IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът към руската пшеница се завръща заради ниската цена

Пазарът като цяло е пренаситен с доставки, а търсенето е свито, което води до спад на цената

15:02 | 13.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В началото на март има интерес към доставки на руски пшеница, сочат проучвания на руската компания СовЭкон, която анализира търговията с пшеница през Черно море. Според данните увеличението се дължи на ниската цена - до 199 - 202 долара за тон. Това е най-ниското ниво от август 2020 година, посочват анализаторите.

Като цяло цените падат - пазарите са пренаситени, а търсенето е относително слабо. Купувачите се надяват да видят още по-ниски цени и Египет например отказа провеждане на предварително заявен търг.

Цените на френската пшеница също са надолу - от края на януари до средата на март пшеницата е поевтиняла от 240 долара до 209 долара за тон.

Руските износители срещаха сериозни проблеми в края на 2023 година, когато Министерството на земеделието беше определило долен праг на цената в диапазона 260-270 долара за тон, под който не можеха да бъдат сключвани сделки. В същото време средната цена на пазара се движеше около 250-255 долара за тон и така европейските доставчици печелеха търговете с цени от само няколко долара по-ниски.

Така към края на януари 2024 г. запасите от пшеница в земеделските и извън земеделските стопанства в Русия достигнаха рекордните 36,5 млн. тона. Добрата реколта от 92,7 млн. тона (спрямо 88,7 млн. тона средно през последните три години) също допринася за трупането на запасите.

През 2024 г. реколтата също се очаква да бъде добра - около 93,6 млн. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още