IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Иванов: Няма никакво съмнение, че Западът може да надвие Русия и съюзниците ѝ

Как трябва да се гарантира сигурността на Европа, коментира анализаторът от Съюз на офицерите от резерва "Атлантик"

10:15 | 08.02.24 г. 8
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Няма никакво съмнение, че Западът може да надвие Русия и нейните съюзници, защото съвкупният БВП на държавите, които подкрепят Украйна в този военен конфликт, е приблизително 50 трлн. долара. От другата страна седят Русия, Северна Корея, Иран и Китай, като китайският БВП, който единствено може да повлияе съществено, е по-малко от 20 трлн. долара. Икономическият капацитет го имаме. За съжаление, това не се претворява на бойното поле, коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Иванов, експерт по международни отношения, европейска и евроатлантическа сигурност, анализатор от Съюз на офицерите от резерва "Атлантик".

“Няма политическа воля, а няма такава, понеже на европейските общества не им се воюва. Но когато сме изправени пред подобни милитаристични, агресивни режими, опитите с декларации и благи думи да им се противопоставим няма как да се случат. Тези режими разбират само ако се демонстрира сила. Само тогава те взимат на сериозно нашите позиции”, смята той.

Ивайло Иванов е на мнение, че има страх в европейските лидери, че пренасочването на малко повече средства в сферата на отбраната ще повлияе върху стандарта на живот на европейските граждани. Той обаче, е категоричен, че винаги трябва да се гарантира сигурността.

Що се отнася до военния капацитет на Запада и на Русия, експертът коментира, че “милитаристични режими, в какъвто на практика се превърна Русия, винаги са инвестирали огромна част от обществения ресурс във военната сфера”. По думите му, в същото време, особено в Европа, са отделяни много по-малко средства за отбрана. Той отбеляза, че дори се забрави идеята за отбрана в класическия смисъл на думата. „Голяма част от въоръжените сили на страните в Европа и военната индустрия бяха сведени до минимум. Оказа се, че в такива елементарни неща, каквито на пръв поглед изглеждат боеприпасите, Европа всъщност е свила производството до абсолютния минимум“, даде пример Иванов.

Военният експерт очаква, че 2024 година ще бъде критична по отношение на военната помощ, която може да се окаже на Украйна, но смята, че от 2025 година инвестициите, които се правят сега, ще дадат резултат.

На въпроса дали Украйна може да спечели тази война Иванов е убеден, че това ще се случи, стига тя да получи нужната подкрепа.

Той обаче предупреди, че нивото на ядрена заплаха в момента е най-високото от Кубинската ракетна криза насам, затова се надява, че Европа ще инвестира в отбрана, за да осигури геополитическото си бъдеще.

„Но да се мисли, че с предаването на част от територията на Украйна на Русия, ще се сложи край на военния конфликт и на военната опасност за Европа, и в частност на България, е дълбоко заблуждение“, категоричен е Ивайло Иванов, защото, по думите му, Европа ще покаже, че е готова да отстъпи пред военна сила.

Според него при капитулиране (на практика) пред руските искания Европа ще стане жертва на собственото си желание да постигне мир, но ще се окаже изолирана в някаква степен в системата на международните отношения.

Ивайло Иванов предупреди и за ефекта от огромна бежанска вълна от Украйна, „защото според това, което се случва на окупираните територии, едва ли много украински граждани ще искат да останат да живеят под руско управление”.

Реална ли е заплахата от военен конфликт с Русия след предупрежденията на военни и политически лидери през последния месец, че страните трябва да имат психологическа  готовност за това? Какво означават за развоя на войната в Украйна споровете между украинския президент и генералния щаб на армията? Защо България изостана от процесаа на въоръжаване и осигуряване на отбранителни способности?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 5
Lemon's
преди 2 месеца
До: aldyСпешно се нуждаеш от специализирана помощ, побързай необратимо е при теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
aldy
преди 2 месеца
Това може да стане, ако Путин е кръгъл дьобил и забрави, че има на разположение най-мощната ядрена тояга, годна за час да унищожи 10 пъти света. Ама западняците май сериозно смятат, че Жужо "няма да посмее" да унищожи наглеците дори и след няколко удара с ТЯО. Нерешителното поведение на Путин само затвърждава това схващане и наистина може да доведе до ТСВ с масово прилагане на термоядрени оръжия. Но това ще стане едва когато половината РФ е унищожена. Следва 100% унищожаване на ФАЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 10
Tikva007
преди 2 месеца
*Как трябва да се гарантира сигурността на Европа, коментира анализаторът от Съюз на офицерите от резерва "Атлантик"* - Г-н Иванов е отговорил съвсем вярно - Европа трябва да забрави за петзвездния живот и да започне да прави това, което правят САЩ, Русия и Китай - да отдели огромни средства за изграждане на адекватна военна сила, да отдели и затвори в казармите огромни маси от млади мъже, да се лиши от безметежното си спокойствие и рахатлък, избили в морално разложение и педеррасстлък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 9
Tikva007
преди 2 месеца
Репост на #1: *Ивайло Иванов: Няма никакво съмнение, че Западът може да надвие Русия и съюзниците й* - С това и в Русия са съгласни. Ето какво написа тези дни Д. Медведев относно зачестилите напоследък коментари за война с Русия: *НАТО е огромен военен блок, населението на страните от Алианса е почти 1 милиард души, а общият им военен бюджет може да достигне един и половина трилиона долара. Ето защо, като се има предвид несъпоставимостта на военния ни потенциал, ние просто няма да имаме избор.*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 11
Tikva007
преди 2 месеца
*Ето защо, като се има предвид несъпоставимостта на военния ни потенциал, ние просто няма да имаме избор. Някои западни коментатори се заблуждават.Война като в Украйна с окопи и артилерия няма да има. Отговорът ще бъде асиметричен. Балистичните и крилатите ракети със специални бойни глави ще бъдат използвани за защита на териториалната цялост на страната ни. Това се основава на нашите доктринални военни документи и е добре известно на всички. И това е прословутият Апокалипсис. Краят на всичко. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
Tikva007
преди 2 месеца
*Ивайло Иванов: Няма никакво съмнение, че Западът може да надвие Русия и съюзниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още