IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След напредъка на Русия Киев отново изглежда е под заплаха, Украйна има яснота за първите F-16

Путин никога няма да спре, докато не загуби тази война, заяви украинският президент Володимир Зеленски

07:45 | 23.02.24 г. 12
Снимка: Erin Trieb/Bloomberg
Снимка: Erin Trieb/Bloomberg

Две години след началото на войната в Украйна Русия отново има амбициите да завладее столицата Киев, съдейки по думите на бившия президент Дмитрий Медведев, който днес е зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия пред местни медии. "Къде да спрем? Не зная... Дали да е в Киев? Да, вероятно би трябвало да е Киев. Ако не сега, може би... на някоя от следващите фази от развитието на тази операция", коментира той, цитиран от CNBC.

В Кремъл в последно време нееднократно дават да се разбере, че няма да се задоволят с окупираните до този момент територии - части от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област, както и едностранно анексирания през 2014 г. Крим. Медведев коментира още, че правителството на президента Володимир Зеленски "трябва да падне, да бъде разрушено, не трябва да съществува на този свят".

Бившият президент определя Киев като "руски град, който в украински ръце е заплаха за съществуването на Руската федерация". Той също така има планове и за украинците от окупираните територии, които "вредят" на Русия - те трябва да бъдат наказани и изпратени в Сибир.

Тези негови думи предизвикаха невиждан до този момент коментар от говорител на Европейската комисия. "Обикновено не коментираме думите на хора, които се опитват да привлекат вниманието върху себе си, особено ако по някаква причина те са вътрешен "Номер 2", заяви говорителят, отговарящ за външните отношения, Петер Стано и препоръча на Медведев "специализирана ментална помощ".

По отношение на помощта за Украйна ЕС ще осигурява такава не само колкото е необходимо, но и каквото е необходимо - снаряди и техника, допълни още говорителят на ЕК.

Междувременно руският президент Владимир Путин се повози на стратегически междуконтинентален свръхзвуков бомбардировач Ту-160 в рамките на своята предизборна кампания - недвусмислено предупреждение към Запада, както го описват анализатори.

От пресцентъра на Кремъл уточниха, че полетът е продължил 30 минути, а след това Путин е разказал за надеждността на полета, подобрените системи за управление и комфорта за членовете на екипажа. "Той действително е от ново поколение и можем да го приемем в състава на Въоръжените сили", каза Путин.

Вече са ясни част от параметрите на първите доставки на F-16 в Украйна

Вече са ясни част от параметрите на първите доставки на самолетите F-16 - конкретни дати, необходимата инфраструктура и т.н., съобщи в своето вечерно обръщение за 729-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски. "Детайлите са положителни - тази година нашите ВВС ще станат по-силни и това е фундаментална задача", каза той.

Преди ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че Киев ще има право да извръшва ракетни удари по цели в Русия с новите си самолети. Колкото до доставките - те зависят от обучението на украинските пилоти, допълни още той.

Зеленски: Готвим изненади за руснаците в Черно море

За руснаците ще има още изненади в Черно море, коментира пред Fox News Володимир Зеленски. Той отказа да се съгласи, че контраофанзивата през това лято е провал и припомни, че само удържането на такава голяма армия, каквато е руската, е вече успех.

"Путин никога няма да спре, докато не загуби войната", отбеляза още Зеленски по повод възможни преговори с Москва. Освен това Украйна никога не е получавала предложение да предаде част от земята си в замяна на членство в НАТО или ЕС.

"Има такива коментари в медиите, неофициално, но никога никой не ни е правил такова предложение", отбеляза още Зеленски и допълни, че досега двете страни са преговаряли и има много подписани документи за решаването на този конфликт - Минските споразумения, но те са донесли само временно замразяване на конфликта, който избухна отново.

Той посочи, че не трябва да се връщаме назад и да изчисляваме какво е можело да стане, ако страната е получила навреме исканото въоръжение. Украйна се нуждае от далекобойни ракети, за да може да отговори на руското предимство на бойното поле.

През миналата година Украйна не записа значими териториални успехи, но успя да възстанови контрола над Черно море. Планираме нови контраофанзивни операции за 2024 г., те зависят от много фактори, допълни още Зеленски.

"Разбира се, че украинците ще оцелеят без помощта на Конгреса, но не всички от нас", допълни украинският държавен глава и посочи, че ако в САЩ осъзнават и приемат тази цена, ще бъде трагедия за всички, не само в Украйна, но и за цяла Европа, защото руският президент Владимир Путин желае да получи Източна Европа.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

По време на среща с дипломати и представители на международни институции в Украйна Зеленски също предупреди, че всеки може да бъде цел на Русия и Путин. Той призова големите компании от военно-промишления комплекс да помогне на Украйна да адаптира своя арсенал към условията на "съвременната война", както и да не бъде допускано Русия да заобикаля санкциите на Запада.

"Санкциите са механизъм за съкращаване на сроковете и интензивността на агресията на Путин", допълни още той.

След кратко затишие боевете отново се ожесточават

След краткото затишие след превземането на Авдиевка през минали уикенд боевете отново увеличават своята интензивност, показа справката на Генералния щаб на Въоражените сили на Украйна за 728-я ден от началото на пълномащабната война. През миналото денонощие е имало 101 директни бойни сблъсъка, над 125 населени места са под артилерийски и минометен обстрел.

Най-горещата точка е разрушената и окупирана в края на 2023 г. Маринка, където украниците са отблъснали 43 атаки на руските части край Новомихайливка и Победа. Геолокализирани данни потвърждават, че руснаците са превзели Сиеверне (край Авдиевка) и продължават битките за Орливка, Северне, Первомайске и Невелске, където има отбити 10 руски атаки.

Позиционни са битките в направлението Бахмут, но данните показват увеличаване на интензивността на атаките. Отбити са 16 опита за руски щурм край Андриевка, Бохданивка, Иванивска и Клищиевка, допълват от ВСУ.

Руснаците усилват натиска в Запорожката област и военни кореспонденти съобщават за напредък около Роботине и край Вербове.

В нощта срещу 23 февруари отново имаше по-масирана атака с дронове и ракети. Използвани бяха 31 дрона, от които ВВС успя да свали 23. Има обаче попадения в Днипропетровска област и Одеса. Руските военни изстреляха и три зенитни ракети С-300, две Х-22 и една Х-31. Според публикации на южното военно командване двете ракети Х-22 не са постигнали целите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 2 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka много ясно, трие се всичко което не отговаря на руските опорки... така е колониите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
Тука здраво е работила ножицата, от 10 на 3 :):) ммм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 13
Tikva007
преди 2 месеца
А плямпаниците на Медведев са един от тънките начини на Путин да каже на Запада, че Русия има доказан потенциал да излъчи и диктатори с такъв манталитет и подход, като в историята те дори са повече от убедените фенове на Запада, какъвто беше той, преди да го отлъчат и демонизират медиите на сърдитите старчета от приятелския кръг на Сорос. Иначе на самия Медведев дори в Русия никой не му обръща внимание, но говори неща, които силни хора в Русия са готови да вършат, ако Путин им даде път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 13
Tikva007
преди 2 месеца
До: Имитаторът Пурко: Няма да стане толкова лесно. След връщането си от мейдана в Киев, Виктория Нюланд се похвали пред Националния пресклуб във Вашингтон, че САЩ са инвестирали 5 млрд. долара, за да докарат нещата до преврата. Инвестираха още 2 х по толкова до 24.02.22, за да изкарат мечката от бърлогата и да я вкарат в украйна. Сега вече никой не знае, колко трябва да инвестират, за да върнат беснеещата мечка обратно. *https://m.youtube.com/watch?v=rPVs5VuI8XI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 13
andy
преди 2 месеца
До: andyЗалогът са ресурсите на Русия. Искат да я разпарчатосат и да лапат здраво мръвка!!! За сега никак не им се получава. Лапат само дръвцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още