IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия печели глобалната зърнена война

Москва до голяма степен успя да отклони вниманието от себе си, като пренасочи огромния си износ на пшеница към други региони на света

07:35 | 21.03.24 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Земеделските производители в цяла Европа излязоха по улиците в началото на годината, убедени, че евтината украинска продукция, която се търгува през граница, е виновна за техните неволи.

Масовите протести принудиха правителствата на страните от Европейския съюз (ЕС) да направят огромни отстъпки на фермерите и отслабиха политическите връзки на Киев със западните му съюзници след пълномащабното нахлуване на Русия преди повече от две години, пише Politico.

Новоизбраният руски президент Владимир Путин сигурно потрива ръце с радост. В крайна сметка той е истинският мозък зад кризата.

Основната причина, поради която фермерите от ЕС не могат да продават собствените си стоки тази година, няма нищо общо с Украйна и нейния огромен селскостопански сектор. Зад това стои Русия, чиято собствена рекордна селскостопанска продукция и огромен износ свалят цените на реколтата до степен, в която фермерите навсякъде страдат.

„Абсолютно вярно е, че Русия използва своя износ на храни, особено износа на пшеница, като форма на мека сила“, каза Кейтлин Уелш, директор на Глобалната програма за хранителна и водна сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания и съавтор на скорошен документ за нарастващото господство на Русия на световните селскостопански пазари за сметка на Украйна.

Подпомогната от изключително благоприятното време, Русия отгледа безпрецедентни количества пшеница през последните две години и я продаде евтино на световния пазар. Това обърна бума в цените на зърното и ги свали до предвоенните нива, които са нерентабилни за фермерите в страните от ЕС. Те отговориха, като обвиниха Киев, че прави реколтата им нерентабилна.

В Полша се стигна и до гранични блокади и това въпреки факта, че правителството във Варшава едностранно забрани вноса на зърно от Украйна миналата година.

След като Русия преустанови посредническата инициатива на ООН за възстановяване на износа на украинска селскостопанска продукция през Черно море през юли миналата година, Киев успя да създаде свой собствен сигурен експортен коридор. Украйна пое по-голямата част от натиска върху сухопътните маршрути за износ през територията на ЕС.

С цялото внимание върху украинския внос в Европа няколко страни от ЕС продължават да използват евтина руска продукция. Испания, Италия и Франция са редовни купувачи на руско зърно.

Подтикната от Полша, Латвия, Литва и други източни страни от ЕС, Европейската комисия (ЕК) е готова да наложи отново мита върху вноса от Русия, което на практика ще удвои цената и ще смаже търсенето.

Пазарните анализатори обаче виждат този ход като по-скоро разсейване, отколкото реално решение на трудната икономическа ситуация, пред която са изправени европейските фермери, предвид относително ниския дял на пазара на ЕС, който се отчита от вноса.

Вместо да се карат за въздействието на украинския или руския внос върху фермерите, по-добре е страните от ЕС да помогнат на Украйна да изнася собствените си селскостопански продукти, за да предотврати глобалното господство на Русия, особено в страните с по-ниски доходи, казват анализаторите, цитирани от Politico.

Киев се съгласява с това твърдение. „Трябва да приемем сериозно тази концепция, че Украйна трябва да бъде върната към традиционните си пазари в трети страни, за да изтласка Русия“, казва висшият търговски представител на страната Тарас Качка. „Това е абсолютно ясно и ние вече го правим“, допълва той.

На фона на политическите сътресения в ЕС Русия до голяма степен успя да отклони вниманието от себе си, като пренасочи огромния си износ на пшеница към други региони на света, където се стреми да запази геополитическо влияние. През изминалата година Москва изпрати стотици хиляди тонове безплатно зърно на страни в Африка и Азия.

Пратеникът на Путин по външните работи Сергей Лавров също подписа изгодни сделки с Бразилия, Мексико и други страни от Латинска Америка, чиито собствени реколти бяха унищожени от екстремното време.

За разлика от други големи износители на зърно, Москва не играе по правилата, така че има дългосрочни рискове от тази нарастваща зависимост от руски стоки, според Джоузеф Зигъл, директор изследвания в Африканския център за стратегически изследвания, базиран във Вашингтон.

„Русия изнася само два продукта в Африка: зърнени храни и оръжия“, казва той. „Африканските страни стават ключови за Москва поради нарастващата ѝ  международна изолация“, допълва Зигъл.

Като се има предвид непредсказуемостта на Русия, тези страни трябва да се стремят да диверсифицират своите доставчици, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 1 месец
До: doba разбира се, принципно са прави! Липсата на такава забрана и съществуваща за Украйна е ясен знак кой разбута празноглавите фермери. Но автора излага няква теза която не е подкрепена с една цифра. Това е стила на жълт вестник, а не на икономически и принципно така се лъже стадооото! ... а на практика го виждаме в твoе лице! :):) Та като прочете статията, кажи ми колко пшеница е внесла Испания, Италия и Франция за миналата година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
doba
преди 1 месец
До: khao, ти прочетели статията горе, в нея: 'С цялото внимание върху украинския внос в Европа няколко страни от ЕС продължават да използват евтина руска продукция. Испания, Италия и Франция са редовни купувачи на руско зърно.'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 1 месец
До: doba прави разлика между мокрите ти съниша и реалността в която живеем. :)) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
doba
преди 1 месец
'Испания, Италия и Франция' си въртят алъш-веришът с Масква, докато Макарона се зъби, че щял да праща войски в Украйна. Каква ирония... Поне от Рим и Мадрид си мълчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 15
Ndvrts
преди 1 месец
До: ИмпeраторътИмитатор, с кой ги чистите рашистите или с какво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 56
Импeраторът
преди 1 месец
Зимата свърши. Отново не умряхме от глад. Отново не умряхме от студ. Отново не ни поразиха *** ядрени глави, въпреки че преминахме въображаемите червените линии. Финландия в НАТО. Швеция - в НАТО. Оръжейната ни индустрия гърми :-) всеки ден чистим рашисти и правим светът по-добро място. Бъдете горди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още