IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна вероятно използва Patriot в мобилни групи за защита на небето си

Украинският президент подписа указа за частична демобилизация

07:47 | 08.03.24 г. 14
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През февруари Украйна свали 13 бойни самолета - значително повече спрямо средното за двете години на пълномащабната война, пише военният анализатор Дейвид Акс за британското издание The Telegraph. Причините са няколко и една от водещите е увеличеният брой на самолетите, използвани от Русия. В последните дни в Авдиевка руските части масово обстрелваха позиции с авиобомби (по 100 на ден), изстрелвани от "тройки" самолети - два Су-34 и Су-35.

Логично - увеличените цели водят до повече попадения, пише анализаторът, но допълва, че има и още един "хитър трик", който използват украинците - сформирали са мобилни групи, в които са включили системи Patriot, получени от Запада. Те се движат бързо в тила и разчитат на връзката помежду си чрез радари с голям обсег. По този начин Украйна успява да държи под обстрел цели на около 150 км, какъвто е обсегът на Patriot, а мобилните групи успяват бързо да напуснат мястото, преди руснаците да отговорят на огъня.

Ключово за успеха на Украйна е и свалянето на разузнавателния самолет А-50, което се случи над територията на Русия - далеч от обсега на Patriot. Според анализатори в тази операция е използвана ракета С-200, но насочена с радарната система, изградена благодарение на Запада.

Украйна изгради иновативна своя система за въздушна защита, интергирайки западно и оборудване от съветско време. За успешна мисия на своята FrankenSAM система беше съобщено за първи път в началото на годината.

Украйна ще извърши частична демобилизация

Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за частична демобилизация, предвиждащ уволнението от армията на срочнослужещи, чийто срок на службата е изтекъл в периода 24 февруари - 24 март 2022 година (обявяването на военно положение в Украйна, което оттогава се регулярно се удължава), но заради началото на войната са останали на служба. По закон службата в Украйна е 18 месеца и 12 месеца за вишисти с квалификационна степен магистър.

Това означава, че на демобилизация сега подлежат част от украинците, които са били призвани на военна служба още преди началото на войната (съответно през лятото на 2020 година и в началото на 2021 година). Тяхното уволнение се планира в периода април-май 2024 година. Те обаче могат да продължат да воюват, ако подпишат договор с армията.

В своето вечерно обръщение по повод 743-ия ден от началото на пълномащабната война в Украйна Зеленски коментира, че част от тези военнослужещи вече са подписали договори и ще останат в армията.

В средата на март се очаква Върховната Рада да разгледа и законопроекта за мобилизацията, който се готви още от края на 2023 година. В своята годишна пресконференция в средата на декември украинският държавен глава посочи, че военните са поискали мобилизацията на 500 хил. души, които да бъдат подготвени и да заменят жертвите от войната и демобилизираните. Една от най-съществените промени, която се коментира, е намаляването на възрастта за мобилизация от 27 на 25 години, както и отмяна на някои възможности за отлагане на мобилизацията - например за учещите трето или последващо висше образование.

Няколко месеца по-късно Зеленски призна, че 31 хил. украински военни са загинали в бойните действия от началото на войната, но отказа да съобщи броя на ранените и инвалидизираните.

Ген. Валерий Залужний ще бъде посланик на Украйна във Великоритания

Бившият главнокомандаващ Въоръжените сили на Урайна ген. Валерий Залужний ще бъде назначен за посланик във Великобритания. При освобождението си Железният генерал, каквото е прозвището на Залужний в Украйна, е поискал да продължи работата си за страната в дипломатическа мисия. Министерството на външните работи на Украйна е отправило искане за агреман, уточни още Зеленски в своето вечерно обръщение.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Ген. Залужний беше освободен от поста си на 7 февруари и постът му беше зает от ръководителя на сухопътните сили на Украйна ген. Олександър Сирский.

Зеленски се реши на този силно непопулярен ход с цел да обнови цялото военно ръководство в момент на тупик на военните действия. Малко след това Русия превзе една от най-укрепените части на източния фронт - Авдиевка, която беше желана цел за руснаците още от 2014 година.

Интензивността на бойните действия край Авдиевка значително намалява

През последните дни се наблюдава значително намаляване на интензивността на бойните действия около Авдиевка. След окупацията на града руснаците бързо превзеха няколко малки населени места - Ласточкине, Степове и Сиеверне. Сега обаче щурмът е ограничен. Военни наблюдатели критикуваха липсата на отбранителни съоръжения, но Ласточкине е в низина и отбраната се осъществява по-трудно, обясняват украински анализатори. Изглежда, че усилията на украинците да изградят нова линия на отбрана вече дава резултат.

Сега усилията на руснаците са насочени основно към Тоненке, казват от украинската групирвка "Таврия". Руски военни кореспонденти съобщават, че техните части са отблъснати от Бердичи и от позиции около Степове. Украинските военни съобщават за отблъснати 23 атаки в този регион през изминалото денонощие.

С получаването на снарядите от инициативата на Чехия в Украйна се надяват бързо да наваксат предимството на Русия и да възстановят загуби. Парите за покупката на 800 хил. снаряда бяха събрани вчера.

Същевременно заради загубата на бойна авиация обстрела с авиобомби е намалял - от над 100 за денонощие до 50-60, съобщава Центърът за стратегическа отбрана. Военните анализатори от центъра посочват още, че отбраната на Иванивске (направлението около Бахмут) е получила подкрепление и артилерия. Позиционни са боевете около Клищиевка и Андриевка, сочат още данните на Института за изучаване на войната (ISW)

Наблюдава се струпване на бронирана техника в направлението към Купянск, но засега руснаците се въздържат да използват танковете.

Руснаците използват АТВ-та, за да минават през минните полета в Запорожка област, където позиционни остават боевете около Роботине и Вербове.

От сводката на Генералния щаб на ВСУ е видно, че най-горещата точка остава Новопавливка, където са отблъснати 27 атаки около Новомихайливка, Хеорхивка, Победи и Краснохоривка. Като цяло директните бойни сблъсъка в 743-ия ден на войната са 86, а повече от 150 населени места са под обстрел с артилерия и миномети. 

От ВСУ съобщават още и за свалени 33 бойни дрона от изстреляни 37 през последното денонощие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 месец
*Украйна вероятно използва Patriot в мобилни групи за защита на небето си* - Вероятно вече не ги използва, според последни публикации в западни медии. Вероятно са имали срещи с корейски ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 13
khao
преди 1 месец
До: 0pk хахаха, не бреее, обратееен... не сте зад всеки ъгъл, а на всеки километър ! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 8
sssaaa
преди 1 месец
Спокойно и кухия ще хване към някоя бъдеща Руска територия скоро, както го направи Фекалната Зелка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 9
0pk
преди 1 месец
До: khao зад всеки ъгъл лъжи виждаш, непоправима кастрюля си. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 8
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 месец
До: КУХ, не се напъвай излишно - никой не те взема на сериозно, освен леш-перите от твоята секта! .!. .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 11
andy
преди 1 месец
До: Vayk__ Няма начин! Това са най-големите укронацистки любовници! Много напън и много навеждане пада при тях! Трябва да си заслужат парите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 18
khao
преди 1 месец
До: Tikva007 обясних ти го многократно, но нали си тъъъп и алгоритъма не помни... Чуррр да е да ти го набия, а то е акъл... няма как. Обясняваме ви, засичаме ви лъжите, ограмотяваме ви... но без резултат... вие нямате умора, на работа сте :):) ... Та в един момент на всеки нормален човек ще му писне да се занимава с имбецииили... чат пат разтоварвам върху лицето ти за удоволствие, но изобщо не от инат...та не си давай чак важност на скaaапаната персона :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 13
Tikva007
преди 1 месец
До: Vayk__: Сега, както е видно, останала е една бомбашка, чат-пат унило да цвъква по някой ред, просто от влашки инат. Да пълниш подобни статии с дребна баластра под формата на укроизмишльотини от бойното поле е нескопосан опит да маскираш общата картина на погром и всеобщ растящ песимизъм на запад за изхода от войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 11
Tikva007
преди 1 месец
До: Vayk__: Всеки влак си има пътници и този тип информация си има консуматори. Разликата между тези, които й вярват и другите е, че вярващите в такива статии на Видовден гледат като прръдднали, както и коментарите им под статиите с времето са склонни към изчезване. Миналата година по това време тук имаше цяла сюррия вярващи в неизбежната разгромна победа на украйна над руските войски и под статиите на г-ца Петкова беше маззало от военна експертиза и триумфални прогнози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 10
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 месец
До: КУХ, то за вас обърнатите всеки ден е празДник, тъй че не престаравай с честитките и палчетата за нагоре и доле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още