IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия готви облекчения на регулациите за детски труд заради отлива на работници

През първите 9 месеца на годината руснаците са пренасочили отвъд граница общо 14 млрд. долара, а над 1000 международни компании са напуснали страната

15:02 | 10.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия планира да коригира регулациите относно детския труд, облекчавайки правилата за тийнейджърите, тъй като икономиката на страната все по-силно усеща натиска от наложените от Запада санкции и от мобилизацията на 300 хиляди души заради продължаващата война в Украйна, съобщава Bloomberg.

Позовавайки се на необходимостта от увеличаване на предлагането на работна ръка на фона на „санкционния натиск от недружелюбни страни“, представителите на управляващата партия „Единна Русия“ предложиха законови поправки, за да улеснят тийнейджърите от 14-годишна възраст нагоре да започнат работа на непълен работен ден.

„Доходите на тийнейджърите също биха били допълнителна финансова подкрепа за семействата и биха помогнали да се възпита чувство за отговорност у тях“, се посочва в предложението за промяна на законодателството.

Настоящите регулации в Русия изискват агенциите за социални услуги да предоставят разрешение и изискват набор от проверки от страна на работодателите, преди да наемат непълнолетни, което ограничава броя на работещите тийнейджъри.

Проектозаконът ще премахне тези ограничения, влизайки в сила от март 2023 г.

Икономисти предупреждават, че мащабната военна мобилизация от септември и последвалото напускане на страната от стотици хиляди руснаци задълбочават проблемите на руския пазар на труда. Нивото на безработица в страната е близо до рекордното равнище от 3,9%. Липсата на работна ръка вероятно ще ограничи допълнително икономическия растеж в бъдеще, добавят икономистите.

Само през първата половина на годината общо 419 хил. руснаци са напуснали страната, според данни на Росстат, националната статистическа агенция. Макар да не са публикувани нови официални данни, броят на руските граждани, напуснали страната, вероятно се е увеличил през следващите месеци.

Според изчисления на консултантската фирма BCS Global Markets руснаците са пренасочили отвъд граница общо 14 млрд. долара през първите 9 месеца на годината. Освен това повече от 1000 международни компании са прекратили своята дейност в Русия поради безпрецедентните санкции, наложени срещу Москва след началото на инвазията, съобщава Radio Free Europe.

Големия поток на руски мигранти – много от които напускат Русия не по политически, а заради икономически причини – доведе до скок в цените на наемите на имотите в редица страни. Казахстан, Армения, Грузия и Турция отчитат значителни икономически ползи след нахлуването на Москва в Украйна.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заяви миналия месец, че повече от 50 международни компании са се преместили от Русия в Казахстан. Според министър-председателя Алихан Смаилов още десетки фирми са в процес на обмисляне на подобен ход.

„Това значително ще подпомогне икономиката на нашата страна“, изтъква Токаев.

Освен това повече от 100 руски фирми – включително Tinkoff Bank, компанията за споделена мобилност InDrive, разработчикът на игри Playrix и разработчикът на софтуер MNG Partners – са в процес на преместване в посока Казахстан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
няма смисъл... направо да ги праща Късия на фронта, той играе до последния руснак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още