IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел срещу Брюксел: ЕП ще съди ЕК заради отблокираните пари за Унгария

Председателят на Комисията се е поддала на изнудването на унгарския премиер Виктор Орбан, според евродепутат

15:21 | 12.03.24 г.
Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ
Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Европейският парламент (ЕП) се готви да съди Европейската комисия (ЕК) заради противоречивото ѝ решение да размрази милиарди евро средства за Унгария в края на миналата година, пише Politico.

Комисията по правните въпроси на европарламента гласува в понеделник почти единодушно - с 16 члена "за", един "против" и нито един "въздържал се", да даде Комисията на съд за нарушаване на задължението ѝ да защитава парите на данъкоплатците от злоупотреби.

През декември ЕК отблокира 10,2 млрд. евро замразени кохезионни фондове на ЕС, предназначени за Будапеща, които бяха спрени поради опасения, свързани с правата на човека и върховенството на закона, припомня медията.

Решението за парите беше взето един ден преди срещата на върха на ЕС, на която лидерите трябваше да обсъдят нова помощ за Украйна и започването на преговори за присъединяване на Киев към блока – теми, които унгарският лидер Виктор Орбан заплашваше да блокира.

Решението на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен да размрази средствата беше посрещнато негативно от евродепутатите, които я обвиниха, че се е поддала на изнудването на Орбан.

„Смятаме, че имаме непоклатим случай, тъй като Комисията си противоречи дали Унгария спазва върховенството на закона“, коментира евродепутатът от Зелените Даниел Фройнд пред медията.

Фройнд подчертава, че решението за делото е подкрепено и от членове на Европейската народна партия (ЕНП), от която Фон дер Лайен е част. Според него завеждането на съдебно дело е „знак към председателя на Комисията, че върховенството на закона не може да се разменя за сделки с Орбан“.

Лидерите на политически групи в ЕП трябва да се срещнат в четвъртък, за да дадат окончателна зелена светлина на председателя Роберта Мецола да заведе дело срещу Комисията. Лидерите на S&D, Зелените, левицата и либералите, както и лидерът на ЕНП Манфред Вебер, ще гласуват в подкрепа на делото.

Говорител на Комисията коментира във вторник, че институцията се съобразява със „строги срокове и условия“, когато взема такива решения, т.е. за отпускане на средства. Тъй като Унгария е представила „всички доказателства, които Комисията е изисквала, за да покаже независимостта на своята съдебна система“, институцията е била „под правно задължение да приеме това решение“, допълва говорителят.

„Комисията счита, че е действала в пълно съответствие с правото на ЕС и ще защити решението си пред съдилищата на ЕС“, добавя говорителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още