IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред водещите държави, предоставящи военна помощ за Украйна

Страната ни ще се присъедини към коалицията, опитваща се да върне депортираните украински деца, каза Николай Денков

16:02 | 26.02.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

България е една от водещите държави, предоставящи военна помощ на Украйна като процент от брутния вътрешен продукт (БВП), каза българският премиер акад. Николай Денков по време на кратък брифинг след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. Той отказа да даде повече подробности, но беше категоричен, че има данни, които го потвърждават.

Публикация в Spiegel твърди, че страната ни подготвя пратка от 120 хил. 122-мм снаряда (основно използвани за гаубици) за Украйна в битката за муниции, която се води в Европа. Заради недостига ЕС е доставила около 30% от обещаните 1 млн. снаряда, уточни Зеленски днес при срещата си с Денков.

Предоставянето на военна помощ означава не само подкрепа за нас, но и за българската икономика - нови работни места и икономически растеж, отбеляза от своя страна Зеленски. Той коментира още, че очаква добрите отношения между двете държави да се запазят и след войната. Припомняме, че при своята визита в София украинският държавен глава покани българския бизнес да участва във възстановяването на Украйна.

България е готова да стане част от коалицията, работеща за връщането на депортирани украински деца в Русия, каза още Николай Денков. "Войната не може да приключи само с мир", допълни той, отбелязвайки, че ще има справедлив процес за извършените военни престъпления в Украйна.

Руските цели са много по-големи от Украйна и са заплаха за националната сигурност и на България, коментира Денков и обясни, че подкрепата за страната е защита за самите нас. Българският премиер отбеляза още, че правителството и парламентарното мнозинство оказва политическа, военна, финансова и дипломатическа подкрепа за Киев, подкрепя и формулата на мира на Украйна.

Денков каза още, че предстои да бъде обсъдено дали България ще стане гарант за сигурността на Украйна по подобие на Великобритания, Франция, Германия, Италия и Канада. Страната ни подкрепи декларацията на страните от Г-7, подписана във Вилнюс преди година.

По време на своите изявления и Денков, и Зеленски отбелязаха 10-ата годишнина от руската окупация на Крим, която сложи началото на войната между Русия и Украйна. Полуостровът беше процъфтяващо място, но Русия го превърна в една от най-несигурните зони, не само в Европа, но и в света, отчете украинският държавен глава.

Зеленски коментира още и ролята на България за защитата на търговските канали и нормалното корабоплаване в Черно море и благодари за политическата, икономическата и военната помощ, които оказва страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 4
andy
преди 2 месеца
До: andy А неблагодарните укри тъпчат българския фалг! Но какво може да се очаква от нагли НАЦИСТИ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
andy
преди 2 месеца
Всичко се записва и помни! На всеки му според заслугите ще се раздава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 13
mr. Yoda
преди 2 месеца
На голо тъппо тиквенно шкембе, чифте пищови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 14
ratten
преди 2 месеца
какъв позор е /и/ тоя кабинет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още