ток в повече или трябва да се произведе у нас, или да се внесе, като въпросът е на каква цена.

Но от друга страна, защо всички чакат държавата да строи електроцентрали. Би могло да има частна инициатива дори и в ядрената енергетика, макар че в този сектор инвестициите по принцип са доста крупни. Затова би могло рискът да е разпределен между държавни и частни инвеститори.

Бих казал, че ако има необходимост и пазар за електроенергия, то електроцентрали ще бъдат строени, включително и ядрени, ако не у нас – в Румъния например.

А коя технология ще е по-добре да прилагане – ядрена или централа на газ, не мога да преценя, защото не съм енергиен експерт.

Въпреки това смятам, че е прибързано отсега да се каже, че е по-ефективно да строим газова вместо ядрена централа, особено при растящите цени на природния газ. Не бива да се отива емоционално от една крайност към друга, а да се правят точни икономически и финансови разчети.

Георги Ангелов - Институт отворено общество

Трудно мога да коментирам дали Русия евентуално ще търси неустойка заради отказа от проекта АЕЦ Белене, тъй като не съм виждал споразумението, а и предполагам че почти никой извън страните по него не е. Но след като премиерът заяви, че ще заплатим изцяло вече почти готовия ядрен реактор, то мисля, че едва ли има основания за допълнителни искания.

От друга страна, както е известно, в подписаното споразумение не е фиксирана окончателна цена на централата, а това по принцип отваря път за допълнителни претенции.

Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 31 rate down comment 0
ПИЧ
преди 12 години
Аз мисля, че приказките за газовата централа са един кьорфишек, който има за цел да поуспокои руснаците - отказваме АЕЦ, но не се сърдете, ще правим газова централа.Дори и да има евтин газ - то по-добре да се направи газификация по градове и паланки, отколкото газова централа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 33 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
"И КРАЯТ дойде.""закопаха ни амин"Да. Аз съвсем сериозно мисля, че този път проектът "България" по някакъв начин приключи. Game over. Загубихме войната.Така показва икономическата сметка, нали?Няма да свърши веднага, но загуби шанс да бъде държава някога и да се живее нормално тук. Сигурен съм, че корупция има навсякъде, но такова немислене за националните интереси, каквото нашите политици направиха, няма почти никъде. И накрая ни отнеха собствената, родната държава...... ще ходим, ще се скитаме, немили, клети, недраги....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 33 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
При това, с изгарянето на природния газ, се освобождават емисии от присъстващите в него от самото находище количества инертен радон, който не е случаен, а постоянен, радиоактивен компонент. сиреч, ГАРАНТИРАНО радиоактивно замърсяване. За разлика от това на АЕЦ, което е възможно но, може да се ограничи. Аок смятате, че се шегувам, запознайте се с инфото по природния газ първо. В зоната на работа, че и доста по-настрани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 34 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Дали, наистина? Значи, ние и ГазЕЦ ще си го плащаме, нали? При това, текущо, докато работи, ежедневно, прас, прас, прас, милиончетата...Прочее, по ядреното гориво - приближава денят, в който ще ни го изкупуват с велико желание, като суровина за добив на следващо поколение гориво. А и има технология /т.е., способ/ дори да се демонтират радиоактивните елементи на площадката на реакторите тъй, щото, на същата площадка, да може да се монтира следващ реактор - по-нов, по-безопасен, при същата инфраструктура...Разбира се, че има риск - който го отрича, е безотговорен или луд - но, затова е контролът. Фактически, рискът от поскъпване при АЕЦ е минимален, върху част от процента от всичките разходи, докато, при ГазЕЦ, не е риск, а явен, жестоко обусловен от физически и човешки фактори, дълговременен тренд. ТЕНДЕНЦИЯ, на която не можеш противопостави почти нищо, понеже "производството" иска изгаряне на изчерпаемо, все по-недостъпно гориво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 32 rate down comment 3
Мислещ
преди 12 години
Това са много стари и невалидни вече цени. Лошо е да се лъже така нагло.АЕЦ "Козлодуй" е вече заплатена чрез фалита на пенсионната система, заади която моите родители получават унизителни трохици. Тоест - още я плащаме индиректно. Така че цената на енергията от АЕЦ "Козлодуй" не е коректна. А АЕЦ"Белене" ще трябва тепърва да се изплаща. Но по-сериозният фактор са разходите по извеждане на АЕЦ от работа, които е коректно да се калкулират в цената, но никой дори не знае колко са и колко поколения ще се плащат. След 20на години инфлация, че и след 50, колко ще струва издръжката на съоръженията за обезопасяване на отработеното гориво и погребаните реактори? Не знаем. Ама децата ни ще ги изплащат, те ще ви плащат днешната еврина атомна енергия.Така че тия дитирамби колко бил евтин тока от АЕЦ са не просто гадни, но гнусни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 34 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
- Именно. И КРАЯТ дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 34 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Абе на съда всичко е ясно - да влезе убитият!Много се изписа, още ще се пише, експерти ще се пенявят из медиите, политици ще си докарват одобрение и неодобрение с тази тема, но никой няма да изрече на глас истината за това решение, а именно:Американците ни набутаха в НАТО и направиха бази в България не, защото са згрижени за благоденствието ни, а защото се готвят за война на изток и това парче земя им трябва! Ако беше празно, по-добре, но и така става! Не очаквайте обаче да им пука за цените на енергията за населението!Срещу кого ще бъде войната, никой не казва, но със сигърност няма да са съюзници с Русия, а най-вероятно и точно срещу нея!И като как си представяте на територия, на която янките разчитат да разгръщат някакъв военен потенциал, руснаците наоколо да строят енергийна инфраструктура? С години руски инженери и други специалисти да си щъкат из България, докато пуснат Белене, Южен поток, а американците зад оградите да обзавеждат бойни летища, радари, ракети.. хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 35 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
закопаха ни амин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 35 rate down comment 4
tigerdragon
преди 12 години
А за проекта Белене мнението ми е такова: Нашата икономика беше на ръба на пропастта, с отказа от Белене направихме крачка напред.Има в цялото ни общество една илюзия, възникнала някак си през 20те години политика на разрушение и на предаване на националния интерес - че това е поредната грешка и че разпродаването на националния интерес може да продължи безкрай. Не може. Не може да се руши безкрай, да се правят грешки безкрай, да се продава националния интерес безкрай. Мисля, че със случая Белене нашата страна премина фатална граница и окончателно загуби шансове за възстановяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 31 rate down comment 2
tigerdragon
преди 12 години
Ха, и аз пускам точно същия линк по форума - удивително клипче наистина!Бойко Борисов 2011 г.: Ако се откажем от Белене, през 2020 ще се срути цялата икономика и държавата ще фалира. С доказателства ..........http://***.youtube.com/watch?v=QSE2grkfYOk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още