IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Писториус: 2% от БВП разходи за отбрана са само началото

Американската икономика може само да пострада, ако не подкрепи Украйна, смята германският министър на отбраната

18:43 | 18.02.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

2% от брутния вътрешен продукт (БВП) разходи за отбрана са само началото, смята министърът на отбраната на Германия Борис Писториус в последния ден от Мюнхенската конференция по сигурността, пише Bloomberg. Според него страните от Европа  трябва да разширят своя военен потенциал на фона увеличаващите се глобални ангажименти на ЕС.

Реално Германия постигна тази цел за първи път едва през тази година, но очакванията са военните разходи да набъбнат до 3,5%, "в зависимост от глобалното развитие и нашата икономика", смята Писториус. Германските производители на военна техника вече получават позитиви от увеличеното търсене - Rheinmetall започна строителството на нов завод в Долна Саксония.

Писториус предупреди още, че американската икономика може само да пострада, ако Конгресът  откаже помощ за Украйна.Това може да засегне интересите на американските производители на военна техника, а също така и да отслаби позициите на Европа и влоши отношенията ѝ със САЩ.

Самият американски президент Джо Байдън обвини Конгреса, че заради забавената помощ украинските военни е трябвало да се изтеглят от Авдиевка. По време на конференцията в Мюнхен вицепрезидентът Камала Харис беше категорична, че в Белия дом имат само План А - да осигурят всичко необходимо за Украйна. По време на съвместна пресконференция с украинкият президент Володимир Зеленски тя изрази увереност, че Камарата на представителите ще подкрепи одобрения от Сената пакет с военна помощ за Украйна, Израел и Тайван, стига той да влезе за обсъждане.

Не мисля, че стратегическите партньори ще се откажат да помогнат на Украйна, отбеляза на свой ред и Зеленски. Според него причините за забавянето на помощта са вътрешнополитически и отказа да ги коментира.

"Разчитаме на позитивно развитие - помощта е жизненоважна и не разглеждаме алтернатива. Ако търсим такава, това означава, че САЩ вече не са ни стратегически партньор, а това е вариант, който не бихме искали да разглеждаме" , допълни още той.

Зеленски допълни още, че победата зависи не само от военната помощ, но и от бойния дух и хората в Украйна - всички заедно са част от формулата на победата, но одобрението на военната помощ би било стъпка напред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 18.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 8
andy
преди 2 месеца
Колко може да е вдлъбнат и наведен дойчовският антиелит?! За 2 години успяха да се върнат с десетилетия назад и очевидно няма да се спрат докато не стигнат дъното. Това важи и за останалите евроумници. НО!, колкото по-скоро, толкова по-добре за нас Българите!!! Нека враговете тънат в мизерия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 10
Tikva007
преди 2 месеца
*Борис Писториус: 2% от БВП разходи за отбрана са само началото* - Така е с Германия - като се завърти, само набира обороти, докато не излети от лагерите. Привери в историята бол, последният от тах съвсем актуален - зеленият хайвер, който й скопи икономиката и я детронира от позицията на индустриален монстър. Да видим с тези цени на енергията, как ще се конкурира с американците за военните поръчки, за които се е разпищолило това дойче новокомунде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 16
wart
преди 2 месеца
Повече от 80 години предпочитахте да бъдете колония- срещу свободата си предпочетохте и лишихте се от независимост си. Да , това е само началото въпреки ще бъдете колония не само 2 % за НАТО но и ще купувате за милиарди за въоръжение цена определена от окупатора. Няма да има повече евтин Руски газ а ще има - " демократичен " газ- много по скъп. Това е само началото след време ще разберете много неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още