IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще укрепва отбранителните си способности

Европейските лидери поискаха от ЕК санкции срещу Иран, Северна Корея и Беларус

07:03 | 22.03.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лидерите на Европейския съюз ще работят за укрепване на отбранителните способности на общността, става ясно от заключението след първия ден от срещата в Брюксел. В тях е записан призив за увеличаване на разходите за отбрана, както и за подобряване на достъпа на отбранителната индустрия до финансови средства - и публични, и частни.

Отправени са и прeпоръки към Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да адаптира политиката си и да отпуска финансиране на проекти за отбрана, както и за производство на стоки с възможна двойна употреба.

На Европейския съвет лидерите се разбраха за намаляване на бюрокрацията и включването на малкия и средния бизнес в отбранителния комплекс, както и подобряване на достъпа по логистичните вериги за отбранителната индустрия. Насърчават се инвестициите в подготовката на работна ръка за индустрията - един от сериозните проблеми, идентифициран още преди месеци.

Във връзка с предоставените за Русия боеприпаси ЕК трябва да изработи санкции срещу Иран, Северна Корея и Беларус, пише още в заключението. Основната тема на разговорите на лидерите беше Украйна две години след началото на войната.

В заключенията си лидерите изразиха и своите опасения, че Иран ще предостави на Русия не само дронове, но и балистични ракети и други технологии, които да използва в Украйна. Вече има данни, че Северна Корея предоставя балистични ракети от типа KN-23 и KN-24 на Русия.

Съветът призова ЕК и страните от общността да прегледат досегашните санкции срещу Русия и да покрият пропуските и възможностите за заобикаляне както от членове на ЕС, така и по отношение на трети страни.

ЕС осъжда нарушаването на човешките права от страна на Русия в окупираните територии, включително и депортацията на деца.

Лидерите отбелязват, че не признават легитимността на изборите за руски президент в Крим, Севастопол, Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област и отбелязват, че руските власти трябва да понесат отговорността за агресията срещу Украйна и други сериозни военни престъпления, както и за щетите, нанесени от войната.

Европейският съвет подкрепя създаването на военен трибунал, който да разследва действията на Русия.

Лидерите одобриха парите, натрупани от замразените руски активи, да бъдат използвани за Украйна. Става въпрос за суми между 2,5 млрд. и 3 млрд. евро годишно, като има подкрепа и средствата да бъдат използвани за покупката на оръжия.

ЕК е изготвила предложение за повишаване на митата за вноса на зърно от Русия и Беларус. Това ще намали натиска над пазарните цени, от които страдат европейските земеделци, каза в пресконференция след срещата председателят на ЕК Урсула  фон дер Лайен. Тя уточни още, че открадната от окупираните райони на Украйна пшеница няма да влезе на европейския пазар

По отношение на кризата в Близкия изток ЕС призовава за незабавна хуманитарна пауза, чрез която да бъде постигнато устойчиво прекратяване на огъня, освобождаване на всички заложници и предоставяне на хуманитарна помощ. Лидерите на общността призоваха "Хамас" да позволи достъп до заложниците, които остават в ръцете на групировката от 7 октомври 2023 г.

ЕС потвърждава също така правото на Израел да се защити в рамките на международното право и изрази своите опасения за хуманитарна катастрофа в ивицата Газа.

По отношение на разширяването на ЕС лидерите поканиха за начало на преговорния процес Босна и Херцеговина. Отбелязва се и напредъкът на Украйна и Молдова по отношение на необходимите реформи, както и се окуражава Грузия да продължи с усилията по европейската си интеграция.

Лидерите на ЕС се разбраха да работят срещу трафика на хора - 90% от незаконните мигранти влизат в общността чрез трафиканти, пише още в заключенията след първия ден от срещата.

Заседанието на Европейския съвет продължава и днес (22 март). България е представена от премиера в оставка Николай Денков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 месец
След като сами и с помощта на ФАЩ си разсипаха икономиките и енергетиките, след като си отрязаха достъпа до евтини суровини, те не са в състояние сами да си произведат дори борут, а тръгнали да воюват, ама с чужди войничета. Когато започнат със свои войничета и "груз 200" запристига, ще запеят друга песен. Половината от участващите до момента френци вече са покойници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Alex Silver
преди 1 месец
И кво? ФЕС се оказа не толкова икономически, колкото политически и военен съюз? Щели да воюват срещу свръхядрената сила РФ? И Жужо няма да посмее да насмете наглеците, дори само с възпитателна цел? Тоя ФЕС дьобили ли го управляват или нещо по-лошо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още