IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е загубила 31 хил. войници, в Кремъл са били наясно с плановете за офанзивата

Изборите за руски президент вече започнаха в окупираните украински територии

07:48 | 26.02.24 г. 6
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украйна има планове за 2024 година и те са свързани с промяната на военното ръководство, посочи украинският президент Володимир Зеленски по време на заключителната пресконференция на форума "Украйна. 2024 година", провел се в Киев. Той отказа да даде повече подробности, отбелязвайки, че колкото по-малко хора знаят за тези планове, толкова по-близка ще бъде победата и призна, че в Кремъл са имали на бюрата си плановете за лятната контраофанзива предварително, но без да дава повече разяснения.

По-рано в рамките на форума председателят на Службата за сигурност на Украйна Васил Малюк коментира, че от началото на пълномащабната война в Украйна са задържани 2 хил. души по подозрение за държавна измяна и към 55 хил. сътрудници, предавали информация за цели на руснаците в Украйна.

За двете години война Украйна е загубила 31 хил. военни, десетки хиляди цивилни граждани, включително и много деца, каза още Зеленски. Десетки хиляди са загиналите в окупираните територии, отбеляза украинският президент. Военни анализатори например посочват, че част от тях са мобилизирани и изпратени на фронтовата линия, включително и от Крим и миньори в Луганска и Донецка област.

За първи път Зеленски дава данни за броя загинали военни, но отказа да посочи колко са ранените и инвалидизираните, както и изчезналите по време на битката, някои от които бяха върнати в един от последните обмени на военнопленници с Русия.

Руските загуби са около 180 хил. загинали военни, към тях до към 500 хил. са още ранени и безследно изчезнали руснаци, допълни още Зеленски.

Според него 2024 година ще бъде преломна както за Украйна, така и за Русия, тъй като фактът, че Москва трябва да купува дронове, ракети и артилария от Иран и Северна Корея не говори добре за нейните способности да продължава войната. За Зеленски най-голямото разочарование през тези години са бавните доставки на оръжие за Украйна. Той посочи, че само 10 системи Patriot, разположени в близост до фронтовата линия, биха спрели руското настъпление и помогнали на украинците да вървят напред. "Още няколко такива примера и от защитата на руснаците няма да остане нищо", допълни още той.

Изборите за руски президент в окупираните украински територии започнаха

Изборите за руски президент започнаха в окупираната Запорожка област, съобщи назначеният от Москва губернатор на областта Евгени Балицкий в своя канал в Telegram. Избирателни комисии с урни и бюлетини са изпратени към отдалечени населени места и в близост до фронтовата линия, посочва той и допълва, че във вота могат да участват и военнослужещите. 

В периода 27-29 февруари ще се проведат и изборите в Херсонска област, допълва назначеният от Москва губернатор на района Владимир Салдо. Това са първите вотове в изборите на руския президент. На територията на Русия те ще се проведат в периода 15-17 март.

В изявление на страните от Г-7 по повод втората годишнина от пълномащабната война в Украйна беше посочено, че организацията няма да признае резултатите от изборите в окупираните украински територии.

Има ли връзка между Майк Джонсън и руски милиардери, близки до Путин?

През 2018 г. председателят на Камарата на представителите (долната камара на Когреса на САЩ) Майк Джонсън се бори за място в институцията от щата Луизиана. Един от спонсорите на кампанията му е базираната в Тексас компания American Ethane, която към този момент е собственост на трима руски милиардери - Константин Николаев, Михаил Юриев и Андрей Кунатбаев. Николаев е смятан за един от приближените до руския президент Владимир Путин.

Говорител на Джонсън коментира, че той е върнал дарението, веднага щом е разбрал за ситуацията и няма данни умишлено да е нарушен законът, който не позволява чужди граждани или компании, собственост на чужди граждани, да спонсорират предизборна кампания в САЩ, припомня Newsweek. Това обаче е интересна подробност от миналото на Джонсън, публикувана, след като той от месеци отказва да разгледа военната помощ за Украйна.

Темата може да бъде разгледана тези дни, когато конгресмените се върнат от двуседмичната си ваканция. Подкрепата за Украйна, Израел и Тайван вече получи одобрението на Сената, но Джонсън има правото въобще да не внесе за обсъждане подобен законопроект. Правилата позволяват членовете на Камарата да внесат подписка, с която да задължат председателя да внесе за обсъждане определено предложение.

Демократите коментираха, че могат да наберат нужните 2/3 от гласовете, тоест част от републиканците също да се подпишат под това искане. Ако действително се стигне до този вариант, републиканците ще бъдат сериозно разтърсени само броени месеци преди президентските избори.

САЩ не просто спряха да ни доставят оръжия, а го направиха без никакво предупреждение, за да можем да се подготвим, коментира от своя страна един от съветниците на украинския президент - бившият министър на отбраната Андрий Захороднюк пред The Wall Street Journal.

Март и април ще бъдат най-тежките месеци, прогнозира Володимир Зеленски по време на заключителната пресконференция на форума "Украйна. 2024 година" Според него отказът на САЩ да подкрепят Украйна кара и други партньори да се колебаят, макар че като цяло Европа е поела лидерството.

По време на форума министърът на цифровизацията Михайло Федоров коментира, че през 2023 година в Украйна са произведени 300 хил. дрона от различни типове и потвърди поставената цел за 1 млн. FPV (first-person view) дронове, както и още много други разновидности, включително и далекобойни и т.нар. "украински Ланцет" и средства за радиоелектронна борба.

Украйна е увеличила три пъти производството на дронове през 2023 година и вече има модификации за далекобойни дронове с обхват на действие 700 км.

Дроновете не могат да заместят, но допълват артилерията, разясниха военните. Украйна прави всичко, включително и купува сама снаряди, които успее да открие, коментира още Зеленски по време на брифинга.

Руснаците остават апатични за войната в Украйна

Руснаците остават като цяло апатични за войната в Украйна, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Военните анализатори отбелязват, че руските медии не съобщават, че "специалната военна операция" вече влезе в своята трета година. Вероятно причината за това е, че властта не иска да акцентира, че не постига заложените цели вече две години. Една от тях е превземане на Луганска и Донецка област в административните им граници.

Проучванията на общественото мнение в Русия показват, че хората не се интересуват особено от военните действия, но в същото време втора вълна на мобилизация е крайно непопулярна. Русия в момента попълва нуждите от военни чрез наемници на срочни договори.

Дронове записаха нов разстрел на украински военнопленници

Дронове записаха нов разстрел на украински военнопленници - този път край Иванивске (направлението Бахмут). Това е четвъртото видео с подобни кадри в последните две седмици. Първите бяха след окупирането на Авдиевка, когато руските военни разстреляха ранени украински военни. Според украинското военно управление е имало договорка те да бъдат пленени от руснаците и после обменени.

Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщава за 8 отбити атаки в района на Клищиевка в това направление за 732-я ден от началото на пълномащабната война. Позиционни остават битките около Бохданивка, Андриевка, Ню Йорк и Пивдене. Геолокализирани данни показват руски напредък край Иванивске.

Няма сериозни изменения на фронтовата линия Купянск - Лиман, където са отбити общо 11 атаки - край Синкивка и Табаивка (Харковска област), Терни (Донецка област) и Билохоривка (Луганска област). Президентът на Украйна Володимир Зеленски определи, че защитната линия в това направление като "никак нелоша".

Най-горещата точка на фронтовата линия остава Маринка. Руснаците превзеха напълно разрушеното населено място в края на 2023 година, но от месеци не успяват да продължат напред и се водят интензивни боеве край Новомихайловка, Хеорхиевка, Победа и Краснохоривка, където има отблъснати 40 атаки през миналото денонощие. 25 са отблъснатите атаки и в покрайнините на Авдиевка - Северне, Степове, Бердичи, Невелске, както и Ласточкине, откъдето украинските военни се изтеглиха през почивните дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 3
0pk
преди 2 месеца
Понеже няма обявена война, моблизираните, къде ги гонят по улиците и ги хвърлят да умират в пъкъла, всъщност не са войници, а граждани-доброволци. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 2 месеца
До: Alex Silver да, бе ще се занимават рашистите да си копат своите... гниете по нивите и никой не му пука за обикновенния ваатник, той е месо.. не е човек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
Alex Silver
преди 2 месеца
Само безследно изчезналите, разфасовани на резервни части или заровени в общи гробове, са два пъти повече. Жалка работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
Alex Silver
преди 2 месеца
Може да е вярно само ако броят етническите урки. Щото те предпочитаха да мобилизират рускоговорящи от югоизточната част. А иначе, официалните некролози в нетя за загинали военни са над 450 хиляди. Само около Бахмут ЧВК "Вагнер" осмърти към 80 хиляди урки. Това обяснява и 5-те общи мобилизации и включването на жени в тях. Но "белото" не прощава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 23
andy
преди 2 месеца
"Украйна е загубила 31 хил. войници" Верно, че позеленелият от тревата беше комедиант, а не математик! Черен комедиант!"Изборите за руски президент вече започнаха в окупираните украински територии" В Логанска и Донецка републики имаше референдум и хората си казаха думата! НО, какво значи някакъв си референдум за фашисто-нацистите?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още