IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 дава дългосрочни ангажименти за сигурността на Украйна

Украйна постигна успех във Вилнюс, коментира украинският президент Володимир Зеленски

20:12 | 12.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Седемте най-развити световни икономики поеха дългосрочен ангажимент за сигурността на Украйна, стана ясно от съобщения от организаицята в рамките на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Документът има три основни цели - осигуряване на възможността на Украйна да се защити и да бъдат блокирани бъдещи опити за нападение от страна на Русия, финансова и техническа помощ за нужните реформи за украинската икономика, както и укрепване на Украйна в икономическо отношение.

Пред журналисти американският президент Джо Байдън коментира, че Г-7 няма да чака Украйна да влезе в НАТО, за да осигури защитата на страната и допълни, че се дават ясни дългосрочни гаранции за Киев. Украинският президент Володимир Зеленски коментира, че смята, че този ангажимент ще доведе до създаването на "сериозен съюз". Тепърва започва работата по двустранни споразумения с членовете на Г-7, както е предвидено в договорката, обясни още той пред журналисти.

Премиерът на Япония Фумио Кишида, чиято държава в момента е председател на организацията, отбеляза, че ангажиментът е "отворен" и други държави извън Г-7 също могат да се присъединят.

Зеленски отбеляза още, че в литовската столица е получил уверението от всички срещи с лидерите на НАТО, че Украйна ще има подкрепата толкова, колкото е необходима. Според него постигнатото във Вилнюс е успех за Украйна. Преди ден той остро критикува общото комюнике на лидерите на НАТО заради липсата на времеви рамки за членството на Украйна в организацията, допълвайки, че никой в Киев не очаква страната да бъде приета сега и това да предизвика Трета световна война. Според него обаче смекченият "технически сигнал" насърчава агресията на Русия. Предварителните очаквания бяха, че НАТО ще включи в общата декларация, че Украйна "ще стане член, когато това стане възможно". Такива бяха декларациите на повечето държави, с които комуникираше Киев.

В рамките на срещата си във Вилнюс обаче лидерите на НАТО се въздържаха да дадат времева рамка за членството на Украйна в организацията, а обявиха, че страната ще бъде поканена, когато това бъде възможно и "бъдат изпълнени условията". Но в същото време членовете отпуснаха нови военни помощи. Според генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е важно първо войната да свърши, за което Украйна се нуждае от още оръжия, и след това идва членството на Украйна в Алианса.

Новите предложения за доставки ще помогнат за победата ни, потвърди в пресконференция украинският президент Володимир Зеленски. Той обясни, че например обещаните системи за противовъздушна отбрана ще защитават небето на Украйна. "Не знам", отговори обаче на въпрос кога може да се очакват далекобойните ракети ATACAMS, за които има очаквания да бъдат доставени от САЩ.

За Зеленски победата означава възстановяването на териториалната цялост на Украйна, сигурност в страната и връщането на украинските бежанци, които в момента са други европейски държави. Той беше категоричен, че не смята за победа замразяване на конфликта.

По време на първото общо заседание на Съвета НАТО-Украйна турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изразил опасения за блокиране на зърнената сделка, която позволява на Украйна да изнася селскостопанска продукция от три свои пристанища на Черно море. Сделката изтича на 17 юли и няма индикации, че Русия има желание да я продължи. Зеленски обясни още, че Украйна не преговаря с Русия по отношение на "зърнените коридори". Водим разговори с ООН и Турция, а те от своя страна преговарят с Москва", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още