IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застраховател: България е държавата в Европа с най-нисък процент застраховани домове

Най-често хората не застраховат жилищата си, защото не вярват, че нещо ще се случи, каза Нина Колчакова

14:15 | 27.05.24 г. 1
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

България е държавата не в ЕС, а в Европа, с най-нисък процент застраховани домове, въпреки че има най-много собствени жилища. Това каза пред Bulgaria ON AIR генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова.

Тя отбеляза, че се забелязва позитивна тенденция на ръст на застраховката на дома, както и на сумата, която домакинствата са склонни да похарчат за застраховане. Същевременно обаче хората у нас са по-склонни да застраховат автомобила си, отколкото жилището, въпреки че застраховката „Каско“ е по-скъпа. Тя направи сравнение с Полша, Чехия, Унгария, където по думите ѝ над 70% от домовете са застраховани, а в България по данни за 2023 г. това се отнася за 66%.

Според Колчакова се повишава доверието към застрахователите. „Докато миналата година, когато направихме това изследване, хората са били склонни да похарчат 80-100 лв. годишно, тази година тази сума вече е около 150 лв.“,  каза тя.  

Колчакова посочи, че най-често хората не застраховат жилищата си, защото не вярват, че нещо ще се случи. Втората причина, която посочват, е, че държавата ще им помогне.

Държавната помощ е до 1000 лв. най-много – това не е обезщетение, което да те върне във финансовото състояние, в което си бил преди природното бедствие, докато застраховката е именно това, обясни Колчакова. Тя допълни и че държавната помощ се получава след време, докато застрахователят плаща веднага.

По думите ѝ кога ще бъде изплатена застраховката зависи от условията по договора – дали има оглед, дали трябват допълнителни документи. Обикновено парите се изплащат от две седмици до месец след предаването на необходимата документация.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iavorsk
преди 3 седмици
Нормално. Докато в БГ застрахователите се правят на интересни няма да има желаещи да им дават пари за нищо. Преди 5 години ме намляха доксто чаках на червен светофар. Застрахователя оцени щетите на 2100. Реално стъпи на 4К.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още