IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бягството на технологични служители натежава на руската икономика

След обявяването на мобилизацията през септември мнозина побързаха да се изнесат в други държави

15:51 | 15.11.22 г. 11
Снимка: Tako Robakidze/Bloomberg
Снимка: Tako Robakidze/Bloomberg

Второто изселване на руски технологични работници, подтикнато от военната мобилизация през септември, се очертава като пречка за икономиката, която вече се бори с по-ниските цени на енергията, пише Wall Street Journal.

Заповедта на президента Владимир Путин за мобилизиране на 300 хил. мъже накара бизнеса и потребителите да бъдат по-предпазливи относно разходите, поне временно, докато редица служители се отправиха към армията или към границите, за да избягат от призовките си.

Дмитрий Сизон, съосновател и главен технологичен директор на базираната в Русия софтуерна компания MarketGuru.io, твърди, че бизнесът се е забавил значително по това време. „Хората не работека. Те бяха или на път, или в четиридневно задръстване на границата с Грузия, или бяха в офиса и слушаха момичетата там да плачат“, коментира Сизон за първите няколко дни след обявяването на заповедта за мобилизация.

Около една четвърт от технологичния екип на компанията е напуснал страната оттогава и работи от дистанция, казва той. MarketGuru.io продава аналитичен софтуер на независими търговци на онлайн магазини като Wildberries, подобен на Amazon бизнес в Русия.

MarketGuru.io, която е базирана в южния руски град Таганрог, разположен близо до укаинската граница, твърди, че първоначално продажбите са спаднали, но промоциите са помогнали на бизнеса да се възстанови.

„Има клиенти, които са променили мнението си, защото се страхуват. Страхуват се какво ще им поднесе утрешният ден“, споделя той.

Проучване на руската компания за човешки ресурси Ventra, проведено през септември, точно преди обявяването на мобилизацията, установи, че 25% от ИТ работниците в Русия обмислят да напуснат страната, а 6% вече са го направили тази година. Подобна констатация дойде и от проучване през лятото на Руската асоциация за електронни комуникации, според което 21% от респондентите са отговорили, че обмислят да се преместят.

Николай Комлев, директор на Руската асоциация на индустрията за информационни и компютърни технологии, твърди, че приблизително два до три пъти повече ИТ работници са напуснали Русия след заповедта за мобилизация, отколкото при първата вълна заминавания през пролетта. Служителите са напуснали въпреки уверенията на правителството, че технологичните работници ще бъдат изключени от мобилизация. Оттогава правителството каза, че е извикало целевия си брой наборници.

Технологичният сектор носеше малко под 6% от брутния вътрешен продукт на страната, но беше една от най-бързо развиващите се части на икономиката преди войната, посочват икономистите от Брянския държавен технически университет. Секторът създаде сравнително високоплатени работни места, които свързваха руски служители със западни компании, често директно или чрез договори за аутсорсинг на технологии. Изселването е както финансов удар, така и още един пример за това как икономиката на Русия се е обърнала навътре.

„В Русия са останали много малко наистина добри ИТ специалисти“, коментира Надя Петрова, основател и главен изпълнителен директор на компанията за подбор HR Luna Park, която помага на чуждестранни компании да наемат технологични таланти от Русия. Тя намира работа за наскоро емигриралите технологични работници или за такива, които обмислят да напуснат Русия.

В края на октомври руската централна банка заяви, че икономиката на страната ще се свие с между 3 и 3,5 процента тази година. Това ще бъде най-дълбоката рецесия сред най-големите икономики в света през 2022 г.

Йоханес Вакс от Виенския университет по икономика и бизнес определя количествено изтичането на мозъци сред руските разработчици. Той геолокира акаунти на руски разработчици в GitHub, софтуерна платформа, в която те си сътрудничат.

Към 8 ноември 13% от разработчиците от Русия са се позиционирали в нова държава тази година, а други 13% са скрили местоположението си – процент, който е около четири пъти по-висок от този на разработчиците от сравними държави. Най-активните руски разработчици в GitHub също така са по-склонни да променят местоположението си, показва неговото проучване.

„Изчислих, че около един на всеки петима разработчици в момента е другаде“, посочва Вакс. Икономическият ефект от напускането ще засегне държавния бюджет, който вече е в дефицит заради разходите за войната и увеличението на социалните разходи, съчетани със спада на цените на енергията“.

Работещото население на Русия вече намалява, а напускането ще навреди на потребителските разходи, коментира Сергей Жаворонков, руски икономист и член на борда на федерация Liber Mission. По думите му сега някои хора са назначавани, други емигрират, а трети се опитват да се скрият в неформалната икономика: „Данъчното бреме върху останалата работна сила расте“.

През февруари стартъпът за споделено пътуване inDrive, базиран в Маунтин Вю, Калифорния, е имал 1200 служители в Москва и в сибирския град Якутск, където фирмата е основана.

„Ще имаме нула до края на годината“, коментира главният изпълнителен директор на inDrive Арсен Томски.

Компанията вече е преместила около 800 служители, предимно в Казахстан и Кипър, преди мобилизацията. Това е ускорило плановете на inDrive за прехвърляне на останалите работници, споделя Томски. Тези, които не искат да се преместят, ще бъдат съкратени, допълва той.

„Хората са в опасност“, твърди той, визирайки заплахата служителите да получат призовки, както и риска от по-голяма вътрешна нестабилност в страната. „По-добре да си извън Русия“.

За Томски, който инвестира в технологии, изкуство и екологична устойчивост в родния си регион Якутия, ситуацията е сърцераздирателна.

„Местната икономика е силно зависима от петрола и газа“, казва той. „Опитах се да убедя всички, че трябва да заложим на интелектуалната сфера... Това стана трудно и невъзможно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 "90% от руските софтуерни компании работеха за чужди възложители" ... без локуми, кажи Кои са тия компании? Знам че незнаеш и разтягаш алабалистики, за това те питам. Кажи ми коя голяма компания има/ше голям офис или подизпълнител в Русия или нещо подобно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: Прав си, но аз не съм от IT сектора като него, както твърди. Аз съм с 4-ти клас и не работя. Но познавам IT спецове и повярвай - няма как от сутрин до сутрин да дават дежурство тук от години. Писането на код не е работа за между другото. Виж, ти като Император можеш по-често да се включваш, защото си господар. Позволено ти е да използваш и каруцарски език - императорите не са длъжни да спазват някакви правила. Важното е да гледат в бъдещето и да го виждат ясно, както ти правиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
valentino29
преди 1 година
Чудно,ит руснаците бягат в русофобски държави,верно?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
До: Tikva007 ти си много ПРОСТичак е ... онзи писал един коментар, ти десет и му се смееш, че той стоял много време тука... Отделно писал писал писал, осралсисе яко и нищо не си казал... Клоунче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
Сиреч, загубата за Русия от избягали такива като теб е по-скоро печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: khao: 90% от руските софтуерни компании работеха за чужди възложители, както и в България. Ще го правят в чужбина срещу по-високи разходи, ако продължат. Така или иначе нуждите от такава дейност за момента в Русия не са под заплаха. Говори се за постъпления в бюджета, които са пренебрежими, бидейки наясно с данъчните гимнастики при облагането на печалбата на такива гъвкави структури. А ти няма как да си в коментираната категория по простата причина, че прекарваш прекалено много време тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
Всъщност, пропагандният наратив налага третирането на подобни теми единствено откъм аспекта на загуби за руската икономика. Никой не се наема да коментира и разкости темата за загубите на западните компании, които работеха в пълен комфорт в Русия и доста добре печелеха от това. Нека не пропускаме факта, че много руснаци напуснаха Русия с внушителен кеш, който са натрупали в Русия. Не е сигурно, че ще продължат да го правят и навън. В хиляди пъти това се отнася за големите компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 поне да беше прочел статията иначе е ясно че пак коментираш по чужди за теб теми! :D:D Цитат : "хиляди софтуеристи, работещи в Русия за чужди работодатели" ... Я кажи няколко, щото аз като работещ в тоя сектор не се сещам за нито една :):)Ако беше прочел статията щеше да разбереш че иде реч за руски софтуерни компании.. а до оня ден лъжеше че имали производство на чипове, но сега казваш че не им трябват софтуеристи.. но ти разбира се не виждаш логическия конфликт, нали ? :):
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
От IT специалистите има някакъв дефицит на програмисти на ниско ниво, които в повечето случаи са ангажирани в клъстери от реалното производство, а те не разчитат на свободния трудов пазар и набират кадрите си още от университета и знаят как да ги мотивират и задържат. Разработчици на гейминг и мобилни приложения с лопата да ги ринеш. Справка: сайтовете за търсене и предлагане на работа за всякакви специалисти, които се трудят с мишка в ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
Руската икономика има да решава в момента доста по-сериозни задачи от избягалите няколко хиляди софтуеристи, работещи в Русия за чужди работодатели. Най-вероятно държавата е създала достатъчно привлекателни условия за тези, които работят в критичните им отрасли - държавни структури, сигурност и отбрана. Легенда е, че IT секторът е критичен откъм кадри. 8 от 10 младежи търсят реализация там. Критични са инженерите по механика, оптика, металургия, полимери, машиностроене, енергетика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още