IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското правителство е наредило на петролни компании да свият добивите

Целта е да бъдат изпълнени ангажиментите към ОПЕК+ и да бъдат поддържани високи цените на петрола

18:41 | 25.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руското правителство е наредило напетролни компании в  страната да намалят добивите, за да се вместят в ангажиментите към ОПЕК+ , съобщава Ройтерс, базирайки се свои източници. Целта е дневният добив да бъде около 9 млн. барела на ден през второто тримесечие (април-юни).

По-рано през март вицепремиерът Александър Новак съобщи, че Русия ще намали добива и износа с 470 хил. барела на ден. Тогава той не даде повече подробности за плановете, но уточни, че дневните добиви са в обем  на 9,5 млн. барела на ден.

Сега източниците на Ройтерс твърдят, че за всяка компания има специфични цели. По този начин Русия ще се опита  да поддържа високи цените на пазара.

В средата на март обаче 10-12% от капацитета за преработка на петрол в Русия беше изваден от строя след атаки с дронове. Пазарите реагираха предпазливо, защото от една страна това вероятно означава повече петрол, който не може да бъде преработен в Русия, да излезе на международните пазари.

В същото време Индия отказа да купува руски петрол, превозван от държавната компания "Совкомфлот", която е в списъка със санкциите на САЩ. 

Официално Министерството на енергетиката, нито от администрацията на Новак не коментират иформацията на Ройтерс. Източниците на агенцията обаче се притесняват, че намалените добиви ще се отразят и на пазара на горива в Русия малко преди летния пик на търсенето.

Русия не публикава данни за добивите на петрол, определяйки тази информация като чувствителна. Според официалните заявления досега добивите ще намалеят с около 3,6% през април, 4,1% през май и с почти 5% през юни.

Цената на основните сортове петрол се  повишават с 1,7% и американския лек суров петрол (WTI) се търгува за малко над 82 долара за барел. Европейският "Брент" достига до цена от около 87 долара за барел*.

През миналата седмица Financial Times съобщи, че западни партньори  са критикували Украйна за удари по рафинерии на територията на Русия, цитирайки именно поскъпването на петрола на международните пазари. Официално Киев отрече да е получил насоки от свои партньори за подобни удари. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви по време на брифинг в Белия дом в петък (22 март), че САЩ нито насърчават, нито разрешават Украйна да извършва атаки на руска територия.

Русия забрани износа на бензини от 1 март заради затворените рафинерии. По данни на Bloomberg през миналата седмица износът на руски петрол намалява, но причината за това е основно лошото време, ограничило износът от част от пристанищата.

* Към 18:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още