IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съюзниците от НАТО изключват изпращането на сухопътни войски в Украйна

Изпращането на войски от западните страни ще доведе до неизбежен пряк конфликт, предупреди говорителят на Кремъл

22:37 | 27.02.24 г. 10
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ и ключовите им европейски съюзници заявиха във вторник, че нямат планове да изпращат сухопътни войски в Украйна, след като Франция намекна за такава възможност, а Кремъл предупреди, че подобен ход неизбежно ще доведе до конфликт между Русия и НАТО, предава Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон заяви в понеделник, че западните съюзници не трябва да изключват никакви варианти в стремежа си да предотвратят победа на Русия в Украйна, но подчерта, че няма консенсус на този етап.

Изявлението му на свикана набързо среща на европейските лидери в Париж относно начините за оказване на подкрепа на Киев, беше напавено на фона на победи на бойното поле на силите на руския президент Владимир Путин в Източна Украйна, както и на нарастващия недостиг на боеприпаси и жива сила от украинска страна.

Но Германия, Великобритания, Испания, Полша и Чехия се дистанцираха от всякакви предположения, че може да изпратят сухопътни сили във войната в Украйна, която навлезе в третата си година.

„...Няма да има сухопътни войски, нито един войник няма да бъде изпратен на украинска територия от европейски страни или страни от НАТО“, каза германският канцлер Олаф Шолц. 

Германският министър на отбраната Борис Писториус беше също толкова категоричен.

„Изпращането на войници не е вариант за Германия“, каза той пред репортери по време на визита във Виена.

По-късно Белият дом потвърди, че също няма планове да изпраща сухопътни войски и вместо това призова конгресмените в САЩ да одобрят блокирания законопроект за помощ в областта на сигурността, който ще гарантира, че украинските сили имат необходимите оръжия и боеприпаси да продължат борбата си.

Френският външен министър Стефан Сежурн, който се опита да разясни твърденията на Макрон, заяви, че президентът е имал предвид изпращането на войски за конкретни задачи като помощ при разчистването на мини, производството на оръжия на място и киберотбрана.

„Това може да изисква военно присъствие на украинска територия без прекрачване на прага за боеве“, заяви Сежурн пред френските депутати.

Шолц все пак каза, че европейските ръководители сега изглежда са готови след преговорите в понеделник да предоставят оръжия на страните извън Европа като начин да ускорят военната помощ за Украйна.

Германия стана вторият по големина доставчик на военна помощ за Киев, откакто Русия започна пълномащабното си нашествие в Украйна на 24 февруари 2022 г., но е изключително притеснена, че тази стъпка ще въвлече НАТО в пряк конфликт с Русия.

Кремъл побърза да отправи предупреждение какво е заложено на карта.

„Самият факт, че се обсъжда възможността за изпращане на контингенти в Украйна от страни членки на НАТО е много важен нов елемент“, заяви говорителят Дмитрий Песков пред репортери в коментар на думите на Макрон.

На въпрос за рисковете, ако страни членки на НАТО наистина изпратят войски да се сражават в Украйна, Песков отговори: „В този случай ще трябва да говорим не за вероятността, а за неизбежността на пряк конфликт“.

Русия и САЩ – големите сили зад НАТО, имат най-големите в света арсенали с ядрено оръжие. Президентът Джо Байдън предупреди, че конфликт между Русия и НАТО може да предизвика Трета световна война.

Възможността конкретно германски войски да бъдат изпратени на бивша съветска територия е много чувствителен въпрос за Русия, чиято ожесточена съпротива на нашествието на Хитлер по време на Втората световна война е неразделна част от националната идентичност.

Високопоставен украински представител изрази задоволство от решението на Макрон да говори за възможността за изпращане на западни сили в страната му.

„Това показва на първо място пълно осъзнаване на рисковете за Европа от милитаристична, агресивна Русия", заяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в писмен коментар на думите на Макрон.

Искам да кажа напълно категорично, че по никакъв начин никой не е поставял въпроса за изпращане на войски в Украйна, каза днес пред журналисти и българският премиер Николай Денков в отговор на въпрос по повод внесеното от БСП в Народното събрание искане за спешно изслушване във връзка с неговите изказвания при посещението в Украйна. 

„Президентът Зеленски изобщо не е повдигал такъв въпрос. Дори да го беше повдигнал някой, аз ще кажа това, което винаги съм казвал - български войски там няма да отидат“, заяви премиерът, цитиран от БТА. 

Това, което сме обсъждали и обсъждаме с Украйна, е военнотехническа помощ, каза още министър-председателят.

Думите на премиера бяха потвърдени и от министъра на отбраната Тодор Тагарев. Той увери, че българската позиция е ясна и категорична, а тя е, че нямаме абсолютно никакво намерение да изпращаме български военнослужещи в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 6
0pk
преди 2 месеца
Е що така? Макрон Бонапартович тъкмо си отми фермерските гвна от лицето и си сложи новата шапка, а партньорите включиха зaднa. Сълза. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
Vayk__
преди 2 месеца
Предлагам лично макарона и "хетеро" премиера му като заместник да поведат натовските войски към Москва или може да включат мишки като шулера! Може и екзоскелет на Байдрън да направят и той да се впусне в атака срещу Москва:))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
Vayk__
преди 2 месеца
Вероятно макаренеца пак е пил повече бордо от препоръчително, за да плямпа, че някой от запад ще ходи да мре на източния фронт:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
aldy
преди 2 месеца
Достатъчно е РФ да промени ядрената си доктрина, приемайки превантивен ядрен удар върху заплаха за РФ. А сега Жужо се кълне, че няма да ги удари с ядрената тояга и ТИЯ стават все по-нагли. Какво чака? Да му съсипят половината държава и тогава да отговори? За чий? Всяко нещо е ефективно с времето си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 21
khao
преди 2 месеца
макарона изобщо не спомена Нато, говоереш в някво бъдеще неопределено време, но въпреки това копейките се нассраха от страх, хахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 7
andy
преди 2 месеца
До: Импeраторът Това и разправям - Заповядайте всички в Укристан! Ти можеш да се запишиш доброволец да тpeпеш рашистки ***! Ще ти дадат пречупен кръст за храброст. Лично от Зеления. После ще дръпнете по 1-2 линии за почерпка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
V.At.
преди 2 месеца
След като има договори за военна взаимопомощ, или както там се наричат, между Украйна и Франция, между Украйна и Великобритания, между Украйна и Нидерландия и т.н., то всяка от тези страни може да изпрети свой контингент, без да ангажира НАТО. Както Франция си изпраща контингенти в Африка, но това не означава, че ако този контингент е унищожен от местни племена, то и България ще изпрати войски в Африка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 29
Импeраторът
преди 2 месеца
До: andy че вие копейници твърдяхте, че НАТО нападна Рашистан в Украйна и че убиватв натовски генерали всеки час ... сега няма да се плашите ако НАТО дойде официално нали хахаха колко сте смотани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 13
andy
преди 2 месеца
Всички НАТОвски войници и налична бойна техника трябва да бъдат стоварени в Укристан. А Макарон да води лично настъплението към Русия! Макарон ще бъде новия Наполеон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още