IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия събра парите за 800 хил. снаряда за Украйна, доставките се чакат до седмици

В инициативата участват 18 държави, а общата сума не беше съобщена

21:45 | 07.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Чехия вече набра нужните средства за покупката на 800 хил. снаряда за Украйна, съобщи чешкият президент Петр Павел, цитиран от чешкото издание ČT24. Той уточни, че 18 държави участват в тази коалиция, но не всяка от тях иска да бъде обявена публично.

Сред първите, които официално заяви, че участва в покупката беше Нидерландия. Премиерът в оставка Марк Рюте съобщи след среща на съюзниците в Париж, че ще даде 250 млн. евро. Белгия също обяви сумата, която отпуска - 200 млн. евро, а Норвегия - 153 млн. евро.

Официално Чехия не обяви каква сума трябва да бъде събрана, но изчисления на Financial Times показват, че цената е около 1,5 млрд. долара. Не е ясно и откъде ще бъдат купени снарядите. Става въпрос за 500 хил. 155 мм снаряда и 300 хил. 122 мм снаряда.

Според оценките на украинските военни са им необходими по 200 хил. снаряда всеки месец, за да бъдат равнопоставени с руската армия. В момента украинците изстрелват по 2000 снаряда дневно, спрямо 10 000 от страна на Русия. Според оценки на анализатори именно липсата на достатъчно снаряди, както и активното използване на авиобомби от Русия доведоха до загубата на едно от най-укрепените места на Украйна на източния фронт - Авдиевка.

По време на Мюнхенската конференция по сигурността чешкият президент Петр Павел съобщи, че страната му е намерила 800 хил. снаряда, които веднага могат да бъдат доставени за Украйна от страна извън ЕС. Тогава държавният глава поиска съдействие от съюзниците, за бъде реализирана покупката.

ЕС обеща да достави 1 млн. снаряда за Украйна  - основно собствено производство, но в рамките на 12-те месеца не успя да осигури това количество. Към края на март страните от общността ще доставят под 400 хил., обясниха европейски чиновници.

Русия също разчита на свои съюзници за снаряди - през есента Северна Корея достави 1 млн., а в последните седмици е видно, че използва и севернокорейски балистични ракети. Москва получава и ирански дронове, с които обстрелва инфраструктурни обекти в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още