IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия успешно замени западните стоки и пазари с развиващите се икономики

Санкциите почти не оказват влияние на търговията на Москва, сочат данни на Bruegel

17:49 | 22.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Санкциите, които Западът наложи на Русия след началото на пълномащабната война, не оказват сериозно влияние върху търговията на Москва, показаха анализи на белгийския мозъчен тръст Bruegel. Загубата на вноса и износа към развитите държави на Запад се компенсира от развиващите се икономики, сочат данните.

От историческия преглед на търговските отношения между Русия и ЕС е видно, че в периода 1999 - 2014 година търговските връзки се задълбочават значително. През 2007 година например Русия е пазар за 7% от европейския износ. Финансовата криза, започнала през следващите месеци, започва да ограничава износа, но анексирането на Крим слага началото на срива на търговските отношения между двете страни.

След началото на пълномащабната война в Украйна през февруари все повече стоки вече не се изнасят към Русия - през 2023 година към страната се насочват 1,4% от общия износ към трети страни на ЕС.

Стойността на износа към Русия на страните, въвели санкции срещу Москва - ЕС, САЩ, Япония, Норвегия, Южна Корея, Великобритания и Швейцария, преди войната възлизаше средномесечно на 10,5 млрд. долара, а през 2023 година вече е 4,6 млрд. долара на месец. Най-съществено е намалението при оборудване и транспортни средства - от 4,9 млрд. долара на 1,1 млрд. долара.

В същото време Русия активизира вноса от развиващите се икономики, които не подкрепят санкционната политика на Запада - основно Китай, Индия, Казахстан и Турция, се увеличава почти в същия обем. Увеличението е от около 6 млрд. долара на месец до 11,5 млрд. долара.

Основно се увеличава вносът на машини, оборудване и транспортни средства.

Част от това увеличение реално е реекспорт на западните стоки - тоест избягването на санкциите, налагани от Запада, особено при търговията с Казахстан, сочат различни данни на анализатори. При други групи от стоки става дума за реално заместване на европейски и западни стоки с китайски.

Засега ЕС не налага санкции на няколко важни категории стоки - селскостопански продукти и от химическата индустрия. Във втората категория попадат основно лекарства и фармацевтични продукти. Потоците съществено надхвърлят вноса от развиващите се икономики.

Преди ден обаче ЕК съобщи, че се обмисля повишаването на митата за внос на селскостопански стоки от Русия и Беларус с цел стабилизиране на европейския пазар. Но реално забрана на внос не е налагана. От своя страна, Русия спря вноса на европейска селскостопанска продукция още през 2014 година в отговор на санкции, наложени от ЕС заради анексирането на Крим.

По отношение на износа на руски стоки като цяло има съществено намаление към Запада и то се дължи основно на петролното ембарго, наложено от ЕС. Русия обаче успя да замести почти изцяло загубените пазари и да насочи количествата към развиващите се икономики. Засега Москва не успява в пълна степен да компенсира западните пазари, но прави успешни стъпки в тази посока, сочат още изводите на анализаторите от Bruegel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 9
wart
преди 1 месец
Американците унищожиха както Европейската икономика--- целта им беше това -- така страните от G7 загубиха 150 милионният Руски пазар . Цялата Руска икономика се концентрира на Изток ?--- да загубиха много но Европа загуби милиарди и ще продължава да губи , и не може никога да замени с нищо и Руският пазар и евтините Руски енергоносители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
cyclop
преди 1 месец
Искахме за добро а стана като винаги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още