IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не успява да си вземе със седмици парите от продажбата на петрол

Банките извършват задълбочени проверки на плащанията под риск от санкции

16:42 | 27.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните купувачи на руския петрол бавят с месеци плащанията си, съобщават източници на Ройтерс. Причината е, че банки в Китай, Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са много внимателни с трансакциите към Русия заради опасността от вторични санкции, наложени от САЩ.

Според запознати плащанията са неритмични и се бавят, което значи, че и мярката, въведена от САЩ в край на миналата година, намалява средствата, на които Москва разчита, за да води войната в Украйна, без да засяга обемите от петрол на пазара. За да избегнат проблеми, банки от Китай настояват за писмени гаранции, че страна по сделките не присъства в ограничителните списъци на САЩ. Две големи банки от ОАЕ закриха сметки на руски титуляри, използвани за търговия със стоки.

Някои банки още позволяват плащанията, но проверяват много стриктно замесените компании и трансферите отнемат 2-3 седмици, а в някои случаи и месеци. Изискват се допълнителни документи от клиентите и повече служители проверяват фактите. Тези операции не се касаят единствено за доларовите плащания - понякога отнеме седмици дори и при трансакции с юани или директно с рубли.

Под риск от санкции индийските рафинерии спряха да купуват петрол, доставян чрез корабите на "Совкомфлот" - руският държавен търговски флот, които са под санкциите на Вашингтон, съобщи преди време и Bloomberg.

На този етап от банковите среди не коментират информацията на Ройтерс. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче призна за забавяния на плащания от Китай - в  момента най-големият пазар на руския петрол."Разбира се, безпрецедентният натиск от САЩ и ЕС към Народна република Китай продължава", заяви той по време на брифинг в Москва и допълни, че това създава затруднения, но няма да спре бъдещето развитие на търговските и икономическите отношения с Пекин.

Западът постави редица ограничения пред Москва, след като руските войски нахлуха в Украйна.  Сред тях и срещу петролния сектор, който е основен източник на доходи за руската хазна. След първоначалния шок Русия бързо намери пазар на изток на петрола си, а след това и противодействие на тавана от 60 долара за барел петрол (чрез собствения си флот, който в момента обаче попада под санкции).

В края на 2023 година САЩ изпрати насоки до банките относно налагане на вторични санкции за нарушителите на режима и това беше първата директна заплаха за тях. Подобни мерки САЩ наложи и по отношение на санкциите срещу Иран и те бяха спазвани от китайските банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още