IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската вратичка към световната финансова система се затваря

Водещ кредитор в Дубай свива бизнеса с Русия, а турските кредитори стават по-предпазливи

11:20 | 19.03.24 г. 2
Снимка: Tom Dulat/Getty Images
Снимка: Tom Dulat/Getty Images

Когато САЩ и Европа се опитаха да отделят Русия от западната финансова система, Москва си намери вратички. Ключовите сред тях: банките в Персийския зали и Европа, които поддържаха отношения с Русия, пише Wall Street Journal.

Сега усилията на Вашингтон да затвори тези вратички явно се отплащат. Основната държавна банка на Дубай затваря някои сметки, собственост на руски олигарси и търговци на руски петрол. Турски кредитори стават все по-предпазливи към бизнес, свързан с Русия. САЩ отправиха предупреждения и към Виена – друг важен финансов център.

През декември Белият дом даде на Министерство на финансите по-голяма власт по отношение на санкциите, позволявайки му да санкционира чуждестранни банки за сделки, включващи военно-промишлената база на Русия.

Дубайският банков гигант Emirates NBD играе централна роля в промяната.

Руските компании и олигарси се стекоха към Обединените арабски емирства (ОАЕ), включително търговския център Дубай, след като Москва нахлу в Украйна през 2022 г. Emirates NBD бе един от най-големите печеливши, посочват запознати източници, включително местни финансови експерти, американски официални лица и енергиен мениджър.

Банката се занимаваше с големи руски петролни сделки и създаде отдел, обслужващ руснаци, търсещи сигурно убежище за богатството си, за което открадна банкери от бившия Съветски съюз, казва един от американските служители и други източници.

През последните месеци обаче САЩ оказват силен натиск върху ОАЕ и Emirates NBD обърна курса. Тя затвори отдела си, фокусиран върху Русия, спря да приема преводи в рубли от Русия и закри голям брой сметки, държани от руснаци, обикновено или за над 5 млн. долара, или държани от свързани със санкции лица, казват източниците.

Някои от закриванията засягат компании в мрежа от търговски и спедиторски компании, управлявани от Етибар Еюб, бивш изпълнителен директор в Coral Energy на ОАЕ.

Тази мрежа, която включва компанията Voliton и друга наскоро санкционирана фирма – Bellatrix Energy, се превърна в ключовия маршрут, по който руската държава изнася петрол за световните пазари.

Emirates NBD е наредила закриването на сметки, притежавани от Coral, Voliton, Bellatrix и друга свързана с Еюб компания, Pontus Trading, казват един от американските служители и други запознати.

Говорител на Emirates NBD е заявил, че не може да коментира конкретни клиенти, но е ангажиран с борбата с финансовите престъпления и прането на пари и спазването на приложимите международни санкции.

Говорител на Coral е заявил, че поддържа силни работни отношения с всички банкови партньори и че въпросите на WSJ се основават на „неточна или подвеждаща предпоставка“. По-рано той казва, че Coral няма нищо общо с фирмите, управлявани от Еюб.

Говорителите на Pontus, Bellatrix и Voliton не са отговорили на исканията за коментар.

Emirates NBD закрива сметки, притежавани и от руския гигант за торове "Уралкалий" и от руския бизнесмен Иван Таврин, посочват финансови специалисти. През декември САЩ санкционираха Таврин, който е похарчил милиарди долари за изкупуване на технологични компании, като „един от най-големите бизнесмени в руския военен сектор“.

Представители на "Уралкалий", Таврин и Kismet Capital на Таврин не са отговорили на запитвания за коментар.

В Турция климатът също се променя, след като правителството на САЩ накара Анкара да коригира засилващите се икономически отношения с Русия.

САЩ наказаха турски компании за подпомагане на руски нарушения и призоваха правителството да насърчи спазването на санкциите. Турските износители се оплакаха от проблеми с плащанията.

„Имаме трудности при получаването на средствата ни“, казва Омер Генчал, финансов съветник на турски компании, които правят бизнес с Русия.

„Наскоро някои банки казаха, че спират операциите си, като прехвърлят средствата си от Русия в Турция“, казва Генкал, бивш инвестиционен директор на местното подразделение за управление на активи на HSBC.

Турският износ за Русия през февруари е спаднал с 33% спрямо година по-рано до 670 млн. долара, показват данни на министерството на търговията.

Руският посланик в Турция Алексей Ерхов е заявил, че Русия води „интензивни разговори с турски официални лица относно отказа на някои турски банки да извършват плащания от името на руски компании“, посочват руски държавни медии.

САЩ се прицелват и в Австрия – банков център за Централна и Източна Европа, като наскоро служител на Министерството на финансите се срещна с правителството и банките, включително Raiffeisen Bank International, която все още има звено в Русия.

Raiffeisen се опитва да продаде или отдели като самостоятелно руското си подразделение, въпреки че Москва затрудни излизането на бизнеса.

Банката заяви, че има насоки и процедури, за да гарантира спазването на санкциите. „От началото на войната RBI постоянно свива руския си бизнес“, се казва в съобщение.

Активизираните усилия на САЩ доведоха до известно прекъсване на енергийния износ на Русия, финансов стълб за войната в Украйна.

Voliton и Bellatrix са сред най-големите дистрибутори на петрол, добиван от руската „Роснефт“, показват данните за корабоплаването и митниците. Но нито Voliton, нито Bellatrix са се занимавали със сделки с руски петрол, откакто са били санкционирани, според доставчика на данни за стоки Kpler.

Натискът на САЩ върху банките да предприемат мерки по плащания в енергийния сектор предизвиква усложнения през последните седмици, казват американски служители, финансови специалисти в Емирствата и други. Въпреки това руският петрол все още тече свободно.

Миналия месец Специалната група за финансови действия – международен орган за борба с изпирането на пари, изкара ОАЕ от сивия си списък на страните, които не изпълняват изискванията, позовавайки се на значителен напредък в преодоляването на недостатъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 1 месец
Да си отвориш порта, ако не и портал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 8
doba
преди 1 месец
Когато имаш стока/продукт, винаги ще намериш начин да го продадеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още