IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гладната за работна ръка руска икономика плаща цената на мобилизацията

Мобилизацията и вълната от емигранти засегнаха всички слоеве на обществото - от офис служителите в градовете до хората в селските райони

21:13 | 01.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Частичната мобилизация в Русия заради войната в Украйна доведе до недостиг на работна ръка и проблеми за цели сектори, пише Bloomberg. Два месеца след като Кремъл обяви мобилизацията в края на септември, в страната, която вече имаше затруднения заради застаряващото и намаляващо население, се очертава рекорден недостиг на работници.

Проучване на Института "Гайдар" в Москва през ноември установява, че до една трета от руската индустрия може да се сблъска с дефицит на персонал заради мобилизацията, най-тежката криза от 1993 г. насам.

"Агрокомплекс", голяма селскостопанска компания в южната част на страната, вече изпитва затруднения да запълни местата за трактористи и други работници, освен специалистите в области като агрономията, каквито отдавна намира трудно, казва Ирина Хмелевская, ръководител на отдела за подбор на персонал. Отчасти за това е виновна мобилизацията, посочва тя.

Промяна в броя на кандидатите за физическа работа на годишна база. Графика: Bloomberg Промяна в броя на кандидатите за физическа работа на годишна база. Графика: Bloomberg

Мобилизацията на 300 хил. мъже, съчетана с още по-голямата вълна от емиграция, която предизвика, ще намали мъжката работна сила в страната с 2%. Това е сред основните причини, поради които Bloomberg Economics сега изчислява потенциалния темп на икономически растеж на Русия на едва 0,5% - половината от предвоенното ниво.

Заплахата, че недостигът на работна ръка в крайна сметка ще доведе до инфлационен натиск, вече накара Руската централна банка да отложи намаляването на лихвените проценти. Мобилизацията и предизвиканото от нея бягство нанесоха удари в различни части на обществото, засягайки както "белите якички" (офис служителите) в градовете, така и хората в селските райони.

Безработицата в Русия е близо до рекордно ниски равнища. Графика: Bloomberg Безработицата в Русия е близо до рекордно ниски равнища. Графика: Bloomberg

В Новосибирск, най-гъсто населения град в Сибир, местните власти казват, че могат да назначат едва половината от персонала, необходим за почистване на улиците от сняг, тъй като голяма част от сезонната работна сила е обхваната от мобилизацията. Над 200 затворници пък ще бъдат назначени на работа в държавния производител на танкове "Уралвагонзавод".

Една трета от компаниите са загубили служители заради мобилизацията, като почти една пета казват, че все още не са успели да намерят заместници, показа проучване през ноември. Сред строителите на инфраструктура огромното мнозинство изпитва нарастваща липса на квалифицирана работна ръка и очаква недостигът да се влоши през следващите тримесечия.

Броят на свободните работни места в сектора на информационните технологии и телекомуникациите е нараснал с 15% през октомври спрямо предходния месец, според руската онлайн компания за подбор на персонал Superjob. След мобилизацията автобиографии от руски граждани заливат страните в голяма част от т. нар. постсъветски регион и Турция, като ИТ специалистите представляват една пета от общия брой, сочат данни на HeadHunter Group Plc, най-голямата онлайн платформа за търсене на работа в Русия.

Месечно увеличение през октомври на руснаците, търсещи работа в чужбина. Графика: Bloomberg Месечно увеличение през октомври на руснаците, търсещи работа в чужбина. Графика: Bloomberg

Наталия Данина, ръководител на аналитичния отдел на HeadHunter, казва, че търсенето на т. нар. сини якички (работници, които извършват физически труд) нараства. Възрастовата група от 20 до 24 години в страната в момента наброява не повече от 7 млн. души, рязък спад от над 12 млн. преди десетилетие, обяснява тя.

„Това са ужасяващи числа“, казва Данина. „Освен това мнозина може да имат здравословни проблеми поради стреса. Физически не са останали достатъчно хора!“

Възрастните хора, наред с жените и тийнейджърите, се превръщат във важен източник на работници според Данина. Мигрантите представляват до 10% от местния пазар на труда, като Русия все повече разчита на тях, за да разшири набора от нискоквалифицирана работна ръка.

Междувременно изходящите миграционни потоци продължават от началото на годината, сочат официални данни, публикувани в сряда, като броят на напусналите Русия през първите девет месеца се е удвоил и е нараснал с над 323 хил. души.

Недостигът на работна ръка може да се превърне в основна уязвимост за Русия, тъй като страната върви към спад, който вероятно ще продължи и през следващата година под натиска на западните санкции.

Почти половината компании, анкетирани от Института "Гайдар", казват, че недостигът на персонал ще им попречи да увеличат производството, дори и да има достатъчно търсене.

„Страхът и несигурността причиниха много сериозно изтичане на мозъци и капитал от страната, което навреди на много сектори“, коментира Евгений Коган, професор във Висшето училище по икономика в Москва. „Ако този огромен потенциал за развитие остане извън страната, това ще доведе до сериозен бъдещ спад в икономиката.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още