IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rheinmetall: Европа се нуждае от 10 години, за да е напълно готова да се отбранява

Оръжейните складове на континента сега са празни, коментира главният изпълнителен директор на германкия оръжеен гигант

11:50 | 13.02.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Kawai/Bloomberg
Снимка: David Kawai/Bloomberg

Европа се нуждае от 10 години, за да стане напълно готова да се отбранява, предупреди главният изпълнителен директор на водещата германска оръжейна компания Rheinmetall Армин Папергер, цитиран от ВВС.

Папергер се аргументира, че оръжейните складове на континента сега са празни, посочва БТА. Европа изпрати огромно количество боеприпаси в Украйна, като остави малко за самата себе си, поясни той.

Шефът на Rheinmetall говори пред ВВС в северозападната германска провинция Долна Саксония, където в понеделник присъства на церемонията по започването на строителството на голям оръжеен завод на компанията. Присъстваха още федералният канцлер Олаф Шолц и министърът на отбраната Борис Писториус, както и датският министър-председател Мете Фредериксен.

Папергер направи това изявление само ден след като думи на Доналд Тръмп станаха нов повод за безпокойство в Европа. Фаворитът за номинацията на републиканците за президентските избори в Съединените щати през ноември посочи, че докато е бил президент, е казал на лидер на страна членка на НАТО, че ако тя не увеличи разходите си за отбрана, той "би насърчил" Русия "да направи каквото си поиска".

Шефът на Rheinmetall предупреди, че ще е необходимо "много време" за подготовка срещу "агресор, който иска да се бие срещу НАТО". "След три-четири години ще сме добре, но за да бъдем наистина подготвени, ще ни трябват 10 години", прогнозира той.

По оценки на Папергер е необходимо да бъдат произведени "1,5 милиона единици боеприпаси в Европа". "Докато има война, трябва да помагаме на Украйна, но по-късно (ще) ни трябват минимум пет години до 10 години, за да попълним наистина (нашите запаси от боеприпаси)", допълни той.

Rheinmetall заяви, че ще инвестира повече от 300 милиона долара в новия завод. Предвидено е той да произвежда по 200 хил. артилерийски снаряда годишно, посочва ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
До: Tikva007 Ти не се притеснявай за нас, ошмулен дърттак неудачник, гледай си там пияниците, които станаха за смях на цял свят с армийката и тенекиите си, с които толкова плашеха преди....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
ratten
преди 2 месеца
европа се нуждае от политици за да може да си отстоява интересите пред саш, не от превъоръжаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Tikva007
преди 2 месеца
До: evlogi: Да, охолният и самодоволен сън свърши безвъзвратно. Сега ви чака щастието да настигнете САЩ, Русия и Китай по военни разходи, след това не само да *разходвате*, а да се научите да произвеждате колкото тях, след това да служите в армията, после да задържите темпото за поне 10 години, след което да се преброите колко мераклии сте останали да живеете в това, което е останало от богатата, спокойна и социална Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 14
khao
преди 2 месеца
До: Tikva007 Интересно, защо *агресорът* - зъл и конарен, не нападне сега беззащитната Европа, ... защото се видя че не може две години да превземе няколко села в Украйна. Че руснаците са тъъъпи е безспорен факт, но явно не са по тъъъпи от теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 16
khao
преди 2 месеца
До: Tikva007 неее, прозз. означава че тоя проси за повече поръчки... не виждам кой от съседите може да нападне успешно континента Европа (квото и да означава това).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
Tikva007
преди 2 месеца
*Европа се нуждае от 10 години, за да стане напълно готова да се отбранява* - Това значи, че в момента изобщо не е готова да се отбранява - *Папергер се аргументира, че оръжейните складове на континента сега са празни* - Интересно, защо *агресорът* - зъл и конарен, не нападне сега беззащитната Европа, а ще чака 10 години, за да се въоръжи до зъби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
evlogi
преди 2 месеца
Е по-добре късно, отколкото никога, Да благодарим на "великият стратег " че най-после събуди Западна Европа от охолния и самодоволен сън. Ако не беше ги натворил тия простотии Владимир Владимирович, до няколко години щяха да са изцяло в ръцете му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още