IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна намали възрастта за мобилизиране до 25 години

Промяната отразява новите реалности във време на война, казва украинският президент Володимир Зеленски

19:07 | 02.04.24 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украинският президент Володимир Зеленски е подписал указа за промяна в Закона за военната служба, с която се намалява на възрастта за мобилизация от 27 на 25 години, става ясно от публикация на сайта на Върховната Рада.

Промяната влиза в сила в деня след публикацията на указа.

Промяната в закона беше одобрена от украинските депутати още през май 2023 година, припомня украинската агенция "Униан". Тя беше поискана от Министерството на отбраната, но изрично беше посочено, че на този етап няма нужда да бъдат призовани на служба младежите под 27 години.

Украинците под 27 години и в момента можеха да служат в армията, но само по собствено желание, като доброволци. Военните можеха да извикат на служба и хора под тази възраст, ако те са военнозадължени.

Правилата предвиждат редица изключения от мобилизацията - например за студенти, или многодетни бащи и грижещи се хора с инвалидност.

Темата за мобилизацията в Украйна е широкодискутирана в последните месеци. Президентът Володимир Зеленски отбеляза преди време в интервю, че има доста "митове" около мобилизацията и реално тя тече непрекъснато от началото на пълномащабната война. Това, което се обсъжда, са промени в законите, приемани в мирно време и не отговарящи на реалността във време на война.

Той дълго време отказваше да се съобрази с искането на военните за намаляване на възрастта за мобилизация и искаше основанияда го направи. Според медийни публикации разногласията по темата са довели до смяната на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна - не особено популярна мярка сред обеществото, особено в активната фаза на войната. Предишният главнокомандващ ген. Валерий Залужни коментираше, че на страната ще са нужни към 500 хил. войници, които да осигурят ротация, да попълнят резервите и да бъдат подготвени за офанзива през следващите месеци.

Според новия главнокомандващ ген. Олександър Сирский обаче ще са нужни по-малко - вероятно около 150 хил.- 200 хил. души.

Преди месец Зеленски за първи път обяви броя на загиналите украински войници от началото на войната - 31 хил., но отказа да съобщи колко са ранените и трайноинвалидизираните .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 седмици
До: cyclop цико, ей така се лъже... като тоя отдолу, зелето само е скрил част от истината с детайли :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
Alex Silver
преди 3 седмици
От началото на 2024 г. 80 хиляди урки отидоха при св. Бандера. Общо до момента само убитите минаха 500 хилки. Осакатените гонят милион. А наглосаксиите искат още и още. Намерили некви си глупави славяни да им се водят по акъла, кво да ги жалят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 8
khao
преди 3 седмици
До: cyclop него, какво не разбра, малоооум? редовно правиш грешни цитати и разпространяваш фейкове, писана ми да те образовам... поредния неуук глууупак в тоя форум! В това число НЕ вилзат изчезнали, пленени, ранени, осакатени и други.. ако прибавиш и тях, бройката е поне 5 пъти по висока, но свободата има своята цена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
Ivel
преди 3 седмици
До: sssaaa Сам тЫ пиянька и вор санитарного фаянса. Не ти ли е ясно, че лъжат и двете странив в този конфликт. На война лъжата е инструмент, и двете страни се опитват да го използват рационално. Съвет, не доверявай на всичко, което ти поднася нашите СМИ, проверявай фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
sssaaa
преди 3 седмици
Защо намалят възрастта за мобилизация и защо им трябват още военни, след като имат само 31к жертви на нацизма? Да не би да мобилизират хора, които даже не ги зачисляват като такива у за това да им се изкривява статистиката. За частните НАТОвски армии няма да говоря даже. А бе какво стана с пролетно-лятната есенна контра-атака през зимата? Защо не могат да ги изгонят тия пиянки и крадци на санитарен фаянс и перални? Да не би истината да е различна от това което ни се представя от Евроаталнтиците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 3 седмици
До: Ivan N.: флейта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 18
Ivan N.
преди 3 седмици
В Русия затриха 300 хил вече, тези и те пращат... абе за 3 дни СВО, блицкриг...в Украйна поне не използват фалшиви терористични атентати като предлог за мобилизация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 5
Ivel
преди 3 седмици
Ми немат ора, бате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 6
cyclop
преди 4 седмици
Кое "цитирам грешно", мозъчно осакатен, като е от два реда по-нагоре? "Преди месец Зеленски за първи път обяви броя на загиналите украински войници от началото на войната - 31 хил."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 25
khao
преди 4 седмици
До: cyclop слабоуум, Мин на истината още преди година и половина говореше че на фронта пращат 16 год. младежи и бременни, та на кой да вярваме бе плоскоземец? Да не говорим, че го цитираш грешно, :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още