IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прибързваме ли с решението за замяна на АЕЦ Белене с газова централа?

По въпросите за неустойката от отказа ядрената централа все още няма никаква яснота, коментират за Investor.bg анализатори

10:42 | 30.03.12 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Прибързваме ли с решението за замяна на АЕЦ Белене с газова централа?

Правителството се отказа от реализацията на проекта АЕЦ Белене, след което и парламентът потвърди това решение. Отзивите от политически партии и политици са разнопосочни, но общото впечатление е, че единствените пътища да се излезе от това положение са повече или по-малко губещи – както в пряк, така и в широк смисъл.

В този ред на мисли на първо време трябва да се разбере дали няма да се наложи да плащаме неустойки по прекъснатия договор. Темата към момента не е повдигната официално от руска страна. Още преди месеци обаче руски медии съобщиха, че при евентуален отказ на България от АЕЦ Белене, Росатом може да поиска неустойки в размер на около 1 млрд. евро, т.е. колкото е сумата, която по предварителни данни сме платили общо досега за АЕЦ Белене.

И тъй като тогава отказът от втора атомна централа би ни струвал твърде „солено“, запитахме енергийни експерти и анализатори как виждат развитието на въпроса в близко бъдеще и каква според тях е стойността на отказа ни от строителство на АЕЦ Белене. Техните мнения показват различните ъгли, от които може да се погледнат посочените  въпроси.

Лъчезар Богданов - Industry Watch

Пределно ясно е, че през следващите години нуждите от електроенергия на страната ни ще се увеличават. Така че ток в повече или трябва да се произведе у нас, или да се внесе, като въпросът е на каква цена.

Но от друга страна, защо всички чакат държавата да строи електроцентрали. Би могло да има частна инициатива дори и в ядрената енергетика, макар че в този сектор инвестициите по принцип са доста крупни. Затова би могло рискът да е разпределен между държавни и частни инвеститори.

Бих казал, че ако има необходимост и пазар за електроенергия, то електроцентрали ще бъдат строени, включително и ядрени, ако не у нас – в Румъния например.

А коя технология ще е по-добре да прилагане – ядрена или централа на газ, не мога да преценя, защото не съм енергиен експерт.

Въпреки това смятам, че е прибързано отсега да се каже, че е по-ефективно да строим газова вместо ядрена централа, особено при растящите цени на природния газ. Не бива да се отива емоционално от една крайност към друга, а да се правят точни икономически и финансови разчети.

Георги Ангелов - Институт отворено общество

Трудно мога да коментирам дали Русия евентуално ще търси неустойка заради отказа от проекта АЕЦ Белене, тъй като не съм виждал споразумението, а и предполагам че почти никой извън страните по него не е. Но след като премиерът заяви, че ще заплатим изцяло вече почти готовия ядрен реактор, то мисля, че едва ли има основания за допълнителни искания.

От друга страна, както е известно, в подписаното споразумение не е фиксирана окончателна цена на централата, а това по принцип отваря път за допълнителни претенции.

Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 34 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
зна4и ядрените подводници и ядрените оръжия не ви плашат а атомната централа ви плаши?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 35 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
rumen221 и Mavi Goz хората не разбират за какво става въпрос. толкова са се наплашили от чернобил и фукушима, че не могат да се отърсят от страх и да осмислят нещата пък и е пълно с дребни душици които пият с шепи от ТВ-то, а за 1 г. имат 10 прочетени страници и куп весници -повечето още сега немогат да си платят тока пък да осмислят на каква цена ще бъде 2217 и 2020 г. Но като чуят ЯДРЕНА и се испришват от СТРАХ. Великите умове обсъждат идеи. Обикновените умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 32 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
След като малко се паразнесе пушилката от залповете тези дни, ето едно мноооого интересно видео****http://***.youtube.com/watch?v=QSE2grkfYOk&feature=youtu.be**** и съответно "матрял" за размисъл. Изводите оставям всеки да си ги направи... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 34 rate down comment 3
rumen221
преди 12 години
КОЙТО ИМА МОЗЪК ДА СМЯТА1. Цени на електроенергия при продажба от производители- АЕЦ Козлодуй 11,68 лв/мегават час- ТЕЦ Марица изток 2 40,50 лв/мегават час- ТЕЦ Бобов дол - 65,08 лв/мегават час... - Тец Марица изток 3 67,64 лв/мегават час- ТЕЦ Варна 71,88 лв/мегават час- ТЕЦ Русе 76,39 лв/мегават час- ТЕЦ ИВАН КОСТОВ 175,00 лв/мегават час (американския)2. Цена, по която ВЕЦ продават електроенергия 105,00 лв/мегават час3. Цени на вятърни електрически централи:3.1. до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 189,00 лв/мегават час3.2. над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 172,00 лв/мегават час4. Цена на електроенергия, произведена от фотоволтични централи:4.1. с инсталирана мощност до 5 кВтп 823,00 лв/мегават час4.2. с инсталирана мощност над 5 кВтп 755,00 лв/мегават час5. Цена то газови Ел. станция 1250,00 лв/мегават часЦените са без ДДС- ЗА ИСКАЩИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНА ТВЪРДА ЦЕНА НА ПРОЕКТ КАТО АЕЦ-БЕЛЕНЕ - ПРОЧЕТЕТЕ КАКВО Е ИНЖЕНЕРИНГОВ ПРОЕКТ... И...- МОЖЕ БИ..., САМО МОЖЕ БИ..., ЩЕ ПОУМНЕЕТЕ... ТА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ГОЛЯМ ИНДУСТРИАЛЕН ОБЕКТ НЕ Е ПОКУПКА НА ДЪНКИ ЗА 5 ЛВ. В КВАРТАЛЕН ДРИП-ШОП!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
аз викам на белена да се прави ток с конски впяг....екологично и възобномяемо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 0
melly
преди 12 години
Заместване на ядрената енергия с възобновяеми източници е спорно, ако не и нереалистично !!!!Последният амбициозен план на Европейския Съюз до 2020 година да намали емисиите на СО2 с 20% под нивото на емисиите от 1990 . за целта:Значително намаляване на емисиите на СО2 в транспортния сектор, бързото нарастване на фотоелектрическите и вятърните електроцентрали Например, производството на електроенергия от вятърни централи трябва да се увеличи с около 17 пъти, за да се изравни с производство на електроенергия от ядрени централи. Трудно е да се предскаже как това нарастване ще бъде осъществено до 2020 година!!!Това изчисление дори не включва очакваното допълнително нарастване на търсенето на енергия от 1,7% годишно. В допълнение са необходими съоръжения за съхранение на енергия, за да се осигури енергия, независима от времето (природните условия); Такива съоръжения все още няма !!!! заместване на ядрената енергия с възобновяеми източници е спорно, ако не и нереалистично !!!!Осъществяването на плана на Европейския Съюз за намаляване на CO2 зависи до голяма степен от наличието на електроенергия от ядрени електроцентрали.Ядрени електроцентрали - кой ще ги строи!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 3
dakl
преди 12 години
Eстественно е , че губещите ще сме само ние , и то губещи в резултат на съзнателно провеждана антинационална политика. Няма да има абсолютно никаква газова централа , а ще има ЕДИНСТВЕНО САМО ЗАГУБА НА ЛИЦЕНЗ за площадката Белене за строителство на АЕЦ, както няма да имаме и разрешение за строителство на 7-ми блок на в Козлодуй , както и няма да има съгласие от страна на руснаците да се продължи работата на 5 и 6 блок в Козлодуй , ако през 2018 година на власт в България са подобни на днешните антибългари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 0
dmtk
преди 12 години
Закъсняхме и то доста с отказа си от АЕЦ"Белене". Трябваше да се откажем още на 1 август 2009та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 3
Pyramid
преди 12 години
*** пейзажа и неумело се опитват да заметат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 2
v_tin
преди 12 години
каква газова централа, какви 5 лева, такава централа е логично да се строи в близост до голям град за да се получи когенерация, а не да се водят километри газова тръба до средата на пустинята. Май наистина ще сме големият губещ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още