IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕС трябва да намери начин бързо да финансира мащабни инвестиции

Блокът има да наваксва много по отношение на промените в глобалния ред, според бившия председател на ЕЦБ

15:55 | 24.02.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз (ЕС) трябва да намери начини за бързо финансиране на мащабни инвестиции, за да навакса големите промени в световния ред, според бившия управител на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

„През последните няколко години се случиха много дълбоки промени в глобалния икономически ред. Тези промени имат различни последствия, едно от които е, че трябва да инвестираме огромна сума за сравнително кратко време в Европа“, коментира той, цитиран от Bloomberg.

Драги е натоварен да напише доклад за това как ЕС да стане по-конкурентоспособен. Той говори в Гент, Белгия, където се среща с финансовите министри на блока. Вниманието му беше насочено върху втората годишнина от началото на войната в Украйна.

Войната изкара разходите за отбрана на върха на дневния ред, докато Драги проучва начините за стимулиране на икономиката на региона във все по-враждебна глобална среда.

„Очаквам с нетърпение тази дискусия, за да знам какво мислят финансовите министри и какво  подготвят за това как да финансират тези инвестиционни нужди“, коментира той. Това включва и начини за отключване на частни инвестиции в по-голяма степен, отколкото в миналото, добавя той.

Една от идеите, които се разглеждат на двудневната среща, е съвместно заемане от ЕС за укрепване на армията на блока.

Еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони каза пред репортери, че опитът е показал, че използването на общ дълг е „здрав начин“ за справяне с кризи. „Не виждам причина да не продължим традицията общите цели да имат общо финансиране“, коментира той.

Блокът е изправен пред дълъг списък от разходи, включително за климата и цифровия преход, но войната в Украйна и перспективата Доналд Тръмп да се върне в Белия дом съсредоточават разговорите все повече върху сигурността.

„Ясно е, че ЕС ще трябва да обърне много повече внимание на отбранителните си способности, на способностите на своята отбранителна индустрия, и трябва да работим заедно“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Той добави, че държавите членки в ЕС трябва да инвестират повече, особено като се има предвид, че много от тях не са изпълнили целта на НАТО да изразходват поне 2% от БВП за отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 24.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 2 месеца
*Европейският съюз (ЕС) трябва да намери начини за бързо финансиране на мащабни инвестиции* - Според финансовата практика, натрупана през вековете от човечеството, има само два начина за финансиране - и бързо, и бавно: 1. Парите да се заработят, и 2. Парите да се вземат на заем. Интересно, според Драги какви други начини могат да се намерят? По-скоро проблемът е, че по първия начин няма как да стане изобщо, не ли бързо. Търси се желаещ да удовлетвори бързо мераците на ЕС по втория начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още