IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските баби и дядовци се записаха първи доброволци, за да спасят младите от войната

Средната възраст на украинската армия е около 45 години и има много фактори, които я обясняват

20:26 | 26.05.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В първите дни на войната хиляди избягаха от Киев и от Украйна, но за 57-годишната Людмила Менюк посоката е обратна - към военните центрове, където да се запише доброволец, разказва Bloomberg. Тя има и лична причина - преди години нейният син е загинал, биейки се с руснаците.

Има много украинци на възрастта на Менюк, които са доброволци на фронтовата линия. И всеки има една и съща мотивация - да не позволи на някой младеж да загине на фронта. "Ако изпълня своите задачи добре, ще мога да спася живота на някой млад украинец", категорична е Людмила, която има внуци.

Някои от украинците, записали се като доброволци, са воювали в Афганистан като част от съветската армия. Те разказват, че когато са влезли в центровете, не е имало комисии, които да ги прегледат. Очакванията са били за бърз край на войната. 52-годишният Виталий е един от тези ветерани. Неговата съпруга е била против той да отиде на фронта. "Не искам руснаците да те убият, след като работихме толкова много, за да имаме спокойни старини", разказва той. Починала обаче съпругата на Виталий, докато той се биел на фронта.

Лекарите са му препоръчали да избягва стреса, но Виталий не е почивал от началото на войната.

Настроенията сред възрастните украинци са в противоречие с тези сред младите украинци. Президентът Володимир Зеленски настоява за повече оръжия, но не обелва и дума за нуждата от още хора в армията, пише още Bloomberg. Агенцията отбелязва, че повечето военни, които вижда на фронта, реално са от поколението на Зеленски - между 43 и 45 години. За това спомагат много фактори - доскоро защитата на младежите беше записана в законодателството, което не позволяваше мобилизацията на хора под 27 години, а и допълнително имаше множество изключения - например за студенти, независимо кое по ред е висшето. Повечето младежи не са служили в армията и нямат никакви умения.

Сега възрастта е намалена до 25 години, но младежите се крият и от очакваните 4,5 млн., които да се регистрират във военните центрове, на повиквателните се отзоваха само половината. Доскоро украинският президент се противопоставяше на намаляването на възрастта за мобилизиране с мотива, че младежите ще трябва да изградят отново украинската икономика.

Военните обаче коментират, че имат нужда от младите - войната има нови методи и управлението на дронове например не се отдава на по-възрастните хора.

Средната възраст в украинската армия е очаквана и на базата на демографската ситуация в Украйна - през 80-те години на миналия век в Украйна имаше бум на раждаемостта, свързан с едни от добрите периоди в развитието на СССР - "перестройката" носеше обещания за промени. Но след разпада на системата в страната се усети несигурност, която доведе до рязко намаляване на раждаемостта. Част от украинците избягаха от страната преди две години със своите поотраснали деца, а сега повече от две години по-късно едва ли някои от тях ще се върнат, въпреки че вече имат навършени 18 години и могат да се запишат доброволци.

Техните баби и дядовци обаче воюват, дори и със своите хронични заболявания - Людмила например има проблеми със слуха и намалено зрение. В момента тя се възстановява, след като е ранена на фронта, но продължава своята работа за армията, предлагайки психологическа помощ за военните. Други имат сърдечни проблеми и почти всички с хронични заболявания влошават състоянието си, тъй като на фронтовата линия няма постоянни медицински грижи и доставки на медикаменти.

Това не само означава влошаване на състоянието на войниците, но и все по-продължителна война, защото възрастните хора нямат силата да изнесат бойните действия, казват анализаторите.

В Русия изглежда нямат същия проблем, обещавайки огромни заплати на доброволците, които се запишат да воюват в Украйна, отбелязва още Bloomberg. До такава степен, че много икономически сектори се конкурират с армията за работници. И в повечето случаи дори и съблазнителни доскоро позиции (например в "Газпром") остават незаети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
estacopper
преди 3 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 6
RoyBatty
преди 3 седмици
цитат от статията - "но младежите се крият"! ... Очевидно на фронта се пращат на смърт млади хора, който НЕ СА доброволци! Пращат се хора на смърт ПРОТИВ тяхното желание да възпитат децата си живи! На сила се пращат хора, които НЕ желаят да умират. Това дали е морално? Дали е "нейзбежно"? ... Дали не може да се опитат преговори като опит за спиране на безумието? ... Редно ли е пращането на невинни млади хора, бащи, синове на разстрел? Защото е "разстрел" когато вероятността за "победа" е нула!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 15
zelka007
преди 3 седмици
До: ratten ... ами сигурно нямате спомен , но военни действия се водят в Украйна от 2014 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
doba
преди 3 седмици
https://facebook.com/reel/276927788733367
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
Кисимов
преди 3 седмици
Още от есента : https://***.kp.ru/daily/27588/4858928/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 9
ratten
преди 3 седмици
сина на бабичката загинал преди години, биейки се с руснаците!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още