IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Войната в Украйна навлиза във фаза, която ще продължи дълго

Стратегията на Русия е да се сее страх от ядрена война, за да се дисциплинира Западът с факта, че притежава най-много ядрени бойни глави, посочи проф. Румен Кънчев

11:48 | 12.07.23 г.

Русия успя за тези четири-пет месеца на зимната пауза да изгради една страхотна отбрана по оценка на всички високо влиятелни аналитични центрове по света. Тя е създала почти непробиваема отбрана с няколко линии. От друга страна, Украйна все още не е консолидирала достатъчно мощта си. Тя, например, няма противовъздушна и противоракетна отбрана и достатъчна авиация, за да осигури бойното поле в контранастъплението. Войната навлиза във фаза, която ще продължи дълго, защото се чувства едно равновесие на силите. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика.

Що се отнася до евентуална ядрена заплаха, предвид контрола на Русия върху ядрената станция "Запорожие", той посочи, че в момента се наблюдава нова тенденция, в която много близки до Путин хора твърдят, че "няма какво да се занимаваме с Украйна, защото това е проблем, чието решаване не се знае кога ще се случи и само си хабим силите".

Проф. Кънчев цитира статии, според които стратегията, която следва Русия днес, е да се сее страх от ядрена война, за да се дисциплинира Западът и западните либерални демокрации с факта, че Русия има най-много ядрени бойни глави.

Експертът анализира и хода на Турция да подкрепи членството на Швеция в НАТО. Според него той е плод на "една стара петвековна дипломатическа школа, която има своите прийоми", използвани през вековете. "Казва нещо много рязко, което е неприемливо. След това започва кандармата и накрая казва - да, аз съм с вас", коментира поведението на управляващите в южната ни съседна страна проф. Кънчев.

По думите му искането за членство на Турция в Европейския съюз е сложен въпрос, който не се решава вече 17 години. Експертът смята, че държавата е във висока степен интегрирана в Европейския съюз – около 74% от търговския обмен на Турция е с европейските държави. „Причините от гледна точка на Европа сигурно са други и се очаква курсът на Ердоган, който намали степента на светската държава в полза на ислямската, да представлява пречка. Ще видим. Аз също не съм оптимист“, заяви Румен Кънчев.

Той смята, че ползите от приемането на Швеция и Финландия в НАТО са, че двете страни са много добре подготвени във военно отношение. Експертът потвърди, че от чисто геополитическа гледна точка се дава много по-висока степен на стабилност и спокойствие за една от слабите точки в Източния фланг на алианса – Литва, Латвия и Естония. Този фланг се усилва чрез приемането на тези две държави и в частност на Швеция. "Много по-стабилен става и контролът върху Балтийско море“, убеден е той.

Защо темата за доставката на касетъчните, клъстерни заряди в Украйна, доведе до противоречие в НАТО? Ще изпълни ли Украйна условията за приемане в алианса? Какво е специфичното в докладите на ДАНС и на Военното разузнаване, каква е тяхната цел и важни моменти? Какви са недостатъците на тези доклади? Може ли да се приемат за верни твърденията, че във войната между Русия и Украйна е постигнат паритет по отношение на танковете, притежавани от двете страни? Театрален спектакъл ли бе бунтът на Пригожин? Само военна организация ли е "Вагнер"?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още