IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е изправена пред безпрецедентна кадрова криза

Според икономист причината са стимулите, които Кремъл отпусна за преодоляване на пандемията и санкциите на Запада

08:08 | 09.04.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия е изправена пред безпрецедентна кадрова криза, която вероятно трудно може да бъде решена и от трудова миграция (ако се запази интензивността в момента), пише в коментар руското издание "Комерсант". Данните на статистиката в страната показват, че през февруари безработицата в Русия е 2,8 на сто, което е исторически минимум. Според анализаторите свръхнапрегнатият трудов пазар принуждава централната банка да се придържа към строга монетарна политика и да спира разширяването на икономическата активност. И такива ще бъдат действията на банката през следващото десетилетие.

По данни на Министерството на икономиката през февруари заетите в руската икономика са 73,8 млн. души. Без работа са 2,1 млн., или за година броят на безработните е намалял с 20%.

Ростислав Капелюшников от Висшето училище по икономика в Русия обяснява това с огледалния бърз ръст на безработицата по времето на пандемията от коронавируса. Той отхвърля анализи на свои колеги, "склонни да свържат разширяването на работните места на руския пазар със събитията от 2022 година - мобилизация и релокация".

Според икономиста липса на кадри има във всяка област на руската икономика - не само инженери и програмисти (за които се смята, че са основните бегълци от мобилизацията през септември 2022 година - б.р.). В сектора на услугите недостигът на работна сила е по-голям, отколкото в производството, а зад този ръст на свободни места в руската икономика стоят редица фактори - основно обаче причината са стимулите, давани за съживяване на икономиката след пандемията от коронавируса, както и заради санкциите срещу Русия в последните две години. Така търсенето на работна сила се отклонява от структурата на предлагането и предприятията започнаха да отчитат все повече и повече незаети работни места.

Заради силната конкуренция между работодателите текучеството в руската икономика достига до рекордни нива. В същото време ръстът на работните заплати започна едва в началото на 2023 година, което леко охлажда проблема, но в последните месеци кризата става все по-остра.

Опасенията са, че тя ще се задържи дълго време и руската икономика ще трябва да намери начин да функционира в условия на недостиг на трудови ресурси. Според оценките на икономистите той не може да бъде покрит чрез вътрешни източници, а и трудовите мигранти не могат да бъдат решение на този проблем. Основните източници на работна сила са държавите от Централна Азия и дори броят им да се увеличи съществено, те едва ли могат да доведат до ръст от 1-2 пр.п. на работната сила и компенсират недостига.

Преди ден военното разузнаване на Великобритания публикува данни за ръст на инвалидизираните руски мъже във възрастовата група 31-59 години с 30% през 2023 година. Военните коментират, че това ще се отрази неблагоприятно на руската икономика и допълнително може да задълбочи демографската криза в страната. Причината за този рязък ръст се свързва с войната в Украйна.

По данни на украинските военни в т.нар. от Кремъл "специална военна операция" са загинали или инвалидизирани вече повече от 440 хил. руски военни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
raznoobraznik
преди 2 седмици
Цели два милиона души безработни! Путин къде зяпа? Тези лентяи веднага да бъдат мобилизирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 2 седмици
До: 0pk хахахахахах, класик! Те си бият негггрите, не ги слушай! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
0pk
преди 2 седмици
А британското разузнаване не извади ли данни за безпрецедентна кадрова криза в украинската армия? А за бъдещата демогравска такава пак там? Все пак ингилизите бяха сред първите дето подклаждаха военните действия. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още