IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Русия се забави до най-ниското си ниво от инвазията в Украйна

През октомври инфлацията на годишна база е 12,6%, като се забавя за шести пореден месец

21:49 | 09.11.22 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Русия се забави до най-ниското си ниво от инвазията в Украйна, въпреки че рисковете нараснаха, след като Кремъл обяви частична мобилизация. 

През октомври инфлацията на годишна база се е забавила до 12,6%, което е малко по-голямо забавяне от прогнозираното от икономисти в проучване на Bloomberg. 

Инфлацията се е забавила за шести пореден месец от върха си от почти 18% през април. 

Мобилизацията, както и още по-голямото напускане на страната от мъже, засяга и без това слабото потребителско търсене, като кара домакинствата да отлагат разходи. Набирането на 300 хил. резервисти вероятно ще увеличи недостига на работна сила и ще увеличи заплатите.

„Мобилизацията и миграционните потоци се превърнаха в нов шок за слабото потребителско търсене от края на септември“, коментира Олга Беленкая, икономист във Finam. „Остава да видим как ще се развие потребителското търсене във връзка с обявеното завършване на частичната мобилизация, но не очакваме значително увеличение на инфлацията до края на годината.“

Инфлационните очаквания нарастват въпреки забавянето на инфлацията. Графика: Bloomberg Инфлационните очаквания нарастват въпреки забавянето на инфлацията. Графика: Bloomberg

Въпреки че след инвазията инфлацията се ускори с най-резкия си темп от 20 години, спешното повишаване на лихвите и силното поскъпване на рублата успяха да възпрат покачването на потребителските цени. 

Сривът на потребителските разходи, съчетан със сезонния спад в цената на плодовете и зеленчуците, поддържат месечната инфлация отрицателна или почти около нулата от май насам.

Мобилизацията, обявена в края на септември, представлява заплаха за цените, която руската централна банка подчерта в края на миналия месец, тъй като задържа лихвените проценти за първи път след инвазията в Украйна.

Централната банка очаква инфлацията да приключи тази година на ниво от 12%-13% и да достигне 5%-7% в края на 2023 г. Путин заяви тази седмица, че ръстът на цените може да достигне 5% или да падне още по-ниско през първото тримесечие на следващата година.

„Частичната мобилизация води до дезинфлация“, коментира икономистът на Locko Bank Дмитрий Полевой. „Сега всички затягат разходите.“

Централната банка предупреди, че след следващите месеци мобилизацията „ще бъде проинфлационна, тъй като увеличава ограниченията от страна на предлагането в по-широката икономика“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
До: travelboy, а без кефир е доказано че може. Смятай имат още накъде да затягат коланите. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
travelboy
преди 1 година
С две думи никой нищо не купува и затова спада инфлацията.То какво ли да купуват като освен кефир и водка друго няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още