IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-дълбокото въвличане на Европа във войната в Украйна е неизбежно

Неуспехът на киевската контраофанзива промени мнението в западните столици

13:38 | 11.03.24 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За някои експерти моментът, до който стигнахме във войната в Украйна, напомня за 1916 г. Това е ключова година в Първата световна война, когато битките при Сома и Вердюн, причинили загубата на повече от милион души, довеждат до патова ситуация, превръщайки конфликта във война на изтощение. Междувременно индустриалното производство на въоръжение е отчайващо бавно.

„Патова ситуация“ беше фразата, използвана в интервю за списание Economist миналия ноември от генерал Валери Залужни, тогава главнокомандващ на украинските въоръжени сили, за да опише ситуацията на фронта. В ретроспекция това признание беляза решаваща нова фаза за западните съюзници на Киев – такава, в която те трябваше да се приспособят към бруталната нова реалност, пише за Financial Times колумнистката на Le Monde Силви Кауфман.

Това се очертаваше като дълга война, в която Русия ще направи всичко, за да спечели, а Западът не беше готов. Тази реалност сега се осъзнава, разкривайки нови напрежения сред западните лидери за това как да подходят към нея.

Перфектната буря беше започнала да се образува през зимата. В Киев провалът на контранастъплението, което породи толкова много очаквания, и предизвикателството да се намерят нови попълнения за фронта предизвикаха разделение между генерал Залужни и президента Володимир Зеленски.

Възпрепятствани от острия недостиг на боеприпаси и артилерия, които съюзниците на Киев се бавеха да осигурят, украинските войски бяха в несигурно положение. Страната се изправяше пред възможността да загуби войната.

Пакетът от помощи за 60 милиарда долара беше заседнал в Конгреса на САЩ, блокиран от твърдите републиканци. Икономиката на Русия се възстановяваше, подпомогната от китайския и индийския внос на петрол и широко разпространеното заобикаляне на санкциите. Руският президент Владимир Путин прокарваше триумфален наратив. Франция регистрира повишена активност на дезинформационни кампании и кибератаки от Русия. На дипломатическия фронт бедствието в Газа погреба всяка надежда за ухажване на така наречения Глобален юг, за да се включи в противодействието срещу Русия.

С наближаването на втората годишнина от инвазията (24 февруари – бел. прев.) ЕС успя да приеме свой пакет от помощи за Украйна в размер на 50 милиарда евро. Великобритания, Франция и Германия побързаха да подпишат двустранни споразумения за сигурност с Киев. Но когато лидерите се срещнаха в Мюнхен в средата на февруари за годишната конференция по сигурността, настроението беше мрачно.

Предупреждението на Доналд Тръмп, че ако спечели втори мандат като президент, ще насърчи Русия да атакува онези съюзници на САЩ, които не харчат достатъчно за своята сигурност, вече повдигна тревожни въпроси относно ангажимента на Америка и бъдещето на НАТО. Новината за смъртта на Алексей Навални в затвора, обявена в Москва точно когато участниците се събраха в Мюнхен, добави зловещия отпечатък на Путин върху конференцията.

Тази комбинация от събития най-накрая доведе до промяна в повечето европейски столици относно посоката, в която върви тази война и какво означава тя за бъдещето на континента. Честно казано, това бе ясно от известно време на източноевропейските и северноевропейските лидери. Полша, балтийските държави, Дания и Чехия например бяха активни и гласовити относно приспособяването към новата реалност. Но Франция и Германия все още трябваше да направят крачка напред.

Френският дискурс за Украйна се разви значително от началото на годината. Сега целта е не само да се подкрепи Украйна, но и да се защити Европа от Русия.

Президентът Еманюел Макрон, който, когато покани Путин в лятната си резиденция на френската Ривиера през 2019 г., говореше за Русия като за „дълбоко европейска, велика сила, част от Просвещението“, сега предупреждава, че агресивната Москва няма да спре с Украйна, ако офанзивата ѝ не бъде отблъсната. Отмина времето, когато той предупреждаваше „да не се унижава Русия“. Наскоро Макрон за първи път каза, че „поражението“ на Русия е без алтернатива за стабилността и сигурността на Европа. Допреди това той стигаше само до попречване на Русия да спечели войната.

За да демонстрира европейско единство и решителност, Франция набързо свика международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж на 26 февруари. В свой стил Макрон стана център на внимание, като повдигна възможността за западни войски на терен в Украйна, предизвиквайки низ от отричания от неговите колеги, което говори за различия, а не за единство.

И все пак фактът, че въпросът се обсъжда сред съюзниците, както и разгорещеният дебат в Германия относно доставката на мощните ракети Taurus на Киев, показва, че се е установила нова динамика. Европа със закъснение, но неумолимо върви към по-дълбоко въвличане във войната. Все още не знаем как ще се включи, но тя няма друг избор, завършва Кауфман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 9 rate down comment 6
Alex Silver
преди 2 месеца
Хм, тия с лакираните нокти и мераци за моркова, стават жертва на пропагандата си. До момента 444 хиляди урки са убити. Укрия вече няма хора. Кои са тия юропеераси, дето се натискат да се наместят до тях? Юропата със зор да изпрати 100 хиляди на заколение. Ще стигнат за има-няма 100 дни. А после? Гейропата без войски и без оръжие кво прави? Само френците имат ЯО, но отговорът на Москва е тоталното изпепеляване на Франция. А другите? За къде сте тръгнали, нещастници? Да делите РФ? Кървав смех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 10
wart
преди 2 месеца
"Новината за смъртта на Алексей Навални в затвора, обявена в Москва точно когато участниците се събраха в Мюнхен, добави зловещия отпечатък на Путин върху конференцията."' Статията няма нищо общо с тоя предател , но тези престъпни сви...не са свикнали с Пропагандата останала от времето на Гьобелс вече от 85 години насам ---- едно и също , всеки ден , всяка седмица , месец , години докато промият мозъка на обществото за да го превърнат в управляемо стадо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 26
khao
преди 2 месеца
хахаха, копейкииии!! Браво, ближете ботуша на господаря, може да се сети за вас и да ви подхвърли нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 2 месеца
По-дълбокото *** на Пишурките, пишещи за на бабите си хурките, е неизбежно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 5
onezero007
преди 2 месеца
гей атлантиците да почват да тренират, тях ще въвличат - който е лапал грантове, по един автомат и на фронта, щото друг няма да отиде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 7
Tikva007
преди 2 месеца
*Европа със закъснение, но неумолимо върви към по-дълбоко въвличане във войната. Все още не знаем как ще се включи, но тя няма друг избор* - Но пък знаем как ще се изключи - след като за пореден път е изтърбушена и разорена и американци, британци и руснаци по разни тайни и явни соарета си я делнат на зони на влияние. Само да не се окаже, че този път и Турция и Китай имат някакви апетити към плячката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 6
Achtung
преди 2 месеца
Все още нищо не е загубено за Европа, лятото има избори, консерваторите могат и трябва да реформират цялата разпасала се либерална ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 9
Tikva007
преди 2 месеца
*Икономиката на Русия се възстановяваше, подпомогната от китайския и индийския внос на петрол и широко разпространеното заобикаляне на санкциите. Руският президент Владимир Путин прокарваше триумфален наратив.* - В същото време икономиката на ЕС затъваше в зелената комуно-хунвейбинска боза, подпомогната от атлантическата византийщина на САЩ и широкоразпространеното протекционистко изсмукване на европейския бизнес. Европейската началничка блееше триумфални зелени балалайки за щастливи европеераси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 13
divane13
преди 2 месеца
Европейските чиновници, сами се поставиха пред тази дилема, щот' не си оставиха вратичка за преговори, в стемежа си да громи стратегически, Ушанките.... да, ама не! И сега ни напред, ни назад! Нито може да оставят Путин да победи, щот' това ще прекори изцяло световният ред, нито може и война да води, тъй като ядрената бухалка виси, като Дамоклев меч над главите им. За пореден път, показаха, че са пълни ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 6
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: RoyBatty " Разберете (редакторите!), че носите отговорност!" ?.? Докато не почнат да погиват на фронтовата линия, защитавайки нечии интереси - никакви шансове за разбиране! Сега важното е пропагандата и кинтите да вървят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още