IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консервативният блок в Германия излиза с платформа за превъоръжаване на ЕС

Целта е да се създадат европейски въоръжени сили в смисъл на засилен европейски отбранителен съюз, вграден в структурите на НАТО

08:22 | 04.03.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

На предстоящите европейски избори консервативният блок на ХДС/ХСС в Германия ще се кандидатира с платформа, призоваваща за масирано превъоръжаване на Европейския съюз (ЕС), включително закупуване на самолетоносачи и собствен противоракетен щит, предаде ДПА.

"Ситуацията в областта на сигурността в Европа се промени из основи през последните години, особено в резултат на агресивната война на Русия срещу Украйна", казва се в проект от 25 страници на предизборната програма на консервативния алианс, изпратен до ръководството на партията вчера, съобщава БНР. "Ясно е, че трябва да направим много повече за сигурността и устойчивостта на Европа. Нуждаем се от всеобхватна програма за сигурност на ЕС", посочва се в документа, до който ДПА е получила достъп.

Християндемократическият съюз (ХДС), партията на председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която обяви намеренията си да се кандидатира за втори мандат, и неговата баварска сестринска партия, Християнсоциалният съюз (ХСС), също призовават за назначаване на еврокомисар по отбраната, посочва БТА.

"Искаме по-добра обща външна политика и политика на сигурност, която да превърне Европа в способен участник и силен глас в света", пише в документа.

Целта е да се създадат европейски въоръжени сили в смисъл на засилен европейски отбранителен съюз, вграден в структурите на НАТО, "за да бъдем способни да се отбраняваме заедно".

Германският консервативен блок, който в момента е най-силната фракция в опозицията, заяви, че е необходим европейски вътрешен пазар, а не национална дребнавост, както по отношение на отбранителното оборудване, така и на износа на оръжие. "Искаме да разработваме и закупуваме военно оборудване като бойни самолети, бойни танкове, безпилотни летателни апарати и самолетоносачи заедно с европейските партньори", подчертават европейските консерватори, като призовават за развитие на отбранителната промишленост в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 17
Tikva007
преди 1 месец
Нов баррдакк със старите либерални кковври няма как да стане. Зелени либерални комунист-амазонки и епилирани чантаджии с маникюр, силни в плямпането, няма да свършат работа. Ще трябва да мине време, за да се обнови мъжкото населения на Европа с по-потентно и войнствено. Тази работа ще я свършат новоевропейците от каффяввата лавина. Когато те основат Европейски халифат, в който има достатъчно мъже, готови да *** в бой като руснаците и украинците, тогава и оръжието може да свърши някаква работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 17
Tikva007
преди 1 месец
*Християндемократическият съюз (ХДС), партията на председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен* - Именно! Точно тя и партията й докараха Бундесвера до карикатура, докато фон дер се правеше на военен министър на Германия. Сега вече, с пораснал апетит, вземат мярката и на цяла Европа. *Целта е да се създадат европейски въоръжени сили в смисъл на засилен европейски отбранителен съюз, вграден в структурите на НАТО* - Така де, да си дойдем на думата - вградени в американския ВПК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 18
Tikva007
преди 1 месец
*Искаме да разработваме и закупуваме военно оборудване като бойни самолети, бойни танкове, безпилотни летателни апарати и самолетоносачи заедно с европейските партньори* - Или както е казал великият Хайтов чрез думите на героя си Шебан, *Едно е да ти се иска, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш*. Хайде първо да разработите и закупите разсмърдяните още лани по това време 1 млн. снаряда. То не може хем основните ти ценности да са в хюмнелъка, хем на Крали Марко да се докарваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още