IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напускането на Русия е струвало на чуждестранните корпорации над 107 млрд. долара

Около 1000 чуждестранни компании са напуснали Русия от началото на войната в Украйна

13:40 | 28.03.24 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Корпоративното „изселване“ от Русия след нахлуването ѝ в Украйна през 2022 г. е струвало на чуждестранните компании повече от 107 млрд. долара под формата на отписвания и загубени приходи, показва анализ на фирмени документи, осъществен от Ройтерс.

Загубите се увеличават с една трета в сравнение с предходните данни от август 2023 г., което подчертава мащаба на финансовия удар върху корпоративния свят от войната в Украйна, пише информационната агенция.

„Тъй като войната продължава, военната помощ от Запада за Украйна е колеблива, а детайлността на западните санкционни режими се увеличава, компаниите, които искат да напуснат Русия, вероятно ще се сблъскат с допълнителни трудности и ще трябва да приемат по-големи отписвания и загуби“, коментира Иън Маси, ръководител на отдела за корпоративно разузнаване за Европа, Близкия изток и Африка в консултантска компания за глобален риск S-RM.

Президентът на Русия Владимир Путин, който си осигури нов мандат начело на Русия, ще задълбочава изолацията на страната от Запада, вкл. чрез допълнителни конфискации на активи и политически натиск, добавя Маси.

Москва изисква отстъпки от най-малко 50% при продажбите на чуждестранни активи и постоянно затяга изискванията за напускане на страната. Чести са случаите за продажби на руски операции от западни корпорации за, например, една рубла.

Тази година бяха обявени продажби на активи, притежавани от Shell, HSBC, Polymetal International и Yandex NV, на обща стойност близо 10 млрд. долара и с отстъпки до 90%. Наскоро Danone обяви, че е получила регулаторни одобрения за продажба на своите руски активи, като компанията ще понесе обща загуба от 1,3 млрд. долара.

Около 1000 чуждестранни компании са напуснали Русия от началото на войната в Украйна. Австрийският производител на тухли Wienerberger също продаде руските си заводи и напусна пазара, съобщи RBC Daily в четвъртък.

Стотици западни компании обаче, включително френският търговец на дребно Auchan и Benetton, все още работят в страната. Други не са продали бизнеса си, но са го спрели, според анализ на Yale School of Management.

Западните държави замразиха около 300 млрд. долара от златните и валутните резерви на централната банка на Русия. Германия национализира завода на „Газпром“ в страната и го преименува и постави рафинерията на „Роснефт“ под германско попечителство.

Русия се закани да отмъсти на предложенията на Европейския съюз (ЕС) за преразпределяне на милиарди евро от лихви, спечелени от нейните замразени активи. Москва предупреди за катастрофални последици и заяви, че всеки опит за отнемане на нейния капитал или лихви е "бандитизъм".

Западните банки също са загрижени за правните спорове, които може да породи евентуална конфискация на замразени руски активи.

„Няма западни активи в Русия, за които да се счита, че са в безопасност, докато Кремъл продължава да води война“, казва Маси.

Москва вече пое временен контрол върху активи, собственост на няколко западни компании, включително Fortum, Carlsberg, OMV и Uniper.

Руската държавна информационна агенция РИА изчислява, че Западът ще загуби активи и инвестиции на стойност най-малко 288 млрд. долара, ако Москва предприеме насрещни действия. Оценката се основава на данните за преките инвестиции на ЕС, страните от Г-7, Австралия и Швейцария в руската икономика в края на 2022 г., които възлизат на 288 млрд. долара.

Според сметките на РИА страните от ЕС притежават активи в Русия за 223,3 млрд. долара, от които Кипър – за 98,3 млрд. долара, Нидерландия – за 50,1 млрд. долара, а Германия – за 17,3 млрд. долара.

От Ройтерс уточняват, че не могат да проверят точността на данните.

Твърдият подход на Москва нанася щети и на Русия. Адвокатът Джереми Зукър, експерт по санкциите, казва, че изненадващо голям брой клиенти на неговата фирма в широк спектър от индустрии са решили да напуснат изцяло страната и вероятно няма да са склонни да се върнат дори след края на военните действия.

В резултат на това значителни технологии са напуснали страната и Русия може вече да не е в състояние да поддържа определено високотехнологично производство, казва Зукър. Това подсказва за значителна степен на увреждане на руската икономика, допълва той.

Указ от 2022 г. забранява на инвеститори от „неприятелски“ страни – тези, които са наложили санкции на Русия заради действията ѝ в Украйна – да продават дялове в ключови енергийни проекти и банки без изричното одобрение на президента.

Междувременно много производители на основни продукти за ежедневието и потребителски стоки се въздържан да напуснат изцяло Русия с аргумента, че обикновените хора в страната разчитат на техните продукти. Сред компаниите, които все още имат някакви операции в страната, са Mondelez, International PepsiCo, Auchan, Nestle, Unilever, Reckitt и др.

Други компании, като банката Intesa Sanpaolo, са изправени пред бюрократични пречки да напуснат руския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 10
Tikva007
преди 4 седмици
До: evlogi: *Всъщност 55 трилиона $...аз сметнах само САЩ и ЕС, ама като се добавят ЯПония ,Швейцария,Канада, Австралия, Южна Корея, Норвегия..нещата отиват над 55 трилиона.* - Добре смяташ. Това с близо 50-те трилиона дългове на гореизредените, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 14
evlogi
преди 4 седмици
До: evlogi Всъщност 55 трилиона $...аз сметнах само САЩ и ЕС, ама като се добавят ЯПония ,Швейцария,Канада, Австралия, Южна Корея, Норвегия..нещата отиват над 55 трилиона.Та така,реб.ята. вие си мислете в мащабите на североизточната джамахирия, чиято цяла банкова система за една година спечели по- малко отколкото банката J.P.Morgan и чиято автомобилна "индустрия" за една година не успява да произведе колкото един завод на Тесла, и не се бъркайте сред големите батковци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 16
evlogi
преди 4 седмици
Т.ик.ва, за икономики с общ обем от 45 трилиона долара, как мислиш, дали си струваше да стоят на тази прокълната от бога територия? След като на първо място са направили грешката да се замъкнат там, трябва да са доволни,че поне с чест се измъкнаха от този кинеф срещу сума,която за тях беше някво закръгляне в баланса..Не си струва рисковете...А на твоите приятели с рубашките, сега китайците ще им покажат откъде изгрява слънцето и къде зимуват раците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 15
Tikva007
преди 4 седмици
*Напускането на Русия е струвало на чуждестранните корпорации над 107 млрд. долара* - Реално, в пъти повече, а загубите на западните икономики никой не се нахваща да ги изчислява, че не е политкоректно. Това е резултатът, когато с политика се занимават хора, които са учили политика в университета, сиреч - за нищо не стават. Политика във вреда на бизнеса е дилетантщина. Дори комунистите от соца се съобразяваха с интересите на стопанството и поддържаха активни делови отношения с враговете си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 16
0pk
преди 4 седмици
А кой ги гонеше? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още