IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как вторичните санкции притискат Русия, или защо се бавят плащания от Китай

Освен VTB, перспективата за разкриването на повече клонове на руски банки в Китай изглежда малко вероятна

08:35 | 06.04.24 г.
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Тъй като заплахата от вторични санкции възпира китайските банки да улесняват търговията с Русия, компаниите се насочват към единствената руска банка с китайски клон, заради което се бавят плащания.

Най-големите банки в Русия побързаха да открият сметки в Китай след налагането на санкциите от западните съюзници заради войната в Украйна. До края на 2022 г. 90% от руските банки са имали сметки в юани в китайски банки, пише Ройтерс.

Ройтерс съобщи миналия месец, че руските петролни фирми са изправени пред закъснения до няколко месеца, за да получат плащанията за износ на суров петрол и горива, тъй като банките в Китай, Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ) стават по-предпазливи заради американските вторични санкции.

Този риск кара руските фирми да търсят алтернативни начини за плащане. Това затруднява силно клона на VTB Bank в Шанхай, казват източници на информационната агенция.

Държавната VTB е единствената руска банка с пълноправен клон в Китай.

Опашката от бъдещи притежатели на сметки и ограничен персонал, който да се справи с търсенето, означава, че някои компании чакат до шест месеца, за да открият сметка, според източниците на агенцията. Банката е отказала да коментира.

Другите алтернативни методи за плащане са чрез дъщерните дружества на малки китайски банки в Русия, но и през тях има закъснения при получаването на парите. Това демонстрира как ограниченията на САЩ могат да имат силен вторичен ефект.

Сега най-лесният начин да се правят плащания към Русия от Китай е чрез сметка, открита в клон на руска банка в Китай, казва източник на Ройтерс от банковите среди. Схемата е препоръчана от адвокати и се използва и за китайски плащания за руски износ. Основният проблем е, че само VTB има напълно функциониращ китайски клон, който отвори врати през 2008 г.

„Сбербанк“ планира да отвори клон до края на 2023 г., но все още не е успяла да го направи. Частният кредитор Alfa Bank планира да отвори два клона, но все още е в началото на процеса.

„Единственият (руски) банков клон, отворен в Китай, не е толкова голям и наскоро имаха доста сериозни забавяния с обработката на документи“, посочва и друг източник на агенцията.

Проблемите често произтичат от огромния брой хора, които искат да правят бизнес там - както руски компании, така и големи китайски фирми, които искат да работят със санкционирани компании в Русия, казва лицето. Според него банката дава приоритет на големите клиенти.

Търговията между Русия и Китай нарасна до рекордните 240 млрд. долара през 2023 г., като Китай купува повече руски петрол, а доставя на Русия автомобили и машини. Именно разрастването на търговията с Русия е причината САЩ да затегнат вторичните санкции.

Руските бизнесмени започнаха да привличат вниманието към проблемите с разплащанията с китайски банки през януари. Други три източника на агенцията казват, че китайски банки отказват да работят с руския бизнес.

„Проблемите с Zhejiang Chouzhou Commercial Bank започнаха за нас в началото на февруари“, казва един от източниците на Ройтерс. Zheijang и други китайски банки спряха сетълмент операции с Русия след предупреждение на САЩ за вторични санкции през декември. Източникът на Ройтерс се позовава на изпълнителна заповед на Министерството на финансите на САЩ, публикувана на 22 декември 2023 г., която предупреждава, че Вашингтон може да наложи санкции за избягване на горната граница на цената на руския петрол на чуждестранни банки.

Zhejiang и централната банка на Китай не са отговорили на искания за коментар от агенцията.

Друго лице посочва, че има списък с чакащи китайски бизнеси, които искат да си открият сметки във VTB Shanghai.

Забавянето на плащанията намалява приходите за Кремъл и засилва нестабилността, което позволява на Вашингтон да постигне целите си на двойна политика за санкции – да попречи на парите, отиващи към Кремъл, за да накаже руските власти заради войната в Украйна, като същевременно не прекъсва глобалните енергийни потоци.

Друг източник от петролната индустрия казва, че би било добре повече руски банки да отворят клонове в Китай, тъй като това би означавало по-малко проблеми със съответствието. „Китайските банки ни вярват по-малко и ние не знаем и не винаги разбираме техните изисквания“, посочва лицето.

Перспективата за разкриването на повече руски клонове на банки в Китай обаче изглежда малко вероятна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 06.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още