IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от петрол в руския бюджет растат с 80% през първото тримесечие

Изпълнението на руския бюджет е на дефицит в размер на 0,3% от БВП, сочат данните на финансовото министерство

13:17 | 08.04.24 г. 13
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През първото тримесечие на годината приходите в руския бюджет се увеличават с 53%, сочат предварителните оценки на руското Министерство на финансите. Основен дял за този ръст имат приходите от петрол, които нарастват със 79,1 на сто спрямо първото тримесечие на 2023 година.

Данните показват, че приходите от петрол възлизат на 2,92 трилиона рубли (31,5 млрд. долара) за периода януари-март 2024 година. Причината е увеличената цена на руския петрол, както и еднократни такси, които плащат петролните компании и средствата, внесени от чуждите компании, които напускат руския пазар, коментират от министерството.

През първото тримесечие на 2023 година търговията със суровината беше под санкцията на Запада и тавана от 60 долара за барел. От есента на 2023 година обаче много малка част от търговията реално се извършва под това ниво.

Руското финансово министерство спря да публикува данни за цената на петрола от началото на тази година.

За цялата 2023 година приходите от петрол и газ в руския бюджет се свиха с почти 24% до 8,8 трилиона рубли. Справката на Bloomberg показва, че приходите от петрол и газ през първото тримесечие се доближава до тези през 2022 година, когато Русия все още държеше голям дял от пазара на петрол, както и на газ в Европа.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Приходите от дейности, които не са свързани с петрол в руския бюджет, възлизат на 5,79 трилиона рубли, или увеличение от 43% на годишна база през първото тримесечие. В основата на този ръст са приходите от данък Добавена стойност (ДДС), които надхвърлят прогнозите.

Като цяло приходите в руския бюджет през първите три месеца на 2024 година са в размер на 8,7 трилиона рубли (94 млрд. долара). Разходите обаче надхвърлят приходите - те растат с 20% до 9,3 трилона рубли. Дефицитът възлиза на 0,3% от прогнозния брутен вътрешен продукт на страната за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 3 седмици
не вервам,,, ръста е поне със същите проценти с които путин спечели изборите! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 6
divane13
преди 3 седмици
До: zelka007 Сигурно е, че някой, някъде, парад ще гледа. Дали ще роним сълзи, не е ясно още :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 18
zelka007
преди 3 седмици
До: divane13 ... яко , ето значи всичко е точно ... opkiте се къпят в рубли , загиващият запад (към който и ние принадлежим за ваше съжаление предполагам) се спихва окончателно ... на девети май ще гледаме парадът на победата и ще роним сълзи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 5
divane13
преди 3 седмици
До: zelka007 тъй тъй из като теб не вервам на руският минфин и за туй' зяпам борсовите цени. Към днешна дата, те казват следното - Urals 81.58 - ръст 35% от началото на годината. Поправи ме ако бъркам, но някъде, някога ,някъкв кръжок се опитваше да бродира на някякъв таван от 60, май?! Апропо, тази цена 81.58 в проекция от 5 години, е втората най-виска, като изключим скокът в 2022-ра.... И амчи' тъй кат гледам руските фантази, клонят повече до реалността, от колкото твоите фатазии :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 7
0pk
преди 3 седмици
До: zelka007 ехаа перемогата е близко, зелкич! Руснаците най-накрая ще си ползват техния петрол само за тях си и няма да тровят развития свет с него. Кефи ме къв оптимист си. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 16
zelka007
преди 3 седмици
До: divane13 ... ами объркано е ... факт ... според хората занимаващи се с петрол , рассийският е доста намалял в международната търговия , уж дори и скритата , добивите са намалели , преработката им само се колебае и ту ко спират за по 3-6 месеца износът на горива ... вероятно на бензинът може и окончателно да го прекратят докато са в СВО и няколко петилетки след него ... а въпросният материал е на база драсканиците на мин фин на рассийката , сиреч фантасмагории ... ще ... ще ... ще ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 19
zelka007
преди 3 седмици
До: 0pk ... та нас , както сам си отбелезАл , кво получават и кво харчат не ни касае ама изобщо ... наесен изфърчат първите Ф16ки и започват тестове ... живи и здрави догодина с нови самальоти ще сме ... на Граф Игнатиево ще продават нитове от миг29 за спомен , *** и си вземи , да ти огрява бюрото и да се фалиш пред счетоводителките от съседната стая къффф си мен ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 21
zelka007
преди 3 седмици
До: 0pk ... златен той , КОНспиратор той , разбирач ... :))) ... започни от това , че мин фин на кооочината го е споделила ... а те са шмекери , публикуват това дето зануленото злобарче от бункера под кремля иска ... щото който не прави каквото то иска или му се взривява самальота или сам скача от 10ият етаж на някой билдинг ... !! ... второ , опеците+ с колко намалиха добивите ве , следите ли я темата ?! индийците спреха да купуват , щото opкiте не искат да продават в рупии , искат рубли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 4
divane13
преди 3 седмици
А преди две седмци се бяхте упражнявали върху статия, как никой не иска руският петрол.... Сега последно: Нежелан ли е руският петрол, или приходите от руски петрол се движат нагоре... Объркващи са, тези ваши писания.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 14
0pk
преди 3 седмици
Принципно руския бюджет слабо ме вълнува, но не може да не ми направи впечатление постоянния ръст на приходите им, въпреки безвъзвратнно загубените според някои форумни експерти производствени мощностти, неспособни да заработят отново поради уникалността на вложените в тях забранени западни технологии. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още